Månadsrapport – September 2020

286

Snart är oktober månad slut och jag inser att det är dags att ta tag i månadsrapporten för september. Har riktigt mycket att göra och denna sida får långt ifrån den kärlek den borde få av mig just nu. Ha tålamod, plötsligt vänder det.

Följer dagligen bloggar, nyhetsbrev och olika forum kring denna form av investeringar. Finns mycket jag tänkt ta upp här och delge er andra men tyvärr finns det alldeles för mycket annat som kräver uppmärksamhet. Min anställning, mitt företag och viktigast av allt, min familj.

Tar jag en snabb titt på siffrorna för förra månaden ser jag att mina ränteintäkter hamnade på 459,08:- vilket är den enskilt bästa månaden sedan jag började. Aktieutdelningarna hamnade på 658,99:- vilket var årets näst bästa notering vilket gör att den passiva inkomsten för september hamnade på 1118,07:- totalt. September kvalade alltså in på andra plats för bästa månad. Bäst hittills är april 2019 med 1143:- så det var nära nytt rekord där med.

Har som jag nämnde i denna artikel valt att dra ner på innehav för tillfället. Hur det går tar jag upp närmare under varje enskilt innehav längre ner.

Som ni ser i diagramet ovan så finns det en klar övervikt mot EvoEstate vilket är helt i sin ordning. Då innehavet i Kameo och Crowdestor i framtiden är helt borta är EvoEstate den enda plattformen jag har kvar med inriktning mot fastigheter. Vissa kanske tycker att det är att ta en onödig risk att ha så stor exponering mot en plattform. Och jag kan till viss del hålla med där. Nu är de enskilda innehaven där inte bundna till just EvoEstate utan de aktörer som är knytena till plattformen. Dock är jag rädd för att det ändå skulle kunna bli vissa problem för oss investerare i händelse av att EvoEstate av någon anledning skulle få problem. Detta är en av alla möjliga artiklar jag har planerade för framtiden.

Ackumulerade avkastningen

Grafen för den ackumulerade avkastningen fortsätter sin uppåtgående trend. Dock närmar vi oss årsskiftet och jag kommer då att skriva av innehavet hos Grupeer som en förlust. För tillfället finns det absolut inget som tyder på att man skulle betala ut några pengar innan dess vilket förmodligen kommer att ge ytterligare ett hack i grafen.

Månadens ränteinkomster

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 2,62 437 7,86 465,81
3 EvoEstate 8,90 3309 4,20 3368,91
5 Grupeer 0 370 5,09 392,30
6 Mintos 2,87 132 12,68 402,83
7 PeerBerry 1,76 400 9,46 405,37
8 Swaper 5,46 0 12,39 0,31
9 Viventor 9,79 565,30 7,08 608,51
10 Viainvest 3,85 385 25,73 407,49
11 Lendermarket 8,35 1000 4,34 1008,93
12 TOTAL: 43,60 6598,30 9,13 7060,46

Under september fick jag 2,62€ i räntor hos Crowdestor. På plattformen har det hänt en del den senaste tiden. Man har ändrat om på kontosidan för användarna med nytt utseende och nya funktioner. Dessutom har man introducerat en andrahandsmarknad där man kan köpa andras investeringar, eller för den del sälja sina egna. Detta är något jag ser som positivt även om det inte ändrar något kring mitt beslut om att lämna plattformen.

Jag har funderat på att testa sälja något på andrahandsmarknaden men detta har inte blivit av ännu. Kan konstatera att det säljs lån med rejäla rabatter och är man villig att ta risker med sina pengar kan det finnas möjlighet att göra rejäla procentuella vinster. Personligen avstår jag och även om vissa lån säljs för halva priset så ska du vara medveten om att du kan förlora hela kakan innan det är klart. Ta inga beslut utifrån att bara titta på de rejäla rabatterna.

Ökningen av kapitalet på EvoEstate fortsätter och i slutet av september hade jag 3368,91€ investerade på plattformen. Planerar en fortsatt ökning på plattformen och tanken är att innehavet här ska vara ca 50% av det totala för investeringsformen. Resterande 50% ska ligga i de övriga plattformarna.

Under september fick jag in 8,90€ i räntor. Satte under månaden in pengar från ett uttag hos Swaper samt en del eget kapital. Mina största innehav på plattformen är Nordstreet, Reinvest24 och Profitus. Nationsmässigt är det största innehavet i Spanien följt av Litauen och Frankrike.

Räntorna i mitt nyaste innehav Lendermarket har börjat ticka in och för september hamnade inkomsterna på 8,35€. Finns faktiskt inte så mycket mer att säga om detta just nu.

Mintos gav under september 2,87€ i räntor. Mintos är en av plattformarna jag är på väg att lämna, iaf tillfälligt, och under månaden tog jag ut 18€ från kontot.

