Månadsrapport – Februari 2021

328

Då var årets andra månad avklarad och under denna gjorde jag en hel del förändringar i mitt innehav. Detta efter en liten besvikelse med en av plattformarna.

Anledningen till min plötsliga omfördelning bland innehaven beror på vissa förändringar på EvoEstate. Jag gillar EvoEstate men i början av Februari meddelande man att man gör vissa förändringar. Dels höjer man minimumbeloppet för investeringar i ett enskilt projekt från 50€ till 100€. Utöver detta införde man även en avgift på 2% när man säljer investeringar på andrahandsmarknaden.

- Annons -

Jag förstår att man inför en avgift för något ska man väl tjäna pengar på. Dock tycker jag att avgiften är för hög, 1% hade jag accepterat rakt av. Nu ledde detta beslut till en del diskussioner bland oss investerare och EvoEstate valde att ge investerarna en gratis försäljning per månad vilket var positivt. Tack för det!

Personligen valde jag att sälja en delar av mitt innehav samma dag som detta meddelades. Exempelvis sålde jag alla mina investeringar i lån från Reinvest24 och öppnade istället ett konto direkt på Reinvest24. I just detta fall försvann hela vitsen med att ha EvoEstate som en mellanhand. Är inte främmande för att göra lika med ytterligare aktörer. Jag kommer dock att fortsätta investera i viss projekt som publiceras på EvoEstate även om jag nu minskat ner en hel del.

Två ny plattformar

En av de båda nya är Reinvest24. Anledningen till detta har jag precis skrivit om ovan och kommer inte att utveckla detta mer än  så. Utöver att jag öppnade ett konto på Reinvest24 under februari valde jag även att öppna ett konto på den nya plattformen Income Marketplace. Anledningen till att jag valde att öppna ett konto där var att jag ville följa plattformen från början och se hur den utvecklas. Dessutom erbjuder man investeringar i lån från Brasilien vilket och bidrog till detta beslut.

Income Marketplace

I nuläget kommer jag inte att placera några större summor på plattformen. Vid månadsskiftet hade jag 300€ investerat på plattformen och jag kommer nog att avvakta ett tag med nya insättningar. En av anledningar till detta är att det helt enkelt publiceras dåligt med nya lån att investera i. Helt ärligt så finns det inte så många äldre lån att investera i heller. I skrivandets stund fanns cirka 10 brasilianska lån tillgängliga. Är inte så sugen att ha pengar sittande på en plattform utan att de generar någon inkomst. Förhoppningsvis ökar flödet på plattformen med tiden.

I övrigt börjar jag känna att jag är på väg att få en portfölj jag är nöjd med. Utöver de två nya plattformarna ovan kommer ytterligare två att läggas till i portföljen under mars månad. Mer om det i nästa rapport.

Ackumulerade avkastningen

Den ackumulerade avkastningen fortsätter uppåt och jag har nu fått 16292:- i räntor samt utdelningar. Värt att nämna är att ränteinkomsterna återigen passerat det belopp jag fått i utdelning. Ser man bara till utdelning kontra räntor ger alltså den sistnämnda bättre avkastning. Men ser man till aktierna så har man ju där även en värdeökning i själva aktien. Förhoppningsvis kanske ska tilläggas eftersom du lika gärna skulle kunna få en värdeminskning. Men sett över tid är det normala ändå att aktien i sig ökar i värde. Nu får man väl även se P2P som ett mycket mer riskfylld investeringsform och att lägga alla pengar i den investeringsformen skulle jag nog inte rekommendera. Personligen har jag just nu 38,7% av mina investeringar i P2P/P2B och det är nog lite i högsta laget och på gränsen till vad jag känner mig bekväm med.

Crowdestor fortsätter att underprestera. Jag har bestämt mig för att försöka sälja av de resterande investeringarna på plattformen även om detta kommer att ske med förlust. På sikt kanske det är en bättre affär att sälja av dessa med förlust och ge pengarna möjlighet att växa på annat håll än att låta de vara kvar och gå kräftgång. 2,85€ in i räntor i februari.

Estateguru bjöd på 8,08€ i räntor och jag satte in ytterligare 301€som investerades i nya lån både. Det lån som tidigare dragits med försenade betalningar har gjort sina inbetalningar i tid. Nu släpar dock två andra efter lite men det är väl kanske i sin ordning. Störts problem är det just nu med lån #8197 Development loan – 2.stage (Sweden) som är över 40 dagar försenat för tillfället.

Här hade vi alltså den största förändringen i februari då jag tog ut 1291€ och flyttade dessa till andra aktörer. Merparten till Reinvest24 som nu är helt borta från EvoEstate.

Topp tre innehav 28 februari

Lånen i Reinvest24 hade en ganska stor del av min totala portfölj på EvoEstate. Efter mina försäljningar är nu HeavyFinance, Raizers samt Nordstreet i topp tre. Kommer nog överlag att minska i antalet aktörer på EvoEstate men HeavyFinance och Nordsteet blir kvar.

