Börjar blicka utanför Sverige

898

Sweden and European Union puzzles from flags
Min tanke var från början att vänta ett tag med att börja investera på de olika P2P-företagen utanför vårt trygga Sverige. Nu blev det inte så.

Anledningen till detta var att jag fick ett mail från David Suarez som är Customer Success Manager på det Lettiska P2P-företaget Viventor. Han hade sett denna blogg och tydligen förstått budskapet fast den är på Svenska. Han beskrev deras verksamhet och detta gjorde att jag blev lite nyfiken. Lite kortfattat erbjuder man investerarna en fast årsränta på mellan 10-12% för investeringar i konsumentlånen. Man kan även investera i lån med säkerhet och då är årsräntan du får 6-7%. Utöver detta kan du köpa och sälja låneandelar på deras andrahandsmarknad.

Man tar för tillfället inte ut någon avgift för de som investerar. Man uppger också att man i de fall låntagaren inte betalar tillbaka lånet går in och täcker upp detta via en ”payback guarantee”. Minsta insättningsbelopp är 50€ och minsta investering i ett enskilt lån är 10€. En lite snabb koll på lånen som finns utlagda på deras hemsida visar att lånetiden varierar från 1 till 72 månader. Om jag fattat det hela rätt kan man även gå in i lånen fast dessa redan är aktiva då det är ett kapitalbolag som ser till att lånen från början är fullfinansierade. Du köper alltså in dig i deras utlånade kapital.

Lovar att återkomma mer kring Viventor bara jag kommer igång och satt mig in i deras system. Utöver Viventor har jag även registrerat mig för ett konto hos det estländska Bondora. Där håller jag fortfarande på att läsa in mig lite i deras upplägg och liknande. Kan dock konstatera att det är ett företag som har både nöjda och missnöjda investerare. Men mer om detta senare.

Har du erfarenheter, tankar eller tips kring de båda nämnda företagen, eller investeringar på en utländska P2P-marknaden i allmänhet, får du gärna lämna en kommentar.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here