Nollat Crowdestor och Viventor

115
BIld av Edar från Pixabay

Sedan en tid tillbaka har jag haft för avsikt att nolla mitt innehav på de två plattformarna Viventor samt Crowdestor. I mars nådde jag den milstolpen.

Totalt sett gick jag efter detta med en vinst men sett till de båda aktörerna enskilt blev det förlust på den ena och en vinst på den andra.

- Annons -

Långköraren Viventor slutade med vinst

Viventor är faktiskt den plattform där jag varit aktiv längst tid. Den 27 juni 2016 gjorde jag min första insättning till plattformen och det var alltså då jag gjorde min första investering i denna typ an investeringsform. Viventor har under årens lopp presterat bra och jag har varit nöjd med i stort sett allt. Men plötsligt hände något och mörka moln började dyka upp i horisonten. I mitt fall var det Aforti Finance och Twinero som började trilskas först. Sen började hela härvan kring Atlantis Financiers och det var där jag bestämde mig för att försöka kliva av. Historien kring Atlantis Financiers är för lång för att dra här men kortfattat handlar det om att det slutade komma betalningar från Atlantis Financiers. Atlantis och Viventor ägs båda av ”Gielen group” som även har för avsikt att ta över långivarna Presto samt Twinero som även de finns på Viventor och inte heller de har en direkt ljus historia på plattformen.

Att plattformen ägs av samma bolag som äger långivarna som inte betalar tillbaka pengar till investerarna är självklart helt oacceptabelt. Här pratar vi intressekonflikt på hör nivå. Jag valde alltså att börja sälja av hela mitt innehav. Merparten av mina investeringar låg i lån hos Atlantis Financiers. Jag sålde av lånen med rabatter på allt från 1-35%. Visst, just då sved det rejält. Men i efterhand känns det skönt och sammanfattar jag tiden hos Viventor gjorde jag ändå en vinst på +8,53% med en xirr på +8,58%.

Kvar på plattformen finns 16,99€ i långivare vars lån inte återbetalas. Detta belopp har jag valt att skriva av som en kreditförlust och även dessa ingår i beräkningen för procentsatserna ovan. Detta då jag tror att chansen att återfå dessa pengar är minimal.

Crowdestor, tiden man vill glömma

Först av allt kanske jag ska säga att min förlust på plattformen i sig inte blev så stor. -3,02% med en xirr på 2,66%. I pengar handlade det om -15,08€. Dessa siffror är inget jag i sig direkt gråter över. Det som stör mig är att jag haft som mest 500€ på plattformen som under de 1,5 år jag varit aktiv på Crowdestor alltså inte gjort någon som helst nytta för mig. Nu är det sådant som händer och det kommer med all sannolikhet hända igen så det är bara att glömma och gå vidare. I början pratade jag väldigt gott om Crowdestor. Detta är inget jag ska sticka under stolen med och det finns att läsa i äldre inlägg. Men det är bara att konstatera att jag blev lurad av det fina paketet som Crowdestor var inslaget i. Detta tillsammans med den höga avkastningen man utlovade gjorde att jag föll för frestelsen. För mig blev detta en lärdom och återigen är det bara att konstatera att ser det för bra ut för att vara sant är det oftast inte det. Det finns säkerligen personer som gjort fina vinster på plattformen och jag tror inte heller att det handlar om en bluff. Men klart är att det inte är något för mig och jag vill helst glömma hela upplevelsen.

Tålamodet tog helt enkelt slut och jag sålde av alla mina kvarvarande investeringar med ganska höga förluster men sammantaget blev inte förlusten så värst stor.

Framtiden för de båda?

Om jag personligen ska sia om de båda aktörernas framtider tror jag att Viventor snart kommer att försvinna och många kommer att stå där med en förlust. Jag har svårt att se hur man ska vända den negativa trend man är i. Även om långivarna börjar prestera och återupptar återbetalningar till investerarna har jag svårt att se hur man ska återfå förtroende så pass att investerarna vill skjuta in nya pengar till plattformen. Jag personligen kommer aldrig att göra detta igen.

Vad det gäller Crowdestor tror jag att framtiden är något ljusare. Men, och det finns ett stort men. Det hänger förmodligen på om man lyckas få lånen att prestera igen. Just nu ligger många av återbetalningar på is och hur länge det funkar innan investerarna tappar tålamodet återstår att se. Men lyckas man med detta så kommer man förmodligen leva vidare och många kommer säkert att tjäna bra med pengar då avkastningsnivåerna som erbjuds är höga. Men så är även risken, glöm inte det.

Har du någon erfarenhet eller tankar kring dessa två? Lämna gärna en kommentar!

- Annons -
Föregående artikelMånadsrapport – Februari 2021
Nästa artikelFIN Yritysrahoitus nu på Income Marketplace

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here