Minskar hos Mintos

571

Under våren och sommaren har jag minskat min exponering mot Mintos genom att ta ut lite av mitt investerade kapital. Detta då mitt förtroende för Mintos minskat och jag ser inget i närtid som skulle ge mig en bättre magkänsla.

Jag började investera på Mintos i mitten av 2018 så min resa med Mintos har väl inte varit så värst lång. Men innehavet där har alltid varit mitt största eller näst största inom P2P. Jag har under de senaste halvåret börjat vackla mer och mer gällande mitt förtroende för Mintos utifrån hur man sköter sin verksamhet och bemöter sina investerare. Jag har liksom haft en lite orolig känsla ett tag, ungefär som när man misstänker att ens partner kanske är otrogen, och detta är för mig inte okej när det kommer till mina investeringar. Jag hade samma känsla gällande Fast Invest och såg till att ta ut mina pengar vilket visade sig vara rätt beslut då användarna där numera har stora svårigheter med att ta ut sina pengar därifrån. Nu vill jag vara noga med att påpeka att jag inte på något vis jämför de båda plattformarna.

- Annons -

Vad får mig då att tveka?

Ja men vad är det då som får mig att tveka gentemot Mintos? Kortfattat så är det flera olika saker som gör att jag minskar mitt kapital där. Men ska man gå in närmare på huvudpunkterna till mitt beslut så är de som följer.

  • Problem med långivarna
  • Fenomenet Pending payments
  • Negativa ändringar i användaravtalet

Problem med lånegivarna

Under en ganska lång period har Mintos haft problem med olika lånebolag anslutna till plattformen. Akuluku, Capital Service, Cashwagon, Dziesiątka Finanse, ExpressCredit, GetBucks och Kredit24 är exempelvis företag som Mintos stängt av från plattformen både på den primära och andrahandsmarknaden. Avstägningarna har kommit plötsligt och hittils har jag haft tur att lyckats göra mig av med mina investeringar i vissa av dessa företag innan dessa stängts av. Anledningen till detta har varit att jag är ganska aktiv och flera gånger om dagen läser i olika forum och diskussionsgrupper. Men för mig är det inte någon positiv upplevelse att behöva lägga ner så pass mycket tid på att försöka lista ut vilken av långivarna som kommer att hamna i problem nästa gång. Utöver de ovan nämna har flera andra tidigare haft eller dras med olika problem. Personligen hade jag en del kapital i Monego när dom plötsligt stoppades utifrån ett regeringsbeslut i Kosovo. Vem såg det komma? Nu har jag över lag haft tur gällande struliga långivare men hur länge har jag turen på min sida?

Pending Payments

Sedan en tid tillbaka införde Mintos Pending Payments. Detta fenomen har diskuterats flitigt och jag gillar det inte alls.

Pending payments period is the time it takes to the loan originator to transfer funds for already repaid loans back to Mintos, so Mintos can distribute it to the borrowers. There is no interest being paid out for “pending payments”.

Så som jag förstått det ska Pending Paymets visa det belopp som låntagaren betalat in till långivaren. Det är alltså pengar som Mintos väntar på att få in från lånebolaget för att återbetala till investerarna. Vissa påstår att detta är något vissa långivare har missbrukat i form av att man medvetet dragit ut på att betala in pengarna till Mintos. På senare tid har man efter att det gått 7 dagar fått ränta på det utestående beloppet med 1.2 gånger den ursprungliga räntan på de aktuella investeringarna som ligger som Pending Payments.

Negativa ändringar i användaravtalet

Den senaste händelsen som gör att jag drar öronen åt mig är plötsliga ändringar i Mintos användaravtal. En av avtalsändringarna har blivit extra omtalad och det är punkt 10.4.

