Lämnar fem aktörer helt

313

Har den senaste tiden funderat en del kring mitt innehav i den här typen av investeringar. Det finns för många frågetecken och jag vill inte vara med och reda ut dessa.

Jag har investerat till och från på en del olika plattformar inom P2P / P2B och P2RE sedan 2016. Jag har lärt mig väldigt mycket och det har inte bara varit positiva saker som man tagit lärdom kring. 2020 har som många vet varit ett speciellt år och det har drabbat många olika typer av verksamheter och även olika typer av investeringsformer.

Men tittar på man på exempelvis aktiesidan så föll kursen väldigt mycket och året hittills har väl inte direkt varit så bra avkastningsmässigt. Men, ja det finns ett väldigt stort men här. Det är faktiskt så att i den typen av investeringsform är det i stort sett bara kursen som varit negativ. Jo jag vet att det finns aktier som helt tappat värde och människor har förlorat stora summor. Men jag köper att det är så när man investerar i aktier, jag köper att kursen kan falla, jag köper att ett företag kan gå omkull och jag förlorar mina pengar. Jag vet att det är så bara. Spelreglerna är ganska tydliga när det kommer till aktier eller fonder.

Peer To ”vad du nu vill” är vilda västern

Ja jag skulle vilja påstå att det är vilda västern i denna typ av investering just nu. Till skillnad mot de nämnda sakerna med riskerna i aktier så får man i denna typ av investeringsform även räkna med rena bedrägerier och förluster pga tekniska felaktigheter på olika plattformar. Sen måste man tydligen räkna med att ett land helt plötsligt ändrar förutsättningarna som exempelvis gör att ett bolag går under och du förlorar dina pengar. Eller som i Polens fall, man uppfinner en lag som i princip gör att kreditgivarna i detta land kan skita i uppsatta avtal och skjuta upp betalningar i all avighet. Jag orkar inte räkna upp alla konstigheter som skett hittills i år men klart är att vi investerare tydligen bara ska nöja oss med de konstiga förklaringar som radas upp både här och där. Visst, jag vet vissa av er tänker. Vad hade han räknat med när han investerade i en oreglerad investeringsform. Jo jag hade räknat med vissa små konstigheter och förluster pga just konstiga saker. Det är liksom helt naturligt om man erbjuds en avkastning på 10-20%. Men när även plattformar som Mintos och Viventor, som funnits en längre tid, börjar med konstigheter och drar pengar från konton med förklaringar att det varit tekniska fel börjar jag att tröttna. Det känns som att man i princip kan komma med vilken konstig anledning som helst och man bara ska köpa det för att det är så bara. Tänk om din bank plötsligt skulle börja dra lite random summor från ditt lönekonto och bara skicka ett litet mail där man klargör att vi har dragit den här summan för att vi har haft lite fel i vårat system. Skulle du acceptera detta? Förmodligen inte.

Utlovade garantier är värda noll och ingenting

Många av plattformarna stoltserar med ”Buyback guarantee” och ”Group Guarantee” på dina investeringar. Ett råd från mig till dig som tänkt börja med denna form av investering är att helt ignorera dessa löften. Se alla investeringar ni gör som helt osäkrade, ni har inga som helst garantier för att återfå era pengar även om plattformarna och kreditgivarna lovar dessa två saker. Detta har visat sig mer än en gång i år och jag är rädd för att det kommer att fortsätta så.

Vad händer nu då?

Vill vara tydlig med att jag gillar investeringsformen som sådan. Jag tror på hela upplägget men det måste till någon form av reglering för att styra upp vad som är ok och inte.

När detta skrivs har jag investeringar i 12 olika plattformar både i Sverige och utomlands. Så vad gör jag nu då? Jo jag har helt enkelt kommit fram till att det här inte är rätt väg för mig fram till ekonomisk frihet. Inte som det ser ut just nu i branschen. Därför har jag kommit fram till följande.

