Månadsrapport – December 2020

304

Börjar med att önska er alla ett Gott nytt år. Visserligen är vi inne i 2021 och många kanske vill glömma 2020. Men vi saknar rapporten för 2020 och håller oss därför kvar i förra året lite till.

UträkningarNär jag gjorde rapporten för november såg jag att jag var ganska nära mitt andra delmål gällande ett totalt sparande på 250000 kronor. I december kämpade jag därför på för att lyckas sätta undan så pass mycket pengar att jag skulle ha uppnått detta den sista dagen förra månaden. Var helt säker på att jag lyckats med detta men när jag räknade på saken visade det sig att jag stannade på 247009 kronor. Blev lite förvånad för jag var helt säker på att jag skulle vara över det uppsatta målet. Men eftersom det var nyårsafton kände jag inte för att lägga ner mer energi på detta utan umgås med familjen. Men jag kunde inte riktigt släppa detta utan började räkna om alltihopa efter ett par dagar. Och det var då jag insåg att jag räknat fel, åt rätt håll dessutom. Det faktiskt summan var 250894 kronor, ungefär där jag hade räknat med att det skulle vara. Anledningen till detta var två saker som visserligen berodde på varandra. Dels gjorde jag ett nytt kalkylark för att hålla koll på alla olika konton jag har på de olika plattformarna. Och dels gjorde om mitt sätt att redovisa pengar som är i risk, vilket jag tog upp i detta inlägg. I samband med detta hade jag glömt att räkna med det kapital som i nuläget sitter fast hos Grupeer.

- Annons -

I slutändan kanske detta hade varit i sin ordning då vissa, eventuellt jag själv, kallt räknar med att detta är förlorade pengar. Men det faktum att det fortfarande sker en del kommunikation från Grupeer, sanningshalten oklar, och det faktum att det pågår ett rättsprocess mot företaget så tänker jag inte räkna bort detta belopp från pappret ännu. Även om jag i sinnet gjort det.

Gustas kliver av EvoEstates styrelse

Egentligen kanske detta är värt ett eget inlägg men har lite att stå i och tar med detta här istället. I Evoestates kvartalsrapport till investerarna avslutar Gustas Germanavičius, CEO och Co-funder av EvoEstate lite kortfattat med att han kommer att kliva av från styrelsen och lämna över sin post till sin kollega och Co-funder Audrius Višniauskas. Detta då Gustas vill satsa på sitt andra projekt i form av InRento.

EvoEstate has been an idea and a child of Audrius, who came up with the concept of our marketplace. While on the other hand, InRento has been an idea of mine and we have come to the general consensus to separate the relationship between EvoEstate and InRento as I will be resigning from EvoEstate executive board and Audrius will take my place from the next quarter.

Till att börja med vill jag säga att jag inte har något emot Audrius och jag vill inte att någon skugga ska falla över honom. Men jag, och många andra reagerade negativt på denna nyhet. Det blev en del heta diskussioner om detta på den grupp på Telegram där man pratar om Evo. Nu kan det vara så att det uppstod vissa missförstånd då alla inte har engelska som sitt modersmål. Men problemet är att Gustas i stort sett alltid varit ansiktet utåt, han är den som varit med i intervjuer, han är det som skrivit kvartalsrapporterna. När vissa investerare reagerade på denna nyhet kom, enligt mig, lite väl nonchalanta svar kring detta från representanter på Evo. Gustas var en av de största anledningarna till att jag började investera på EvoEstate, vilket för tillfället just nu även är mitt största enskilda innehav. Det här kortfattade meddelandet från Gustas ihop med svaren som gavs gjorde att det var mycket nära att jag började sälja av mitt innehav. Jag var besviken över att man tog så enkelt på saken och inte heller på ett bättre sätt förklarade vad detta skulle innebära. Det kom senare lite mer ingående detaljer kring hela denna historia och jag lugnade ner mig.

