Utökar P2P-portföljen med Fast Invest och PeerBerry

523

Under veckan har jag utökat P2P-portföljen genom att öppna konton hos två för mig nya aktörer i form av Fast Invest och PeerBerry.

Jag har under en tid tittat på några aktörer att utöka min portfölj med eftersom jag i nuläget valt att minska och eventuellt lämna två andra, Savelend och Toborrow, helt.

PeerBerry

Statistik 2019-06-25 / Skärmdump från PeerBerry

PeerBerry kan du investera som lägst €10 i lån från 21 låneföretag i Litauen, Polen, Danmark, Kazakstan, Tjeckoslovakien, Moldavien, Ryssland och Ukraina. När denna artikel skrevs fanns det möjlighet att investera i 475 lån. Detta med en ränta på mellan 11 och 13,3% vilket ligger i den nivå jag anser rimlig för den här typen av investering. Erbjuder man lägre räntor än 10% håller jag mig undan med tanke på risken som finns kring dessa marknader.

Ingen möjlighet att avsluta snabbt

PeerBerry har i nuläget inga alternativ för att exempelvis sälja sina lån för att snabbt få loss sina pengar. Man uppger dock att man jobbar på att lansera en funktion som gör det möjlig för investerarna att sälja tillbaka sina låneandelar. Alla lån hos PeerBerry kommer dock med en återköpsgaranti som innebär att man kommer att köpa tillbaka lån i sin helhet, med upplupen ränta, om en låntagare är över 60 dagar sen.

Tydlig plattform

Översiktsskärmen på investerarkontot

Att öppna ett konto hos PeerBerry var enkelt och snabbt fixat. En första titt inne på investerarkontot visar en enkel och tydlig plattform med de funktioner man behöver. Lånen listas tydligt och det finns möjlighet att filtrera dessa utifrån dina egna kriterier. Överföring av kapital till ditt konto sker med vanlig banköverföring vilket kanske inte är det mest optimala. Tar man en snabbt titt på översikten ser man en ruta där det står ”Deducted tax”. Alltså avdragen skatt. Jag misstänker att det där med skatt är något vi från Sverige får sköta själv. Men jag har ställt en fråga till PeerBerry om hur man hanterar skatten med tanke på den lilla rutan och får återkomma om det senare.

Fast Invest

Statistik 2019-06-25 / Skärmdump från Fast Invest

Vad det gäller Fast Invest har jag länge funderat på hur jag ska göra. Tittar man runt lite på olika forum, bloggar eller Facebook om vad folk skriver om Fast Invest så blir man lite fundersam. Antingen är man jättepositivt inställd eller raka motsatsen. Mycket av kritiken grundar sig i att Fast Invest inte berättar vilka kreditbolag som man kan investera i på plattformen. Självklart är det något som man borde gå ut med. Fast Invest själv har angett att det handlar om gamla avtal som inte tillåter att man offentliggör detta och att man kommer att förhandla bort detta i framtida avtal och då berätta om vilka företag man samarbetar med. Man anger även att delar av låneföretagen redan nu inte har några problem med att man offentliggör dessa uppgifter men Fast Invest tycker att det skulle se än mer konstigt ut om man bara gick ut med vilka vissa av dessa är. Som sagt… Det finns helt klart två läger i frågan om det här är en seriös aktör på P2P-himlen. Själv kommer jag att testa lite smått och bilda mig en egen uppfattning.

MoneyBack och BuyBack Guarantee

Fast Invest har ingen andrahandsmarknad för att sälja sina lån men man erbjuder istället MoneyBack Guarantee för att snabbt få loss ditt kapital inom 24 timmar. Dock ska man vara medveten om att om man väljer detta alternativ så blir du av med all ränta du tjänat in på just det lånet du säljer. Om du har investerat €10 i ett lån, fått in €1 i ränta och sedan väljer att sälja detta lån kommer räntan att dras av försäljningspriset. Alltså… 10-1=9. 9+1=10. Det här är något som man ska ha i åtanke om man säljer ett lån. Handlar det om ett korttidslån på en månad kanske det inte är något att hänga upp sig på. Men tänk dig att du säljer ett långtidslån som du kanske fått ränta på i sex månader. Då dras alltså all ränta för den aktuella tiden. Vilket alltså innebär att du har tjänat exakt 0% ränta på de pengarna under sex månaders tid.

Vad det gäller sena lån uppger Fast Invest att man har en BuyBack Guarantee som aktiveras redan när lånet är tre dagar sent. Man köper då automatiskt tillbaka lånet och du får betalt för både räntan under lånetiden och ditt satsade kapital åter.

Tydlig stilren plattform

Översiktsskärmen på investerarkontot

Investerarplattformen hos Fast Invest är stilren och tydlig. När artikeln skrev fanns mellan 500-1000 investeringsmöjligheter i lån utfärdade i Spanien, Danmark och Polen med en ränta på mellan 9-16%. Du kan investera som lägst €1 i varje lån och du kan även sätta upp en autoinvest som passar dina kriterier. Överföring av kapital sker även här i form av vanlig banköverföring.

Pengar på väg in till kontona

Jag kommer börja smått hos de båda aktörerna och börjar denna månad med en insättning på vardera €50. Jag har dock för avsikt att öka hos båda framöver även om jag kommer vara extra försiktig med Fast Invest. Man har lovat att offentliggöra vilka aktörer man samarbetar med under 2019. Vilket alltså ger dom ganska precis 6 månader att fullfölja sina löften.

Investarar du hos någon av dessa två aktörer? Oavsett, vad har du för tankat om de båda?

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here