Summan för investeringar som är i recovery har minskat från 252,74€ till 211,07€ vilket är klart positivt. Har konstaterat att det kommer att ta ett tag innan det blir klart med vad som händer med vissa av de investeringar i den kategorin. Explore P2P har en intressant artikel kring detta där man tar upp sannolikheten att få tillbaka sina pengar hos de olika långivarna. I mitt fall är den största huvudvärken Monego med 124,53€följt av Finko Ukraine med 75,75€. I övrigt är det endast några euro på ett fåtal aktörer.

PeerBerry är också en sån där plattform där pengarna jobbar på utan att man behöver tänka mer på detta. Tillförde 100€ till kontot med pengar jag tog ut från Swaper.

Månadens räntor slutade på 1,76€.

Hos Swaper kom det in 5,46€ i räntor. I övrigt sålde jag av allt innehav på plattformen vilket gick snabbt och smidigt. Det finns överlag ett överskott på investerare hos Swaper så att sälja lån tog för mig bara ett par minuter. Detta är bra i fall som dessa men det blir också tydligt då det till och från finns ett visst cashdrag här.

Det tog tre dagar från det att jag begärde ett uttag tills dess att engarna fanns på mitt konto hos Revolut. Efter att jag tagit ut mina pengar har det tickat in ett par mycket små räntebelopp. Dessa har inte varit möjliga att ta ut då gränsen för uttag ligger på 10€. Funderar på att sätta in lite pengar för att komma över detta belopp och sedan ta ut hela summan. Men detta ligger inte först på prioriteringslistan om vi säger så.

Detta är den sista genomgången för Swaper som nu försvinner från mitt innehav. Inte helt omöjligt att det återupptas i framtiden.

 

ViaInvest är precis som PeerBerry en plattform som bara tickar på. Har satt in lika stora summor samtidigt på dessa  två plattformar för att kunna jämföra lite hur de presterar. I september kom det 3,85€ i räntor på ViaInvest och 1,76€ på PeerBerry. Ser man till den totala tiden har det kommit in 2,12€ mer på ViaInvest än på PeerBerry hittills.

Gjorde en insättning på 100€ med pengar från uttaget hos Swaper.

Jag, precis som en del andra, har senaste tiden uttryckt ett visst missnöje med Viventor. Detta har inte ändrats och jag kommer att försöka avsluta mitt innehav så fort som möjligt då mitt förtroende är näst intill helt förbrukat.

9,79€ kom in i räntor under september vilket är den hösta inkomsten på plattformen på länge. Viventor är ett av mina äldsta innehav och det tar emot lite att lämna men jag gillar inte det jag ser och det ska till en hel del för att återbygga mitt förtroende.

SaveLend, Toborrow och Kameo

Hos mina tre svenska aktörer var det bara SaveLend som bjöd på lite räntor i form av 3,05:-. SaveLend meddelande nyligen att man inom kort kommer att ge investerare möjligheten att sälja lån på en andrahandsmarknad. Detta ser jag som positivt även om jag tycker att den avgift man tar ut för detta, 5%, är i högsta laget. Personligen kommer jag troligtvis inte att använda mig av denna möjlighet just med tanke på den höga avgiften. Att man vill ta ut en avgift för detta köper jag men nivån är inget för mig.

Noterar att Kameo fortsätter att publicera investeringsmöjligheter i en jämn fin ström. Är man intresserad gäller det dock att vara med i svängarna för lånen blir fulltecknade väldigt fort. Kul att det går bra för plattformen och jag hoppas att den utvecklas. Just nu är den lite smårörig kan jag tycka men det kanske är en vanesak. Med tanke på det stora intresset kanske en andrahandsmarknad skulle vara på sin plats även hos Kameo likt den hos EvoEstate. Tänk dig att lyckats få en tilldelning och dan efter sälja den med ett par procents vinst. Eller kanske till rabatt från någon som vill ha tillgång till sitt kapital omgående.

Över lag har jag absolut inget emot de svenska aktörerna och sneglar regelbundet på vad som händer och värderar mina beslut utifrån detta. Skulle jag återuppta investeringar på den svenska marknaden är det i nuläget SaveLend, Kameo och Lendify som skulle vara aktuella.

Aktieutdelningar

Under september månad fick jag utdelningar på totalt 658,99:- från tolv av mina innehav. Månaden blev den tredje bästa utdelningsmässigt. April 2019 leder på 1006:- och maj 2020 med 848:- på en god andraplats. Beloppen är efter avdragen källskatt.

   • NorthWest Healthcare Properties REIT 26,36:-
   • Exchange Income Corp 38,64:-
   • Realty Income Corp 17,37:-
   • Mcdonald’s Corp 27,89:-
   • 3M Co 54,59:-
   • Archer-Daniels-Midland Co 31,86:-
   • Enbridge Inc 91,66:-
   • ICA Gruppen 60:-
   • Castellum 78:-
   • Axfood 84:-
   • XACT Norden Högutdelande 101,40:-
   • AstraZeneca 47,22:-

I oktober har jag för avsikt att bara tillföra kapital till aktier och inget till P2P.

På återseende!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here