Mexikanska Podemos Progresar till Mintos

227

På fredagen meddelande P2P-plattformen Mintos att den mexikanska långivaren Podemos Progresar nu kommer att lista lån på deras plattform.

Direkt när jag såg Mexiko nämnas rynkade jag lite på näsan. Tänker genast på problemen med ID Finance MX, vilket jag inte varit ensam om när man läser kommentarer kring detta. Började dock läsa lite om Podemos Progresar och fick ganska snart en bättre känsla.

- Annons -

Podemos Progresar erbjuder ett lite annorlunda upplägg kring sina lån. Till att börja med lånar man bara ut pengar till kvinnor som i sin tur använder pengarna för att stödja tillväxten av egenföretagande eller småföretag, vilket främjar utvecklingen av samhällen kring dem.

Unik lånegaranti

Det som verkligen sticker ut i deras upplägg er sättet man säkrar lånet på. För att kunna låna pengar måste en grupp, oftast mellan 10-20 stycken, gå i borgen för det lånade beloppet vilket ger en slags ”nätverksgaranti”.

Tack vare detta lite udda system har Podemos Progresar kunnat bibehålla en historiskt sett relativt låg risk på sin låneportfölj. Man uppgav i september att mindre än 6% av den totala portföljen var sen med sina betalningar.

Snabbfakta

Sedan starten 2010 har Podemos Progresar vuxit till ett team med över 250 anställda och över 30 000 kunder. Den 30 september 2020 hade Podemos Progresers nettolåneportfölj nått 6,3 miljoner euro.

  • Årsavkastning – Upp till 12%
  • Genomsnittligt lånebelopp – 2600€
  • Genomsnittlig löptid – 4 månader
  • Mintos riskpoäng – 7
  • Buyback Guarantee – Ja
  • Kreditförluster – Under 1%

Intressant upplägg med gott syfte

Min personliga åsikt är att man genom att investera i dessa lån gör stor nytta. Detta då lånen ges till kvinnor som vill finansiera olika former av affärsverksamheter. Upplägget med flertalet borgenärer tilltalar mig också.

Min bedömning är att man erbjudes en väldigt bra avkastning kontra risken. Men återigen är det ju upp till alla att göra sig egen bedömning. Skulle jag återuppta investeringarna på Mintos är jag tämligen säker på att Podemos Progresar skulle ingå i min investeringsstrategi.

- Annons -
Föregående artikelMånadsrapport – Oktober 2020
Nästa artikelAkulaku och Mintos har tecknat avtal om återbetalningar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here