Månadsrapport – Januari 2021

325

Då var det dags för årets första månadsrapport. En ny plattform i portföljen och en annan, kanske lite oväntat, på väg bort.

Om vi börjar med att nämna den nytillkomna plattformen så är det LendSecured det handlar om. På plattformen i kan man investera i lån främst riktade till jordbrukssektorn. Det handlar om lån till mark samt fastigheter. Man kommer snart även att presentera en ny typ av investering, Seasonal funding, där man lånar ut pengar där skörden är säkerheten. Man lånar alltså ut pengar till jordbrukaren och när denne säljer sin skörd får du dina återbetalningar. Enligt uppgift ska det röra sig om lån med en löptid på 6-12 månader med upp till 12% årsavkastning. Ska bli intressant att se hur upplägget kring dessa lån kommer att vara. Hittills har jag en mycket liten summa hos LendSecured men har för avsikt att öka denna vartefter.

- Annons -

Vilken är det då jag bestämt mig för att överge då? Jo det handlar om ViaInvest. Har egentligen inget negativt att säga om plattformen som sådan och det är inte heller något kring denna som fått mig att tänka om. Anledningen till att jag väljer att lämna är att det den senaste tiden varit en hel del cashdrag på plattformen, alltså oinvesterade pengar. Det finns alltså fler personer som vill låna ut pengar än det finns lån att investera i. För oss boende i Sverige finns inte möjligheten att investera i Svenska lån. För de från Spanien och Tjeckien krävs det att man skickar in hemvistintyg en gång per år för att slippa dubbelbeskattning. Vill man slippa detta extrajobb är det lån från Polen och Lettland som är aktuella. Personligen försöker jag minska min exponering mot Polen och detta sammantaget med cashdrag gör att jag kommer att avsluta ViaInvest och lägga det krutet på andra håll.

Ackumulerade avkastningen

Den ackumulerade avkastningen fortsätter sin stigning och så länge denna kurva pekar uppåt är allt i sin ordning. Så länge det går uppåt är det inga kreditförluster vilket är så man vill att det ska vara.

Crowdestor går det segt. Det kom in 2,34€ i räntor och jag tog ut 22,33€ från plattformen och flyttade till andra aktörer. Av mina sju kvarvarande investeringar är det bara en som inte är försenad med sina betalningar. Med andra ord är 85,71% sena och vi kan ju låta den siffran få tala för sig själv. Denna erfarenhet är vi många som har kring lånen på denna plattform och jag är glad för de pengar jag återfår. Ju tidigare dessbättre så jag kan lägga Crowdestor bakom mig och aldrig titta åt det hållet igen.

3,64€ blev det i räntor under januari men inga nya insättningar. Betalningen för det lån som var försenat förra månaden (Bridge loan #1615) har kommit in. Men nu ligger man istället efter med januaris betalning på samma lån. Första januari lovade man Estateguru att betala in det som saknas inom två veckor, vi får se hur det går med det.

Inga nya pengar till EvoEstate men jag fick 22,02€ i räntor. I rapporten för januari finns inte mycket att säga då alla lån ligger enligt plan. Jag kan dock lova att det kommer att stå mer i februarirapporten men det tar vi då.

Lendermarket bjöd på 14,70€ i räntor. Jag har fullt förtroende för Lendermarket men valde i januari ändå att ta ut 100€. Enda anledningen till detta är att jag vill balansera om mina innehav lite. Kommer att öka innehavet senare igen.

Tidigare investerade jag bara i lån med löptider på 1-2 månader för att kunna avsluta innehavet på en relativt kort tid. Har dock ändrat om och har nu tre aktiva autoinveststrategier med löptider upp till 12 månader. Detta för att få en bättre spridning till olika länder och lånetyper. Framtiden får väl utvisa hur bra mitt upplägg kommer att fungera.

Från månadens nytillskott kom det in 0,5€. Det handlade inte om räntor ut om bonus i samband med registrering. Överförde i januari 100€ till plattformen och gjorde två investeringar på 50€ vardera. En på andrahandsmarknaden och en på den primära marknaden bara för att se hur de båda fungerade. Bonusen på 1% gällde bara för investeringar på den primära marknaden och det var de 0,5€ som tickade in. Ska bli intressant att följa LendSecured i framtiden och jag kommer att sätta in mer pengar vartefter.

Vad det gäller Mintos fick jag 5,31€ i räntor vilket även denna månad var en liten ökning jämfört med månaden innan. Gjorde inga nya insättningar till plattformen i januari. Beloppet för pengar i recovery minskade ytterligare i januari, bland annat betalade Akulaku av hela sin kvarvarande skuld. Men mer om detta längre ner.

I januari överförde jag 100€ till till Moncera och jag fick 4,03€ i räntor. Min tanke är att även här öka även om Moncera just nu kanske inte direkt erbjuder de högsta räntorna men då lånen kommer från långivaren Placet Group som jag och många andra har stort förtroende för så är jag nöjd ändå. Just nu har jag investeringar i lån mer räntor på 8-11%. Merparten i de med 10% vilket jag är nöjd med sett till långivaren.

PeerBerry bjöd på 8,35€ i räntor i januari vilket är en ökning mot månaden. Faktiskt mer än en fördubbling om jag ska vara helt ärlig. Ytterligare 150€ fördes över till plattformen och dessa hjälper nu till att bygga upp min egna pengamaskin.

Från ViaInvest fick jag 6,02€ i räntor. Som jag nämnde tidigare har jag valt att stoppa investeringarna hos ViaInvest och ta ut pengarna vartefter de kommer in på kontot. 221€ togs ut från kontot under januari.

SaveLend, Toborrow och Kameo

I december fick jag 1,48:- i räntor från dessa tre aktörer. Har funderat på att sluta nämna dessa tre i rapporten då det i ärlighetens namn inte direkt framkommer så mycket intressant kring dessa. Just nu önskar jag bara att de kvarvarande investeringarna kunde löpa ut så jag slipper lägga mer energi på dessa.

Kapital i risk

Grupeer

 • 392,30€

Viventor

 • 14,02€ (-2,75) – Atlantis Financiers
 • 13,82€ (+0,21)- Twinero

Mintos

 • 2,55€ – Capital Service
 • 124,53€ – Monego
 • 1,91€ – Alexcredit
 • 4,32€ – Cashwagon
 • 35,50€ (-1,18) – Finko

Akulaku har återbetalat sina skulder på 1,50€ till fullo. Även Finko samt Atlantis har gjort vissa återbetalningar. Beloppet mot Twinero har ökat men detta är på grund av att förseningsräntorna ökat.

Total summa i risk 31/1-2021 -> 588,95€ (-5,22)

Aktieutdelningar

Under januari fick jag utdelningar på totalt 135,31:- från fyra av mina innehav. Jämför vi det med januari förra året är det en ökning med 154,72%.

(Beloppen är efter avdragen källskatt)

 • NorthWest Healthcare Properties REIT 38,72:-
 • Exchange Income Corp 38,19:-
 • Realty Income Corp 18,41:-
 • Digital Realty Trust Inc  39,99:-
- Annons -
Föregående artikelMånadsrapport – December 2020
Nästa artikelLendSecured lanserar ny investeringsform

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here