Lån från HeavyFinance listas nu på EvoEstate

307

På torsdagen släppte EvoEstate en nyhet som gjorde flera investerare glada. Detta då man uppgav att det nu kommer att listas projekt från HeavyFinance på EvoEstate.

En av dessa investerare var jag själv. Jag har sedan en tid tittat på HeavyFinance och varit väldigt positiv till deras inriktning. HeavyFinance är en marknadsplats för hypotekslån riktade till företag inom infrastruktur, skog och jordbruk. Alla lånen har de aktuella maskinerna som säkerhet. Plattformen är väldigt ny och startades under 2020. Dock är teamet bakom plattformen erfarna inom lånesektorn då man hittar bland annat Laimonas Noreika och Domantas Šiupšinskas som har ett förflutet i den framgångsrika baltiska P2P-plattformen FinBee. En av de andra personerna, Rytis Darginavičius, startade 2011 företaget Nova Rent and Litrental som inriktat sig på uthyrning av material och fordon till jordbrukssektorn. Innan detta jobbade han på Dojus Agro som också är verksamma i den sektorn. Detta sammantaget ser i mina ögon väldigt lovande ut.

- Annons -

Utöver detta regleras man av Bank of Lithuania och stöds av Startup Wise Guys.

Första lån ut – En grävmaskin

Det första lånet som publicerades gäller kapital till en Case CX180D grävmaskin. Lånet har en årsavkastning på 12,5% och en löptid på 36 månader med månatlig ränteutbetalning. Dessutom kommer låntagaren att amortera av på lånet uppdelat på tre tillfället, dec 21/22/23. Personligen investerade jag 100€ i detta lån och jag är övertygad om att jag kommer att investera i ytterligare lån från HeavyFinance. Detta för att sprida riskerna till ytterligare en lånetyp.

Detaljer fick mig att avstå från den egna plattformen

Så sent som igår var jag mycket nära att registrera ett konto direkt på HeavyFinance men avstod. Anledningen till detta är att man dels kräver ett Payserakonto och att man drar 10% skatt på den ränta man får. Om vi börjar med det sistnämnda så får du ju slutligen betala skatt på din ränteinkomst oavsett. Men då HeavyFinance uppger att man drar denna skatt direkt på sin plattform blir det i slutändan mer arbete för mig då jag ska bokföra att det dragits en viss del skatt och göra avdrag för detta i deklarationen. Vad det gäller Paysera vill jag inte ha ytterligare ett konto att hålla reda på. Jag använder mig för tillfället av Revolut för mina transaktioner i utlandet och jag är mycket nöjd med deras tjänst.

Som ni kanske minns nämnde jag i detta inlägg att jag registrerat mig på Bricky av just anledningen att komma åt HeavyFinance. Det har inte publicerats något lån från HeavyFinance på deras plattform ännu och dagens besked på EvoEstate gör att en investeringsstart på Brickfy ligger väldigt långt bort.

EvoEstate – Inte bara fastigheter

Att EvoEstate nu tar det här steget gör att man får ett namn som kanske inte helt speglar deras upplägg. Detta är något Gustas Germanavičius, Co-Founder och CEO på EvoEstate, även nämner. Men att man tar steget till att erbjuda investeringar i ytterligare en form av lån, som man benämner som alternativa, är bara ett steg i deras vision om att erbjuda investerare möjligheten att investera i olika plattformar och lånetyper på ett ställe.

Man nämner också att man kommer att tillkännage ytterligare en aktör inom området jordbruk, förnybar energi och nödlidande tillgångar. Lite osäker på vad som faller under det sistnämnda. Det rör sig om en direkt översättning då jag inte riktigt är på det klara med vad det skulle kunna handla om. En plattform som vissa nämnt är Lendsecured. Detta är bara rena spekulationer men om det handlar om dom så skulle det göra mig glad då det är en plattform jag är intresserad av.

Framtiden får utvisa. Att man nu listar lån från HeavyFinance var en riktigt trevlig julklapp från EvoEstate, till mig och många andra.

- Annons -
Föregående artikelJultävling på Estateguru
Nästa artikelKapital i risk redovisas på nytt sätt

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here