Utöver dessa två är Profitus samt inRento klart intressanta men sedan är jag mer fundersam på hur jag ska göra.

Överförde 300€ till kontot. Investerat i lån från både Brasilien och Indonesien men ännu inga räntor i nuläget.

Lendermarket går som tåget och gav 15,82€ i inkomst under februari. Tittar in lite då och då och kan konstatera att mina pengar hela tiden är utlånande och genererar inkomster. Utifrån den synsättet är väl Lendermarket en lite tråkig plattform men samtidigt kan man kanske inte klaga på att allt flyter på utan att man måste logga in varje dag och göra justeringar.

Mina ändringar i autoinvestinställningarna som gjorde förra månaden har lett till att jag även fått in lån från Tjeckien, Danmark samt Finland i portföljen. I övrigt tog jag ut ytterligare 100€ och flyttade till andra aktörer. Inte för att jag är missnöjd utan det handlar helt om att balansera portföljen.

LendSecured bjöd under månaden på 1€ i inkomst i form av bonus. Utöver detta ska jag även ha fått 0,69€ i ränta. Dock har inte dessa pengar lagts till till mitt tillgängliga belopp. Detta har påtalats och man har lovat att titta på detta och återkomma, viket inte skett ännu. Samtidigt hade jag helt plötsligt 50€ mer på kontot än jag borde ha. Detta åtgärdades dock samma dag jag påpekade detta. Av någon anledning var väl det felet intressantare att titta över. Dessutom har datum som angett vilket datum jag köpt lån på andrahandsmarknaden helt plötsligt blivit ett annat datum. Inte heller detta har jag fått någon förklaring på.

Rent allmänt dras plattformen med en hel del buggar vilket gör att jag kommer att avvakta lite med fortsatt investeringar här. Jag vill inte avråda någon från att investera på LendSecured, det är helt ditt eget beslut, men personligen skulle jag avvakta lite.

Mintos bjöd på en rejäl överraskning i februari. Detta då det plötsligt ramlade in en återbetalning från Monego. Hela 51,89€ av mina 124,53€på Monego återbetalades. Mer om det längre ner.

I övrigt satta jag in 148,57€och jag fick 5,59€ i räntor.

I januari överförde jag ytterligare 300€ till till Moncera och jag fick 6,08€ i räntor. Allt flyter på även om jag till största delen gör manuella investeringar på Moncera. Detta då jag velat öka andelen estländska lån i portföljen. Detta har jag nu uppnått och har nu ändrat inställningarna i min autoinvest för att ha en jämnare fördelning i framtiden och även slippa göra manuella investeringar.

PeerBerry bjöd inte heller denna månad på några överraskningar. Jag fick 8,01€i räntor och jag överförde ytterligare 186,91€ till mitt kontot.

Till Reinvest24 gjordes en överföring på 1000€. Detta då jag sålde alla mina investeringar i deras lån gjorda på EvoEstate. Jag har investerat i tolv olika projekt på deras plattform. Utöver de jag hade på EvoEstate har jag även investerat i ett spanskt projekt som inte publicerats på EvoEstate. Februari bjöd inte på mer ränta än 0,69€, ska bli kul att se hur mars presterar.

Från ViaInvest fick jag 4,82€ i räntor. I övrigt tog jag ut ytterligare 349,40€från mitt konto och vid månadsskiftet fanns cirka 143€ kvar på detta. Räknar med att ha tömt kontot helt inom två månader..

SaveLend, Toborrow och Kameo

I februari fick jag 8:- i räntor från dessa tre aktörer. Har plockat ut 227,04:- från de tre kontona. Nu återstår 1716,20 och merparten av dessa finns hons SaveLend.

Kapital i risk

Grupeer

 • 392,30€

Viventor

 • 11,99€ (-2,03€) – Atlantis Financiers
 • 13,89€ (+0,07€)- Twinero

Mintos

 • 2,55€ – Capital Service
 • 72,64€ (-51,89€) – Monego
 • 1,91€ – Alexcredit
 • 4,32€ – Cashwagon
 • 35,50€ – Finko

Månades stora överraskning blev att det ramlade in en betalning från Monego. I mitt fall blev det hela 51,89€ och jag är nu nere i 72,64€ i utestående belopp på Monego. Är nu nere i totalt 116,92€ gällande pengar i recovery hos Mintos. Detta känns positivt och att Monego nu gjorde en så pass stor återbetalning var mycket glädjande.

Total summa i risk 28/2-2021 -> 535,10€ (-53,85€)

Aktieutdelningar

Under februari fick jag utdelningar på totalt 250,82:- från fyra av mina innehav.

(Beloppen är efter avdragen källskatt)

 • NorthWest Healthcare Properties REIT 38,43:-
 • Exchange Income Corp 37,91:-
 • Realty Income Corp 18,20:-
 • AT&T Inc  156,28:-
- Annons -
Föregående artikelLendSecured lanserar ny investeringsform
Nästa artikelNollat Crowdestor och Viventor

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here