  • Crowdestor – Stoppat alla återinvesteringar. Tar ut pengar vartefter dessa blir tillgängliga.
  • EvoEstate – Behåller plattformen och fortsätter att öka mitt innehav. Tror på deras upplägg och känner ett förtroende för de bakom plattformen. Investeringarna ligger dock i grunden på andra aktörer, detta då EvoEstate bara är en typ av handelsplattform och mellanhand, varpå risken i slutänden ligger på de andra aktörerna.
  • Grupeer – Lyckligtvis den enda plattformen jag investerat i som eventuellt är en stor bluff. Andra har drabbats av flera olika bedrägerier. Ingen större summa investerad här. Är glad för det jag återfår, om ens något.
  • Lendermarket – Senaste tillskottet. Får tugga på under tiden jag avslutar de andra. Sedan får vi se.
  • Mintos – Avslutat alla återinvesteringar. Kommer att ta ut kapital vartefter och sedan hoppas på att återfå de 246€ som är fast ”in recovery”.
  • PeerBerry – Fortsätter att återinvestera ett tag till.
  • Swaper – Avslutat återinvesteringar sedan förra månaden. Fått ut ungefär hälften av mitt investerade kapital hittills. Känner ingen oro över att inte få ut resterande pengar.
  • ViainvestFortsätter att återinvestera ett tag till.
  • Viventor – Avslutat återinvesteringar och försöker ta ut pengar vartefter. Är rädd för att det kommer att ta ett tag då mycket av pengarna ligger i investeringar hos Atlantis Financiers.
  • KameoSavelend och Toborrow. Har sedan länge avbrutit återinvesteringar på dessa tre svenska aktörer och tar ut mitt kapital vartefter. Inga större summor kvar. Toborrow har varit en stor besvikelse och där kommer hela investeringstiden att sluta med förlust.

Med andra ord, avslutar investeringar i ytterligare fem plattformar utöver de tidigare tre svenska. Kvar blir i nuläget blir alltså bara Lendermarket, Viainvest, PeerBerry och EvoEstate. Allt kapital som tas ut från de totalt åtta jag nu lämnar kommer att flyttas till någon av dessa fyra. Mest troligt EvoEstate.

Framtiden

Ja framtiden? Den som såg in i framtiden behövde nog inte fundera så mycket på saker som dessa. Personligen funderar jag en hel del. Jag kommer att fortsätta följa alla aktörerna på samma sätt jag gör nu. För som sagt, jag gillar upplägget och investeringsformen som sådan. Men jag har helt enkelt för dåligt förtroende och tålamod just nu. Dessutom har jag inte tid att följa exakt alla vändor hela tiden. Och tyvärr har det exempelvis visat sig att de som inte slaviskt följt de olika långivarna på Mintos förlorat pengar. De som har tid har på morgonen hunnit snappa upp små tecken, sålt av sina investeringar med lite rabatt till de som inte följt lika bra och tjänat en hacka på de som sedan suttit där med svarte Petter när Mintos på eftermiddagen stoppat all handel med aktuella krediter. Lustigt nog har detta oftast hänt på fredagseftermiddagar. Kalla mig konspiratorisk men lite konstigt är det allt.

Denna sida blir kvar och jag kommer fortsätta att uppdatera den med diverse saker. Bland annat måste jag ju uppdatera er kring hur det går att avsluta innehav på de olika plattformarna. Sen kanske det händer något som gör att allt ser bättre och stabilare ut än nu och jag åter börjar investera på vissa av nämna plattformar. Men just nu ser det helt enkelt allt för riskabelt och ostabilt ut för mig.

Jag hoppas att ni fortsätter läsa här och fortsätter att lära er kring Peer-to-Peer och olika varianter av detta. Ta nu inte hela denna artikel som en uppmaning till dig att avstå denna typ av investering. Alla gör som dom vill och känner, mina åsikter och beslut ska inte ligga till grund för hur du gör. Tänk på riskerna, investera smart och läs på. Jag läser mer än gärna om hur det går för andra så kommentera eller hör av er via kontaktformuläret om ni funderar över något eller bara vill berätta hur ni själva tänker.

 

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here