Kortfattat, fyra rader i en kvartalsrapport och nonchalanta svar i en Telegramgrupp, är dålig kommunikation. Man skulle ha skrivit ett eget meddelande om detta där man förklarade det hela bättre. Att bara i förbifarten nämna detta är under all kritik. Nog om det!

Nytt månadsrekord i december

Efter att ha räknat ihop månaden som gick kunde jag konstatera att december gav nytt rekord både i ränteintäkter för en enskild månad samt nytt rekord för räntor och utdelningar sammanslaget. På räntesidan blev det 771 :- och totalt med utdelningar 1222:-. Med tanke på att både dollarna och euron är svaga just nu är jag ännu mer nöjd med summan.

Ackumulerade avkastningen

I grafen för den ackumulerade avkastningen fortsätter kurvorna uppåt och vi är nu uppe i 14480 kronor. Detta är alltså beloppet av räntor samt utdelningar, värdeökning/minskning i aktier räknas inte in. Däremot drar jag av kapitalförlusterna från denna graf vilket hittills skett två gånger. Var ju inställd på dipp i den grafen nu vid nyår men som jag nämnde tidigare räknar jag nu in tveksamma pengar under pågående kapitalrisk fram tills dess att det är en helt fastställd förlust.

Crowdestor blev det till skillnad från förra månaden ett litet plus i form av 0,37€. i Övrigt finns inte så mycket att säga. Håller på att avsluta innehavet här helt och alla mina kvarvarande investeringar ska enligt plan vara återbetalda under 2021. Om det blir så återstår att se.

Tillförde 149€ till kontot som investerades direkt och jag har nu investerat i totalt 14 projekt på Estateguru. I december fick jag 1,96€ i inkomst där 1€ var bonus. Kommer att sätta in mer pengar sakta men säkert framöver. Vad jag kan se hittills så funkar det bra.

En av mina investeringar är markerade som försenat då inget inbetalning skett. Estateguru uppger att man pratat med låntagaren och denne uppger att detta ska vara löst i mitten av januari.

Om vi bortser från det jag skrev ovan är jag nöjd och allt flyter på. I december fick jag 25,09€ i ränteinkomster. I december uppgav man att lån från HeavyFinance skulle börja listas på EvoEstate vilket gjorde mig riktigt nöjd då jag varit intresserad av deras upplägg länge. Hittills har man publicerat 8 lån på plattformen från HeavyFinance och jag har investerat i 6 av dessa. Överförde 120€ till plattformen så ni kanske förstår att det gjordes en del transaktioner på andrahandsmarknaden under månaden.

InRento, en annan ny långivare på plattformen, publicerade ett ”Buy to let”-projekt vilket jag även investerade i. Jag gillar hyresprojekten även om dessa är lite beroende av att det finns en hyresgäst för att jag ska få någon avkastning. I just det här fallet kommer man i de fall ingen hyresgäst finns att få 1% utbetald månad 1, 2 och 3. Har man inte hittat någon ny hyresgäst tills dess får vi investerare 4% från månad 4. (Årsränta) Nu hoppas jag på att lokalerna kommer att vara konstant uthyrda men ändå skönt att veta att man inte går helt lottlös om hyresgäst saknas.

Förra månaden nämnde jag att jag skulle investera 100€ i varje enskilt lån jag investerade i. Detta kommer inte att ske då jag insett att merparten av de lån som köps och säljs på andrahandsmarknaden är på 50€. Dock kommer jag att försöka investera 100€ i de projekt som jag verkligen gillar.

Lendermarket bjöd på 10,72€ i räntor. Det diskuteras flitigt på olika håll om Lendermarket just nu. Jag ser vad som skrivs men personligen lägger jag ingen större energi på detta. Jag tycker att det dras lite för stora växlar kring vissa detaljer. Dels handlar det om att Creditstar, företaget som listar lån på Lendermarket, har stora belopp i ”Pending Payments” på Mintos. Dessa belopp har dock minskat rejält den senaste tiden och Mintos har kommunicerat informatiom om detta. Nu senast har vissa gått igång på att uttag tar längre tid än vanligt.