10.4. The User acknowledges that in case the Loan Originator or other party mentioned in the Assignment Agreement does not make payments to Mintos when they are due, Mintos may incur costs, including external legal fees, when taking actions as an authorized representative of the Assignees which such actions are aimed at recovery of funds for the Assignees, restructuring of the payment obligations towards the Assignees, or taking other actions which are aimed at achieving payments being made to the Assignees with respect to their Claims. The Users acknowledge that Mintos is entitled to compensation of such reasonable costs incurred as authorized representative of the Assignees and agree to compensate Mintos such costs.

Nu är jag personligen ingen expert på att tyda avtal men utifrån min tolkning och även andras handlar detta om att Mintos ska kunna ta ut en avgift från oss investerare i de fall man kommer att påbörja juridiska åtgärder gentemot långivare som inte återbetalar pengar. I avtalet som börjar gälla 12/8-2020 framgår det även att Mintos har förtur till de pengar som eventuellt återfås i en juridisk process för att täcka kostnader man haft. Många menar att Mintos genom det nya avtalet minskar sitt redan låga ”Skin in the game” ytterligare och jag är beredd att hålla med.

I princip kan Mintos nu ta in olika långivare utan att lägga ner någon större energi på att göra efterforskningar kring företaget. Detta då det är vi investerare som ändå får ta kostnaden för ett eventuellt misslyckande då det eventuellt visar sig handla om en dålig kreditgivare, vilka man måste vidta juridiska åtgärder emot.

Fortsätter du att använda Mintos plattform efter 12/8 godkänner du automatiskt de nya användaravtalet. Skulle du inte vilja godkänna det nya avtalet kan du meddela Mintos om detta och man fryser då ditt konto från detta datum. Dina investeringar kommer då att fortlöpa och Mintos kommer att föra över pengar till ditt angivna bankkonto vartefter pengarna återbetalas.

If you don’t want to accept the General Terms and Conditions of Platform User Agreement, then you can initiate agreement termination, meaning that your account will become limited and you won’t be able to manage your loans and funds. Mintos periodically will transfer funds to the bank account specified by you, once they will be received back from borrowers and then from the Loan Originators.

Bara detta ser jag som näst intill oacceptabelt. Går man inte med på det nya avtalet så tappar man kontrollen över investeringar gjorda innan det nya avtalet kom till. För mig är det otroligt konstigt att du inte ska ha möjlighet att efter 12/8 kunna sälja dina investeringar på andrahandsmarknaden om du inte gått med på de nya användaravtalen. För investeringar gjorda innan 12/8-2020 borde rimligtvis de gamla villkoren gälla. Man har ju ändå gjort dessa investeringar utifrån helt andra villkor än de som kommer att gälla i framtiden. Återigen så vill jag vara tydlig med att jag inte är någon expert på avtal och juridik kring dessa och du måste därför göra din egen tolkning av det som står i de nya användaravtalet.

Min framtid i Mintos

Jag har under våren och sommaren alltså minska mitt innehav i omgångar. Detta har jag gjort vartefter lån återbetalats och inte genom att sälja på andrahandsmarknaden. Men när nyheten om de nya användaravtalen kom så valde jag att sälja av krediter till ett värde av 600€ på andrahandsmarknaden. Efter de tidigare minskningarna har jag nu 407,38€ kvar hos Mintos. Av dessa består endast 150€ av mitt egna kapital och resterande belopp av ränteintäkter. Jag står lite och väger kring om jag ska försöka ta ut det återstående kapitalet också eller om jag ska låta detta finnas kvar på Mintos för att fortsatt ha lite koll på hur saker och ting utvecklar sig. Får helt enkelt återkomma till hur jag gör med detta.

Sen är det så att jag inte alls är främmande för att återigen tillföra nytt kapital till Mintos i framtiden. Men just nu tycker jag bara att plattformen känns osäker och ledningen av denna ger just nu inte några signaler som får mig att tänka positivt.

Hur tänker du kring det jag skriver ovan? Har jag fel i min oro? Har jag missuppfattat något eller har du en annan tolkning på exempelvis avtalsändringarna? Kommentera gärna nedan!

- Annons -
Föregående artikelUppdatering från ViVentor gällande Aforti
Nästa artikelMånadsrapport – Juli 2020

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here