Investeringarna på Bondora igång

752

Som jag nämnde i tidigare inlägg tänkte jag börja titta lite på några utländska aktörer. Valet föll på Viventor.com samt Bondora.com. I det här inlägget tänkte jag inrikta mig på Bondora.

Anledning till att jag ens bestämde mig för att testa på att investera i utländska P2P-aktörer var ett mail jag fick från Viventor. Av olika anledningar har jag inte kommit igång med Viventor så jag tar upp dessa vid ett senare tillfälle.

När jag ändå ska ge mig in på att lämna Sverige, digitalt iaf, så tyckte jag att ytterligare en aktör skulle få vara med. Tittade runt lite och valet föll på Bondora, vilket kanske förvånar vissa. Och jag kan nog hålla med om att valet kan vara något att fundera över för i ärlighetens namn finns det en hel del negativt att läsa om Bondora. Men det finns faktiskt även positiva åsikter där ute om man tittar lite noggrannare. Just det faktum att det pratas så mycket kring Bondora gjorde mig nyfiken. Jag vill helt enkelt själv se vad det handlar om och bilda mig en egen uppfattning.

Att registrera sig hos Bondora gick både snabbt och smidigt. Inga som helst konstigheter. När registreringen är slutförd måste du göra en insättning på minst 50€ och få beloppet inbokat på ditt konto för att få tillgång till detta. Det går alltså inte att registrera sig och sedan logga in och titta innan du gjort en insättning. Det tog inte ens två dygn för mig att få in pengarna på kontot och därmed tillgång till alla funktionerna.

Väl inne på kontot kan jag konstatera att det är ganska komplext. Att få sina pengar investerade är inga problem. Själv gjorde jag en insättning på minimibeloppet bara för att se lite hur det ser ut och funkar innan jag sätter in mer. Har investerat i lån både på marknaden och andrahandsmarknaden. Finns mycket information att läsa kring varje lånsökande.

Vy på riskfördelningen i mina tio första lån

En sak jag läst är att det skulle vara väldigt svårt att lyckats få investeringar i lån med bra rating. Bondora använder sig av ratingen A-F samt HR. På ett par dagar hade jag investerat mina 50€ i 10 olika lån med en vettig riskspridning. Nu har jag hittills valt att buda på lånen manuellt men det finns även en funktion, Portfolio manager, som investerar dina pengar utifrån din valda riskprofil.
Bondora erbjuder hittills investeringar i lån från Estland, Spanien samt Finland. Förstår det efter att ha läst på lite olika forum och bloggar som att det är de Estländska lånen man huvudsakligen ska investera i. Det har tydligen varit lite si och så med kvaliteten på de finska och spanska låntagarna. I skrivandets stund har jag följande fördelning. Estland 70%, Finland 20% och 10% i Spanien.

Vy från lånemarknaden

Just nu är det alldeles för tidigt att ha någon ordentlig åsikt om Bondora. Men det ser bra ut, finns många lån på båda marknaderna med god riskspridning samt mycket funktioner för att se hur dina investeringar går. Vad det gäller det sista så påstås det på vissa håll att rapportfunktionerna inte stämmer så bra med hur dina investeringar faktiskt går. Det verkar finnas en del buggar där. Men eftersom det inte börjat betalas tillbaka på några av mina lån ännu så kan jag inte uttala mig om detta.

Återkommer framöver med hur det går, eller inte går.

Glad midsommar på er alla!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here