Månadsrapport – Juni 2020

391

Årets junimånad blev vädermässigt en succé vilket var riktigt trevligt. På investeringsfronten var det väl också ganska fint i juni. Nu har regnet kommit och med detta junis månadsrapport.

Juni ramlade väl på i en ganska normal nivå. Jag har ökat en hel del i innehavet hos EvoEstate och även startat upp ett konto hos Viainvest. Utöver detta är jag tillbaka hos PeerBerry efter ett kort uppehåll. Vad det gäller det sistnämnda nämnde jag att jag skulle göra ett eget inlägg kring detta men då det inte hunnits med så tar jag upp detta längre ner i månadsrapporten. Så även kring det nya kontot på Viainvest och det faktum att jag minskat mitt innehav på Mintos.

- Annons -

Ackumulerade avkastningen återhämtad

De två kreditförlusterna hos Toborrow i april och maj drog ner den ackumulerade avkastningen men nu i juni har den åter passerat nivån som var innan kreditförlusterna. Känns skönt att förlusten på 1996,60:- redan är återhämtad även om det självklart hade varit roligare att ha kvar detta belopp i avkastningsgrafen.

När vi ändå är inne på det där med kreditförluster så visar Grupeer fortfarande livstecken. Man har gjort vissa uttalanden gällande sina planer inför framtiden. Hur vida detta är ett spel för gallerierna eller ett ärligt försök till att ställa saker och ting till rätta får framtiden utvisa. Har mentalt ställt in mig på att de 4100:- jag har investerat där är förlorare. Har dock valt att fortsatt redovisa beloppen i Grupeer som en aktiv investering eftersom det ännu inte är en konstaterad förlust rent ”avtalsmässigt”.

 

Månadens ränteinkomster

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 0,58 450 4,07 456,35
3 EvoEstate 2,71 1530,34 7,05 1563,24
5 Grupeer 0 370 6,81 392,30
6 Mintos 9,69 750 12,82 1004,83
7 PeerBerry 0,34 200 10,88 200,34
8 Swaper 4,21 500 9,45 529,53
9 Viventor 0,25 560 7,79 594,30
10 Viainvest 15,73 185 265,29 200,73
11 TOTAL: 33,51 4545,34 10,43 4941,62

Crowdestor

Sedan en tid tillbaka har det varit väldigt glest med ränteintäkter från projekten på Crowdestor men i juni kom det in 0,58€. Inte mycket att skriva hem om men det är alltid något och kul när det varit riktigt segt med tanke på Covid-19. Ränteutbetalningen kom från ett projekt, ELVI Grocery stores (CRP-2408). Det har kommunicerats att ränteutbetalningarna ska återupptas på riktigt nu under juli månad och ska man tro vad som skrivs på olika forum så är detta sant. En snabb koll på mitt eget konto bekräftar även detta men mer om det i nästa månadsrapport.

EvoEstate

EvoEstate kan jag glatt konstatera att jag varit väldigt aktiv den senaste månaden. På andrahandsmarknaden sålde jag av totalt fem projekt samtidigt som jag han med att köpa in mig i tre gamla projekt. Utöver detta investerade jag i åtta helt nya projekt med en rejäl geografisk spridning. Exempelvis USA, Belgien via den nya långivaren BeeBonds och Moldavien.

En snabb koll och jag kan konstatera att jag satt in 447€ på mitt konto hos EvoEstate. Därmed har mitt innehav här gått och blivit mitt största vilket känns helt okej. Detta då de övriga av mina innehav är mestadels i korttidslån vilka fortfarande är en majoritet av mitt totala innehav. Bortsett från aktierna då vill säga. Under juni ramlade det in 2,71€ i räntor. Ingen hör summa sett till det totala innehavet men återigen måste man komma ihåg att vissa projekt endast betalar ut kvartals eller halvårsvis, vissa även årsvis.

Totalt blev det alltså 11 investeringar gjorda under månaden.

Grupeer

Ja om vi börjar med att titta på månadens ränteinkomster så stannade dessa på noll (0€). Från Grupeers håll kommer det fortfarande sporadisk information som jag i ärlighetens namn inte vet om man ska ta på allvar eller inte. Man är förvånansvärt tillbakadragna och ger inte direkt sken av att ha några större problem. Man får känslan av att Grupeer själva ser hela historien som en liten parentes som snart är bortblåst. Måste säga att det är smått intressant och kanske lite tragikomiskt att följa. Det trista är väl kanske att jag har strax över 300€ investerade där men frågan är väl snart om det inte är värt att ge dom pengarna som ersättning för den fantastiska show vi får följa. Är otroligt glad att det i mitt fall ”bara” handlar om just 300€ när utgången är så pass oviss som den ändå är.

