LendSecured lanserar ny investeringsform

243
Foto: Johannes PlenioUnsplash

Crowdlendingplattformen LendSecured offentliggjorde igår att man i mars kommer att lansera en ny form av investeringsmöjlighet i form av säsongsfinansiering för jordbrukare.

Något förenklat handlar det om att du som investerare kan vara med att investera i lån gentemot jordbrukare som i sin tur lämnar sin skörd som säkerhet. I början av varje säsong är jordbrukarna ofta i behov av rörelsekapital och den här typen av lån är en möjlighet att fylla ingen den glapp som uppstår. Jordbrukaren får ett lån som senare betalas tillbaka med pengarna från försäljningen av spannmål.

- Annons -

Som säkerhet för lånet används alltså själva spannmålet. Spannmål har transparenta marknadspriser i hela EU vilket gör att det är lättare att värdera än exempelvis land.

Fördelar för investerare

LendSecured själv anger tre fördelar för den här typen av investering.

  1. Fasta priser – Värdet på säkerheten, i detta fall spannmålet, är lätt att se över hela världen.
  2. Avkastningen – Avkastningen är upp till 12% per år där ränteutbetalningen sker månadsvis eller i vissa fall när lånet återbetalas.
  3. Diversifierad portfölj – Dynamiska lånevillkor med en återbetalningstid på 6-12 månader.

En fråga som kommit upp kring detta är säkerheten kring själva spannmålet och då handlar det om vad som sker vid exempelvis torka eller andra naturelaterade händelser. Svaret är att det finns, eller rättare sagt måste finnas, en försäkring som går in och täcker upp förlusten vid en sådan händelse. Och för mig är det en självklarhet och allt annat hade gjort mig helt ointresserad av denna typ av investering. Personligen har jag alldeles för liten tilltro till vädret för att låta något sådant riskera mina investerade pengar. Då hade jag lika gärna kunnat satsa pengarna på något spel.

Låneavtalen kommer även att vara skrivna så att betalningen av lånet och räntan på detta betalas ut till investerarna innan jordbrukaren får sin del av förtjänsten från försäljningen av sitt spannmål. Utöver detta kan även en personlig garanti eller garanti i form av maskiner och liknande förstärka säkerheten kring investeringen.

Grafik: LendSecured

Jag tycker att hela konceptet är klart intressant och det ska bli kul att följa detta från början och se hur det utvecklas. Just nu är jag inte mer insatt än såhär kring detta men hoppas att jag ska lära mig mer vartefter. För tillfället har jag ytterst lite pengar investerade på LendSecured men kommer nog att öka vartefter. Plattformen är relativt ny och det finns vissa små skönhetsfel som har och kommer att fixas till vartefter. Jag gissar att den här nya investeringsformen kan locka ytterligare investerare till plattformen vilket får hjulen att snurra fortare. Om du inte redan är investerare på plattformen och tycker att den här typen av investering är tilltalande kanske det är tillfälle att registrera ett konto och börja investera.

Har väl i stort sett bara skrapat på ytan kring säsongsfinansiering. Kommer med all sannolikhet att återkomma mer om detta då man lanserat detta full ut vilket uppges ske 1 mars.

- Annons -
Föregående artikelMånadsrapport – Januari 2021
Nästa artikelMånadsrapport – Februari 2021

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here