Hur funkar P2P-lån?

1746

Hur funkar P2P-lån? Ja den frågan ställde jag mig ganska snabbt. Dessbättre är Google som vanligt en perfekt källa till kunskap.

Om vi börjar med benämningen P2P-lån så är det en förkortning för ”Peer-to-peer”. Uttrycket ”peer” syftar på person och sammanfattningsvis är innebörden alltså att privatpersoner lånar ut pengar till privatpersoner, eller i vissa fall företag.
Det är såklart internet och digitaliseringen som har gjort det möjligt för privatpersoner att låna ut eller låna pengar av andra privatpersoner, men det sker alltid via ett P2P-bolag. I framtida inlägg kommer jag att ta upp de P2P-bolag som finns på den svenska marknaden.

Att låna

För dig som vill ta ett P2P-lån istället för ett vanligt banklån är skillnaden knappt märkbar. Du ansöker precis som vanligt genom att fylla i dina personuppgifter, ett belopp från 1000 till 350000 kronor och hur länge du vill låna. De olika företagen har olika krav på den sökande men gemensamt är att man tar någon form av kreditupplysning på aktuell person.
Nu kommer vi dock till en avgörande skillnad mellan ett ”vanligt” lån och ett P2P-lån. Uppfyller du kravet börjar det aktuella P2P-bolaget att skrapa ihop det belopp du vill låna från de långivare man har anslutna. Här har bolagen lite olika varianter och dessa tar jag upp mer specifikt i senare inlägg.

Att låna ut

Det sägs att det är mycket lönsamt att låna ut pengar via ett P2P-låneföretag då man ofta får en avkastning (ränta) på 10–15%. Det är enligt mig något man inte ska ta på för stort allvar. P2P-lån marknadsförs just nu utifrån parollen att du ska få en bättre ränta än på banken. Och då förstår du själv att en ränta på 10-15% för den som lånar inte är direkt bra. Visst finns det P2P-företag som ger avkastningar i den nivån, men det är ingen garanti.
Nu kanske du sitter och undrar hur säkra de pengar du sätter in hos utlåningsföretaget egentligen är och vad som händer om låntagaren inte betalar tillbaka sitt lån. Det här är inget du normalt behöver oroa dig för, MEN, kom ihåg! Risken finns alltid att du förlorar pengar. Den dagen någon kommer fram med något som 100% säkert ger en avkastning kommer nog det ekonomiska systemet att sättas ur spel.
Men kortfattat så är dina pengar aldrig i P2P-företagets ägo och det innebär att dina pengar inte försvinner om företaget försätts i konkurs. Tyvärr har det visats sig att detta inte är någon garanti. Gör en snabb Googling på Trustbuddy så kommer du kunna läsa mer om detta. Det du ska ta reda på är vilken bank som tillhandahåller ditt klientkonto och om denna bank omfattas av den statliga insättningsgarantin. Gör den det är dina pengar helt säkra eftersom staten då ersätter dina pengar om banken går i konkurs. Kom nu ihåg att det är om banken går i konkurs och inte P2P-bolaget.
Sen handlar det om hur du fördelar dina pengar. Sprider du dessa på flera bolag och i sin tur flera av deras kunder minskar du självklart risken avsevärt. Man uppskattar kreditförlusten till 1–3% vilket inte är speciellt mycket att bråka om. Anta att du har satt in 10 000 kr och får en avkastning på 12 %. Drabbas du då av en kreditförlust på 2 % förlorar du 200 kr på grund av kreditförlusten men får 12 % i ränta på de övriga 9 800 kr vilket innebär att du totalt ändå har tjänat 976:- trots förlusten. För att du ska gå med förlust i fallet med en kreditförlust på 2% ska du ha lånat ut dina pengar till en ränta strax över 0,1% vilket du förmodligen inte kommer att gå med på.
Där har vi P2P-lån i stort. Självklart kommer alla varianter och företag att avhandlas i mer detalj framöver.

- Annons -

1 KOMMENTAR

Comments are closed.