Se upp för dubbelbeskattning hos spanska långivare

1109

Tidigare under veckan meddelade Viventor att nya rutiner skulle göra skattebiten för oss investerare enklare. Kort och gott måste dom ha gjort en liten tankevurpa för det är precis tvärt om.

I ett mail som skickades ut berättade man att nya rutiner för investeringar hos de spanska långivarna skulle göra skattebiten enklare för oss investerare. Exakt hur man tänkte låter jag var osagt men inte kan dom ha tänkt rätt iaf.

We know doing your taxes can be complicated and time consuming, thus we have developed an automated tax functionality to make it easier for you.

Ja visst låter det bra!? Från 1 april var det meningen att det automatiskt skulle dras 19% skatt på de ränteintäkter som kom från de lån man har investeringar i på den spanska marknaden. Det här började ifrågasättas ganska omgående i bland annat grupper på Facebook. Viventor fick även en hel del direkta frågor via mail, bland annat från mig, om hur det här var tänkt att förenkla.

Dubbelbeskattning förenklar inte

Som det är nu så har jag, och ni andra som investerar hos Viventor, själva sett till att betala in 30% skatt på de ränteintäkter ni mottagit. Eller hur? Med det här förfarandet skulle först 19% av ränteintäkterna dras automatiskt och betalas in till den spanska motsvarigheten till Skatteverket. Och det är nu det börjar bli rörigt, inte enklare, som Viventor vill få det till. Nu har alltså 19% skatt dragits av från ränteintäkterna. Min fråga till Viventor blev då som följer. Rapporterar spanjorerna detta till sin svenska motsvarighet så att Skatteverket får kännedom om att jag betalat 19 av de 30% skatt redan. Svaret är NEJ!

Alltså måste jag ju ändå betala in 30% skatt. Jag har liksom inget som styrker att jag redan betalat in 19% skatt. Här har vi alltså en perfekt fall av dubbelbeskattning. Vilket även många påpekat i grupper, forum och direkt till Viventor. DUBBELBESKATTNING FÖRENKLAR INTE för oss investerare.

Viventor backar

Idag (fredag 29/3) kom ett nytt mail från Viventor. Uppenbarligen har man insett att det här blev fel och inte alls så bra och enkelt som man ville få det till. Man uppger att man nu kommer att skjuta upp införandet, i nuläget oklart hur länge.

In order to allocate more time for adapting to the new taxation approach undertaken by Twinero, Presto and Seymoure, we will be postponing the launch of the functionality.

Anledningen till detta är att man vill ge oss investerare tid att förbereda oss för de nya rutinerna. Och vad måste du göra då? Jo lägg några minuter på att surfa in på denna sida hos Skatteverket där du kan beställa ett hemvistintyg. Du fyller i rutorna där man bland annat vill veta ditt namn och personnummer. Kom ihåg att du även måste ange Spanien som det land ditt hemvistintyg ska vara giltigt mot. När du sedan får ditt intyg, tog ett par veckor sist jag beställde ett, ska detta laddas upp i ditt konto på Viventor. På detta vis undviket du dubbelbeskattningen…

Lätt som en plätt

Ja det här var väl lätt som en plätt? Om du nu känner att du inte vill skicka in ett hemvistintyg så kan du även välja att helt enkelt inte investera i de tre spanska företagen Twinero, Presto och Seymoure. Då exponerar du dig inte mot den spanska marknaden och det dras då heller ingen spansk skatt.

Jag gillar Viventor men jag fattar inte hur man tänkte när detta kommunicerades ut. Man fick det att låta som något jättebra fast det snarare var tvärs om. Nu ska man till Viventors försvar säga att det inte är dom som hittat på det här, utan det verkar handla om nya regler i Spanien. Men var tydligare och lite ärligare nästa gång tack!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here