In med Lendermarket och tankar framåt

343
Vy från kontosidan på Lendermarket

I augusti öppnade jag upp en konto på Lendermarket. Varför och mina tankar kring mitt samlade innehav framåt kan ni läsa mer om i denna artikel.

Har sedan en tid spanat på Lendermarket men det har aldrig blivit av att jag öppnat ett konto där. Men min frustration över läget på Mintos gjorde att jag i augusti gjorde slag i saken och flyttade delar av innehavet från Mintos till Lendermarket. En ganska stor del av innehavet på Mintos lösgjorde jag genom att sälja av lånen på andrahandsmarknaden.

Nu kanske de med koll reagerar på detta eftersom Mintos tar en avgift på 0.85% när man säljer lån på andrahandsmarknaden. Och detta är helt rätt och normal säljer jag just av den anledningen aldrig lån på Mintos. Men då Lendermarket erbjuder 1% extra på investerat kapital de första 60 dagarna för nya investerare så kändes det bättre. I princip och lite förenklat uttryckt tjänade jag 0,15% på kapitalet jag flyttade. Har du inte konto hos Lendermarket soch vill testa får du också 1% extra på dina pengar de 60 första dagarna om du använder denna länk till Lendermarket.

Lendermarket listar konsumentlån från Creditstar Group som länge funnits på Mintos. Creditstar känns som en trygg och bra aktör som även riktigt bra betyg i Explore P2P Lender ratings som jag personligen lägger stort värde i. Lendermarket är registrerade i Irland till skillnad från många av de andra aktörerna som håller till i Baltikum. För tillfället ligger räntenivån på 12% för samtliga lån och dessa har 60 dagars återköpsgaranti. Blir lånen sena köps de alltså tillbaka och du får då både tillbaka dina investerade pengar + räntan fram till dess att lånet återköps. Gillar man att vara aktiv och pilla mycket är kanske inte Lendermarket något för dig. Här är det enkelt, ställ in din autoinvest, sätt in pengar och sedan sköter det sig själv. Enklare kan det inte bli.

Mina tankar framåt

Våren 2020 har ju för de som hängt med i svängarna varit allt annat än ljus kring denna form av investeringar. En hel del långivare på Mintos har fått problem och stora belopp är i riskzonen för investerarna. Grupeer fortsätter att förbrylla, är dom en bluff eller inte? Sen har vi Kuetzal och Envestio som vi med all säkerhet kan säga var riktiga bluffare och de som investerat där kommer nog förmodligen aldrig att återfå sin pengar. Personligen har jag en del pengar i Grupeer samt hos vissa problemdrabbade långivare hos Mintos som nu är i fara. I runda slängar handlar det för mig om ca 500€. Det är alltså strax över 5000:- och det är väl kanske inte så mycket att hänga upp sig på. Utöver detta belopp har jag 2000:- i realiserad förlust hos Toborrow. Om nu de övriga 5000:- skulle bli en realiserad förlust är jag uppe i ca 7000:- vilket är ungefär 10% av mitt (2020-08-30) totala investerade kapital inom P2P/P2B. Skulle dessa 5000:- realiseras som förlust idag och jag drar av det beloppet från min totala ränteinkomst så ligger jag idag -1000:-. Inte en vidare bra affär.

Så hur tänker jag då framåt i tiden? Jag tror faktiskt jag börjar få till någon slags plan.

Till en början tänkte jag helt dra mig ur från Mintos men insåg att jag det kommer ta tid innan jag får något besked kring de pengar som sitter fast hos vissa långivare där. Utifrån detta kan jag lika gärna fortsätta att investera där. Skillnaden nu från tidigare är att jag bara kommer att investera i de ”säkrare” långivarna på plattformen. Nu finns det inte som är säkert när man investerar men man kan ju ändå välja bort de mest riskfyllda långivarna.

ViVentor är också en plattform som många just nu anser vara lite rörig. Jag kan väl till viss del hålla med men min uppfattning är att man gör det man ska för att komma till rätta med de problem som uppstått. Det handlar precis som i Mintos fall om problem med en del långivare. Jag har varit investerare hos ViVentor till och från sedan man startade och därför känner jag att jag vill vara kvar och se vad som händer.

Som vissa vet drog jag mig ur från PeerBerry men återvände lika snabbt då jag insåg att dom var en av de i mina ögon säkrare alternativen just nu. Om jag även framåt får rätt i mina tankar kring detta återstår väl att se. Viainvest är också en sådan aktör jag anser vara relativt säker och precis som PeerBerry behöver man inte lägga ner värst mycket tid på att se över kapitalet.

EvoEstate blir ensam inom fastigheter

Efter mycket om och men har jag bestämt mig för att låta EvoEstate bli den enda plattformen där jag investerar mot fastigheter. Crowdestor där jag även har lite pengar investerade har också en del fastighetsprojekt men det finns lite kring plattformen som sådan som gör att jag börjat dra öronen åt mig och har för avsikt att avsluta mina investeringar där.

Vad det gäller EvoEstate så fortsätter man att publicera projekt från de plattformar man samarbetar med. För mig känns det bra att ha allt på ett och samma ställe även om man kanske skulle kunna se det som en risk att man får för stor exponering gentemot en viss aktör, i detta fall EvoEstate. Men just nu känns det inte som ett problem. I övrigt har jag konstaterat att det är lätt att sälja av sitt innehav på den andrahandsmarknad som finns på plattformen. Just nu är det i princip omöjligt att köpa lån utan att betala lite extra för dessa. De lån som dyker upp utan påslag försvinner tämligen omgående vilket tyder på att efterfrågan är långt större en tillgången. Och detta är alltså ett gott tecken om man skulle vilja sälja av delar av ett innehav. Nog om detta, läs mer om EvoEstate i min artikel från tidigare i år, plattformen har visserligen ändrat lite utseende och fått lite nya funktioner men i stort så är artikeln korrekt.

Fortsätter minska ner hos andra

Har sedan länge vartefter tagit ut kapital från SaveLend, Toborrow och Kameo. Jag har fortsatt ca 2500:- kvar hos dessa aktörer. Jag har absolut inget emot vare sig dessa tre aktörer eller Lendify. Jag har helt enkelt bara bestämt mig för att investera i euro när det kommer till denna typ av investeringar. Vad det gäller Crowdestor så har jag från att vara väldigt positiv till plattformen nu börjat dra öronen år mig. Det känns helt enkelt inte rätt och vissa detaljer får mig att tvivla varpå jag kommer att försöka ta ut mitt kapital vartefter det blir tillgängligt.

Sist ut i min förklaring kring mina beslut är Grupeer. Här har jag alltså ca 300€ som det för tillfället är högst oklart om jag någonsin kommer att återfår. Som jag nämnde i senaste månadsrapporten kommer jag att ge dom året ut sedan skrivs innevarande belopp av som en kreditförlust.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here