Centralbanken i Kosovo drar in licenser

604

På fredagseftermiddagen blev det känt att centralbanken i Kosovo dragit in licenserna för IuteCredit och Monego vilket omedelbart stoppar deras verksamheter i landet.

Today, December 6, 2019, the CBK Executive Board, based on the powers guaranteed by Article 36 paragraph 1, subparagraphs 1.11 and 1.12, and Article 67 paragraphs 1 and 2 of the Law on the Central Bank of the Republic of Kosovo, and in accordance with Article 105, paragraph 1, subparagraph 1.10 of the Law on Banks, Financial Institutions and Non-bank Financial Institutions, has decided to revoke the registration and initiate liquidation proceedings for the microfinance institution ”Iute Credit Kosovo” Sh. A. and for the non-bank financial institution ”Monego”.

Så börjar det meddelande som skickades ut från centralbanken i Kosovo under fredagen. Man anger att beslutet fattats utifrån den aspekten att de båda långivarna erbjuder lån med en väldigt hög ränta för låntagaren. Syftet med att stoppa de två aktörerna ska, enligt centralbanken, vara att skydda befolkningen i Kosovo. För mig som sitter här i Sverige och inte är så insatt i Kosovos ekonomi och styre är det svårt att veta om det finns någon substans i deras förfaranden.

Kapital i risk

Det är i nuläget alldeles för tidigt att säga hur detta kommer att slå mot oss investerare. De båda aktörerna finns på Mintos plattform och personligen har jag i nuläget 132,64€ investerade i lån via Monego. I runda svängar 10% av mina totala investeringar på Mintos.

Also, all clients are obliged to respect the credit agreements, and their implementation will be dealt with according to the applicable legislation in Kosovo.

All payments under credit agreements can be made to Western Union, Vllesa, and Post of Kosovo.

Källa: Monego.com

Monego kommunicerade via sin hemsida att alla kreditavtal fortfarande gäller. Sen är väl frågan om hur vida låntagarna kommer att fortsätta betala in sina amorteringar och räntor. Och vad som händer om de inte gör det. Frågorna är många och svaren få just nu.

Vad händer på Mintos?

Frågan som många ställer sig just nu är vad som händer på Mintos. De senaste månaderna har bjudit på en del dramatik gällande Nexus, IuteCredit, Monego, Aforti Finance, Rapido Finance och Metrokredit. Många investerare börjar nu ifrågasätta Mintos trovärdighet och jag är nog beredd att hålla med i mycket av den kritik som framförts det senaste dygnet.

Personligen har jag i nuläget en ganska hög exponering mot just Mintos. Hela 35,79% av mina pengar som finns investerade i P2P finns hos Mintos. Jag har stoppat min autoinvest och jag kommer att ta ut en del av pengarna som finns investerade hos Mintos och flytta till andra aktörer. Det känns helt enkelt inte bra att ha en så stor exponering mot den plattform som de senaste månaderna släppt flertalet negativa nyheter om sina långivare.

Till deras försvar ska väl sägas att man har ett 60-tal låneaktörer på sin plattform och det innebär självklart att risken för problem ökar. Men just nu sitter man nästan och väntar på att nästa bomb ska slå ner hos någon av Mintos långivare.

 

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here