Nu vet inte jag om det bara är vi i Sverige som har helgdagar kring jul och nyår men jag tror inte det. Representanter från Lendermarket har svarat på frågor om detta och man uppger att uttag tar lite längre än vanligt då delar av personalen varit/är ledig. Detta faktum ihop med att det varit långhelger tycker jag kan ses som en helt rimlig förklaring till att uttag tar ett par dagar längre än normalt. Sen när man läser och ser att vissa personer begär uttag på ett fåtal euro varje dag så fort det kommer i pengar på investerarkontot så förstår jag att behandlingstiderna ökar.

Vad det gäller Mintos fick jag 3,95€i räntor. Det kom inte in några betalningar från de företag som ligger under kategorin recovery och det beloppet kvarstår på 171,49€. Överförde 122€ till Mintos i december.

I december tillförde jag mina första pengar, 600€ för att vara exakt, till plattformen Moncera som listar lån enbart från långivaren Placet Group. Mer om Moncera och deras upplägg kan du läsa i detta inlägg. Där nämner jag även LendSecured som även de kommer att dyka upp i januaris månadsrapport.

Man hade under slutet av året en kampanj som gav nya investerare 25€ i bonus vilket gör att inkomsten från plattformen under månaden stannade på 25,25€.

PeerBerry bjöd på 3,64€ i räntor i december och jag överförde 145€ till kontot. Både de beloppen låg kanske nära siffrorna för november. Allt flyter på och egentligen borde man kanske ha överfört mer pengar till PeerBerry men man har ju inte obegränsat med pengar.

Från ViaInvest fick jag 5,69€ i räntor och jag satte in 142€. Jag har nu valt att sluta jämföra PeerBerry och Viainvest mot varandra. Men ska jag säga något om dessa så presterar dom ganska lika vad jag sett under tiden jag jämfört. Kommer att ta upp Viainvest lite mer i nästa månadsrapport.

SaveLend, Toborrow och Kameo

I december fick jag 13,94:- i räntor från dessa tre aktörer. I övrigt inte mycket att nämna om detta mer än att det som jag påpekat förut går väldigt segt att avsluta innehaven.

Kapital i risk

Grupeer

 • 392,30€

Viventor

 • 16,77€ – Atlantis Financiers
 • 13,61€ – Twinero

Mintos

 • 2,55€ – Capital Service
 • 124,53€ – Monego
 • 1,50€ – Akulaku
 • 1,91€ – Alexcredit
 • 4,32€ – Cashwagon
 • 36,68€ – Finko

Total summa i risk 31/12-2020 -> 594,17€

Aktieutdelningar

Under december fick jag utdelningar på totalt 451,12:- från nio av mina innehav. (Beloppen är efter avdragen källskatt)

 • NorthWest Healthcare Properties REIT 38,47:-
 • Exchange Income Corp 37,95:-
 • Realty Income Corp 18,22:-
 • 3M Co  52,13:-
 • Mcdonald’s Corp 27,39:-
 • Coca-Cola Co 55,14:-
 • Archer-Daniels-Midland Co 33,60:-
 • Enbridge Inc 27,39:-
 • Atlas Copco B 52,50:-
Utdelningar 2020

I övrigt kan nämnas att jag i veckan fick ut pengar från de sista släpande lånen jag hade hos Swaper och därmed är kapitalet nere på 0€ där. Plattformen som sådan har fungerat bra och pengarna har tickat in i stort sett enligt plan. Finns dock lite oklarheter kring deras upplägg på ett djupare plan och i nuläget avvaktar jag. Skulle man redogöra bättre för en del detaljer skulle jag mer än gärna återvända till Swaper.

- Annons -
Föregående artikelKapital i risk redovisas på nytt sätt
Nästa artikelMånadsrapport – Januari 2021

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here