Mintos

Tittar vi på Mintos så börjar jag med att ta upp det faktum att jag att jag tog ut 250€ från plattformen och flyttade till ViaInvest och PeerBerry. Anledningen till detta är helt enkelt att jag vill minska min exponering gentemot Mintos. Ni kanske minns att jag förra månaden listade några aktörer som orosmoln? En av dessa var Capital Service och inte så förvånande har Mintos nu stoppat all handel med deras krediter efter att Capital Service gjort ett väldigt konstigt utspel. Man har hänvisat till någon polsk lag relaterad till Covid-19, jag själv fattar ingenting av vad det är man menar. Jag kollade lite snabbt och insåg till min glädje att jag bara hade ett lån med 2,37€ utestående så rent spontant känner jag att jag inte behöver lägga ner någon energi på att ta reda på vad dom pysslar med. Ta mina pengar och köp en kaffe för dom. Lider dock med de som har mycket pengar investerade i CS samtidigt som jag är glad att jag varit med i svängarna och stoppat investeringar hos CS i tid.

Det är helt enkelt för mycket drama hos Mintos för tillfället. 9,69€ in i räntor i juni vilket känns ok.

PeerBerry

PeerBerry fick jag 0,34€ in i ränta på de 200€ som sattes in under juni. Ja jag vet att jag tog ut allt tidigare innehav från PeerBerry och jag är medveten om att det kanske framstår som en något förvirrad strategi. Men kollar man på de senaste månaderna så står sig PeerBerry mycket bra, kanske bäst av alla, och det är en av anledningarna till att jag återvände ganska omgående. Att den energiska Rita från PeerBerry oavbrutet dyker upp i olika forum och svarar på alla frågor, vettiga som ovettiga, är även det ett mycket stort plus. Man undrar nästan om hon finns på riktigt. =)

En följd av detta är att man blivit en populär aktör vilket sammantaget med en lite nedåtgående trend gjort att räntorna på lånen sjunkit samtidigt som fler personer slås om att ta del av lånen. Rita, ja hon med energin, har dock försäkrat oss om att räntenivåerna kommer att stabiliseras framöver.

Swaper

Hos Swaper kom det in 4,21€ i räntor vilket var en liten ökning mot förra månaden. Plattformen är så där lagom anonym och investeringen där kan verkligen ses som passiv. Sätt in pengarna och låt dom jobba. Svårare än så är det inte hos Swaper. Sen kanske det inte är så kul men ska det alltid vara roligt då?

ViaInvest

Här har vi ett nytillskott i min portfölj i form av ViaInvest. Jag har sneglat en tid på ViaInvest och till slut så gjorde jag slag i saken. Bad den eminente Bernhard Hummel och en inbjudningslänk varpå både jag och han fick 15€ efter att jag gjort en insättning på minst 50€. Nu satte jag in 185€ och tillsammans med bonusen blev det totalt 200€. På detta belopp fick jag under månaden 0,73€.

En av de största anledningarna till att jag öppnade ett konto på ViaInvest var att man erbjuder investeringar i svenska krediter. Men… Och det finns ett stort men om du tänkte som mig. Man tillåter helt enkelt inte svenska medborgare att investera i svenska krediter. Detta utifrån skattetekniska skäl så där föll min plan lite platt. Om du öppnar ett konto hos ViaInvest var observant på att det dras skatt på krediter i Tjeckoslovakien samt Spanien. Detta är dock enkelt att komma runt genom att ladda upp ett hemvistintyg som du kan få från skattemyndigheterna. Kom dock ihåg att du måste skicka in nya för varje kalenderår annars börjar man att återigen dra skatt. Tänk även på att inte investera i dessa krediter innan du laddat upp intygen och fått dessa granskade av ViaInvest. Du kan alltså inte få skatteavdrag på investeringar gjorda innan intygen godkänts.

Viventor

0,25€ i räntor hos Viventor. Inte alls bra men fortfarande förklarligt. Tittar jag på kommande betalningar ser det ut som att det vänder i juli och går mot ljusare tider.

SaveLend, Toborrow och Kameo

9,90:- i räntor från Kameo och SaveLend. Fortsätter att minskning mina totala investeringar hos dessa tre aktörer. Hos Kameo har jag bara ca 305:- kvar och Toborrow dryga tusenlappen.

Aktieutdelningar

Under juni månad fick jag utdelningar på totalt 285,43:- från åtta av mina innehav. Beloppen är efter avdragen källskatt.

   • Investor B 72:-
   • Mcdonald´s Corp 9,82:-
   • Realty Income Corp 18,30:-
   • NorthWest Healthcare Properties REIT 16,64:-
   • Exchange Income Corp 39,69:-
   • 3M Co 46,60:-
   • Archer-Daniels-Midland Co 25,35:-
   • Enbridge Inc 57,03:-

Sammanfattning juni

Sammanfattningsvis fick jag in 645,80:- i räntor samt utdelningar under juni månad. 360,37:- av dessa kom från P2P/P2B och resterande 285,43:- var aktieutdelningar.

Fortsatt över 500:- i månaden i passiv inkomst vilket känns bra. Denna månads rapport blev lite avskalad och även lite sen. Har varit mycket med jobb och några dagar på jobbresa till södra Polen varpå det fick stanna vid text denna gång. Ska försöka få med lite intressanta bilder och skärmdumpar i kommande rapporter.

På återseende!

- Annons -
Föregående artikelTelegram en källa till kunskap – Startade grupp för oss svenskar
Nästa artikelUppdatering från ViVentor gällande Aforti

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here