Bondora ett avslutat kapitel

574

Som ni kanske minns har jag berättat att jag haft för avsikt att lämna Bondora. Och nu skulle jag nog säga att det är klart och Bondora är för mig ett avslutat kapitel.

Bondora har för mig varit en kraftigt underpresterande plattform redan från start. Nu har jag inte haft några större summor placerade där tack och lov. Det handlar om ett par tusen kronor i en hel hög med konstiga lån som jag ärligt talat har haft väldigt dålig koll på. Har lyckats sälja av en del av lånen på andrahandsmarknaden. Dock kan jag konstatera att min resa med Bondora slutar med röda siffror.

Obetalda lån kvar i portföljen

Efter att ha lagt ut samtliga lån på andrahandsmarknaden har jag nu bara gamla obetalda lån kvar i min portfölj. Det handlar om 36 lån, merparten skulle ha betalats klart under 2016 och 2017, till ett värde av ca €46. Dessa lån ligger på andrahandsmarknaden med en rabatt på 50-75%. Så passa på att köp dessa av mig nu. 😉 Ärligt talat så är jag helt övertygad om att inget av dessa lån varken kommer att återbetalas eller köpas av någon på andrahandsmarknaden.

Förlusten ett faktum

Så… Jag kommer nu, utifrån det ovan nämnda, att i samband med nästa månadsrapport sätta siffran 0 under kapital hos Bondora. Kapitalet för de sålda lånen har flyttats till Kameo, Mintos samt Viventor. De lån som ligger kvar har i nuvarande valutakurs ett värde av ca 472:-. Jag har inte fört någon statistik för investeringarna på Bondora under tiden varpå jag har dålig koll på hur mycket jag tjänat in i ränta. Och ska jag vara ärlig så orkar jag inte ta reda på det heller. Men en gissning är att kanske gjort en förlust på 200-250:-. Nu är det i sig inte några större summor och inget jag gråter över. Det som dock stör mig att om jag hoppat över Bondora och investerat pengarna på exempelvis Mintos eller Viventor, som båda tuffar på som tåget, hade jag haft en avkastning på de där tusenlapparna istället. Men förlusten är nu ett faktum.

Mitt råd – Undvik Bondora

Slutligen blir mitt råd till dig som funderat på Bondora att undvika detta. Nu har man visserligen sedan en tid börjat med något som heter ”Go & Grow”. Min uppfattning är att det skulle kunna jämföras med en fond. Man uppger att man med ”Go & Grow” kan förvänta sig en avkastning på 6,75% per år. Men å andra sidan så skulle inställningarna med min portfolio pro ge en förväntad avkastning på 11.97% – 19.97%. Och det vet vi ju alla hur det slutade. Tack, men nej tack!

Har du haft bättre lycka med Bondora eller delar du min erfarenhet? Dela gärna med er i kommentarerna.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here