Månadsrapport – Juli 2020

386

Tre veckor in i augusti och först nu kommer rapporten för juli. En kombination av lathet och prioriteringar. Men här är den iaf, rapporten för juli.

Tar jag en snabb titt på ränteinkomsterna stannade de på strax under 400:- för juli månad. Helt ok för mig även om mitt första lilla egna mål är att dert ska ligga på minst 500:- i månaden. Men jag är nog kanske där snart. Dock kommer nog augusti bli sämre då jag flyttat runt lite kapital som gör att det blir ett litet glapp. Mer om detta senare.

Under juni satt jag in 400€ på EvoEstate och 50€ på Viainvest samt PeerBerry. Anledningen till att jag under ett tag har haft en övervikt på insättningarna till EvoEstate är dels att gillar plattformen och även det faktum att i stort sett allt mitt andra innehav på de övriga plattformarna är i konsumentkrediter. EvoEstate är som bekant investeringar riktade mot fastighetssegmentet. Detta har gjort att EvoEstate är det klart störta innehavet i min P2P/P2B-portfölj men det är helt i sin ordning. Jag har en slags plan och strategi som snurrar i mitt huvud och vi får väl se om denna kan följas.

Övervikten gentemot EvoEstate syns tydligt i cirkeldiagrammet nedan. I juli hade vi Mintos på andra plats och ViVentor på tredje. Kan redan nu säga att diagrammet nedan kommer se annorlunda ut då en ny plattform kommit till och innehavet minskats i en annan.

Innehavet för juli månad.

Ackumulerade avkastningen

Den totala ackumulerade avkastningen från räntor samt aktieutdelningar nådde nästan upp till 10000:- i juni. Det fattades 22:- för att nå över den brytpunkten i historien. Men när detta skrivs har den passerats vilket känns kul. Pengar jag alltså aldrig hade fått om jag fortsatt med att köpa onödiga saker istället för att investera. Sen så ska man komma ihåg att dessa pengar som kommit in återinvesteras och ger nya fina pengar. Den berömda ränta på ränta effekten.

Ackumulerade avkastningen juni 2020.

Månadens ränteinkomster

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 9,32 450 6,46 465,67
3 EvoEstate 6,96 1941 7,09 1980,86
5 Grupeer 0 370 6,40 392,30
6 Mintos 8,78 750 12,92 1013,61
7 PeerBerry 1,02 250 10,82 251,36
8 Swaper 9,49 500 11,50 539,02
9 Viventor 0,64 560 7,40 594,94
10 Viainvest 1,53 235 112,48 252,26
11 TOTAL: 37,74 5056 10,65 5490,02

Crowdestor

I juni återupptogs alltså ränteutbetalningarna på projekten hos Crowdestor efter att dessa fått uppskov med anledning av Covid-19. I juni kom det som tidigare nämnt in 0,58€ och nu i juli blev det ett rejält hopp upp till 9,32€. Tittar jag lite snabbt på planerade utbetalningar för augusti ser det ut att hamna i ungefär samma nivå.

Jag är helt ärligt lite vacklande gentemot Crowdestor. Man spottar ut sig en hel del olika projekt att investera i. Många av dessa är rejält udda och erbjuder även en väldigt hög förväntad avkastning, ända uppemot 36%. För bra för att vara sant? Ja jag vet inte. Hittils har jag inte haft några problem med de projekt jag investerat i via plattformen. Men det känns ändå lite sådär. Det finns något där jag inte riktigt kan sätta fingret på och därför är jag lite avvaktande med att gå in med mer pengar.

EvoEstate

EvoEstate fortsätter jag att skjuta in nytt kapital. Har varit en strid ström med nya investeringsmöjligheter den senaste tiden. Dock har jag märkt att det tagit tid att få flera av dessa finansierade. Exakt vad detta beror på kan man bara sia om.

Precis som förra månaden har jag varit ganska aktiv på plattformen. På andrahandsmarknaden sålde jag fyra projekt och köpte tre. I övrigt investerade jag i åtta nya projekt som publicerades. Om vi tittar på ränteinkomsterna hamnade 6,96€.

