Savelend introducerar andrahandsmarknad

417

För cirka en vecka sedan meddelade Saveland att man introducerar en andrahandsmarknad. Något som jag personligen väntat på och sett fram emot ett tag.

En andrahandsmarknad, eller någon annan form av möjlighet till att avsluta sina investeringar i förtid, är något jag värdesätter ganska högt när jag tittar på olika alternativ till investeringar. När jag började med denna form av investering var det inget jag tänkte speciellt mycket på. Men när man sedan sitter där med pengar investerade i lån med några års löptid inser man att det kan ta ganska lång tid att avsluta sina portföljer hos olika aktörer. Speciellt om man även återinvesterat återbetalningarna i nya lån.

Men nu har alltså Savelend meddelat att man inför en andrahandsmarknad. Jag mottog nyheten med glädje men ganska snart kom jag till en detalj som för mig gör att andrahandsmarknaden på Savelend blev ganska ointressant. Man uppger att man tar ut en serviceavgift på 5% för att sälja sina lån. Säljer du lån till ett värde av 1000:- tar alltså Savelend 50:- av dessa och kvar har du 950:-. Att man vill ta ut en serviceavgift har jag inget emot men jag tycker att 5% är för högt. En avgift på 2,5% skulle jag acceptera men inte 5%. Nu står det visserligen som följer.

I denna version av andrahandsmarknaden kommer avgiften vid försäljning att uppgå till 5% av de sålda krediternas värde.

Detta väljer jag att tolka som att den kan komma att ändras. Nu vet jag absolut inget om detta men skrivelsen öppnar iaf för det. Och jag hoppas att man omprövar nivån på avgiften i framtiden.

Testar att sälja investeringar

Mina tre investeringar som var möjliga att sälja

Men nyfiken som jag är så valde jag ändå att testa möjligheten till att sälja lån på andrahandsmarknaden. Jag kunde konstatera att tre av mina lån var säljbara på andrahandsmarknaden och dessa tre lån valde jag att lägga ut på marknaden.

Man markerar helt enkelt dessa och i rutan nere till höger ser man sedan hur många man markerat, hur många av dessa som är säljbara och den totala summan. Man klickar sedan på knappen ”Sälj investeringar”.


Efter att man klickat på knappen kommer man till ytterligare ett steg i försäljningen där det står hur många lån du lägger ut. Vad avgiften blir om samtliga lånen säljs och summan du får efter försäljning. När man läst igenom detta och valt att fortsätta med försäljningen trycker man återigen på ”Sälj investeringar”.


Lånen hamnar sedan som att de ligger under försäljning. Hur många och till vilken summa, innan avgiften.

Jag placerade dessa tre lån på andrahandsmarknaden måndagen 26/10 och idag 31/10 har ett av dessa gått till avslut. Ska i ärlighetens namn säga att jag är lite förvånad över att inte alla tre sålts. Men sedan insåg jag att de som investerar på plattformen måste aktivera funktionen i Smartinvest för att kunna köpa lån på andrahandsmarknaden. Och frågan blir då hur många som faktiskt redan gjort detta. Misstänker att det inte är så många som faktiskt gjort detta ännu.

Aktivera funktionen i Smartinvest om du vill investera i lån från andrahandsmarknaden

Att lägga ut lån till försäljning var dock enkelt och det kommer med all säkerhet att finslipas på funktionen framöver.

Vad gäller för andrahandsmarknaden?

 • I denna version av andrahandsmarknaden kan du endast sälja investeringar som vid säljtillfället följer sin betalplan – det går alltså inte att exempelvis sälja investeringar som är försenade.
 • När du säljer en kredit övergår din andel av ägarskapet och allt vad det innebär till den som köper andelen. Du klipper helt enkelt alla band till krediten och all framtida ränta tillfaller den som köpt lånet av dig.
 • I denna version av andrahandsmarknaden kommer avgiften vid försäljning att uppgå till 5 % av de sålda krediternas värde.
 • I denna version av andrahandsmarknaden kommer du inte att kunna sätta ett eget pris på lånet du vill sälja. Priset är alltså det som lånet är värt då det säljs.

Detta gäller i skrivandets stund (2020-10-31) men var noga med att ta reda på vad som gäller i detta nu om du läser detta i framtiden.

Jag gillar alltså möjligheten att sälja men jag ogillar nivån på avgiften. Men jag vill ändå berömma Savelend för att man nu tagit steget och gett investerarna möjligheten till detta. Ska bli intressant att se hur det utvecklas framöver.

- Annons -

2 KOMMENTARER

 1. Jag kollade faktiskt på vilka jag kunde sälja, o det var runt 75% av det som var utlånat, jag ligger på ett utlåningsgrad runt 90%-strecket så det betyder att 15% av lånen inte är säljbara just nu för mig?

  fick en ränta på 0,76% denna månad, vilket ger 9,1% årsvis ifall jag räknat rätt. Nöjd men frågan är hur man ska se denna investering på sikt. Ifall jag vill ha ut pengarna behöver jag antagligen sälja jättedyrt(Eller vänta en längre tid tills dom kanske sänker avgiften). Man kanske kan välja att inte återinvestera och ta ut så? Men det kan ta flera månader.

  Någon funktion som vore rätt häftig när man väl ska leva på sitt kapital är ifall man kunde få bara självaste räntan för månaden utbetald direkt till sitt bankkonto. lite som en utdelning så får man själv välja ifall man ska återinvestera.

  • Ja att återfå både räntan och hela ursprungsinvesteringen kan ta tid om man inte vill sälja. Något jag har lärt mig den småhårda vägen. =)

   Angående din fundering på funktion. Ett alternativ är att slå av Smartinvest tillfälligt för att samla ihop lite och ta ut. Sen slå på och låta det återinvestera lite igen. På många av de utländska aktörerna finns det möjlighet att ställa in hur mycket pengar som alltid ska finnas kvar på kontot. Om man exempelvis vill kunna ta ut 500:- när man når upp till detta så återinvesteras det inget fram till dess att du har det beloppet på kontot. När du når upp till 500:- återinvesteras beloppen över den summan automatiskt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here