Ny portföljsida på EvoEstate

En annan kul sak på EvoEstate är att man släppt en ny fräsch portföljsida. På denna kan man bland annat se hur dina investeringar är fördelade på olika länder och långivare. Sen finns det självklart saker att förbättra men detta var ändå ett stort steg framåt vilket uppskattas. I övrigt är ingen av mina investeringar försenade med återbetalningarna vilket är ett stort plus.

Grupeer

Här hamnade ränteinkomsten åter på 0€. Jag har flera gånger funderat på att ta bort Grupeer från innehavet och skriva av det beloppet som förlust. Men Grupeer fortsätter att lämna lite ny information om sina framtida planer och att man verkar vara fast beslutna om att lösa den uppkomna situationen. Ja vad säger man? Har man ärliga avsikter eller är det bara ett spel för gallerierna? Ja jag vet inte alls.

Foto: Skärmdump från Grupeers blog

Självklart hoppas man på att man verkligen försöker reda ut sin soppa men det finns absolut inga garantier för att så är fallet. Jag har dock bestämt mig för att låta Grupeer ligga kvar i portföljen året ut och har inget hänt fram till dessa skrivs innehavet av som förlust. Rätt eller fel? Framtiden får utvisa.

Mintos

Från Mintos tickade det i juli in 8,78€ i räntor. Nämnde i förra rapporten att jag tagit ut 250€ från Mintos och flyttat till andra plattformar. I juli varken tillförde jag eller tog ut några pengar hos Mintos. Däremot så har jag tagit ett beslut att dra ner på exponeringen gentemot Mintos och detta kan ni läsa lite mer om här. Nu har denna minskning skett i augusti så mer om detta i nästa rapport.

PeerBerry

PeerBerry fick jag 1,02€ och jag har även satt in ytterligare 50€. Räntenivån är fortsatt något lägre än det som tidigare varit det normala på PeerBerry. Personligen är jag helt till freds med detta så länge man erbjuder lån med som lägst 8% ränta. Under detta är inte acceptabelt för mig i denna form av investering. Rent generellt brukar jag vilja ha minst 10% avkastning på investeringar i denna typ av investering det handlar om här men tittar man på PeerBerry så är de så pass stabila att jag kan gå något lägre. Man erbjuder ränta på lånen även när dessa är försenade och man har hittills alltid tagit över lånet när tiden för återköpsgarantin uppnåtts. Utifrån denna aspekt tycker jag att det är acceptabelt med tidvis lägre avkastning.

Nedan kan ni se statusen på mina nuvarande investeringar hos PeerBerry. Endast två krediter är sena och så länge det står 0 på raden för 60+ är detta helt i sin ordning.

Status på lånen hos PeerBerry

Swaper

Hos Swaper kom det in 9,49€ i räntor vilket var en liten fördubbling jämfört med förra månaden. Detta är i sig inget konstigt då det förmodligen beror på när låntagarna återbetalar sina lån. Om flera är sena och betalar dessa månaden efter istället kan det bli variationer månad till månad.

Har sett att en del personer lämnat Swaper då det finns vissa ekonomiska oklarheter kring plattformen och Wandoo Finance Group som står för lånen. Jag är beredd att instämma i delar av den kritik som framkommit. Man har lovat att släppa ekonomiska rapporter, exempelvis årsbokslut, men ännu har inget hänt. Personligen stannar jag kvar även om jag också skulle vilja se lite mer öppenhet kring dessa saker.

ViaInvest

ViaInvest som är det senaste tillskottet är inne på sin andra månad och därifrån fick jag 1,53€ i ränta. Ska man vara riktigt petig har det tillkommit en ny plattform i min portfölj men denna avslöjas senare då det skedde i augusti.

Har satt in ytterligare 50€ på ViaInvest. Eftersom jag återupptog investeringarna på PeerBerry samtidigt som jag startade nytt konto här har jag tänkt sätta in samma belopp på dessa två plattformar samtidigt. Detta då jag tyckte det skulle vara lite intressant att kunna jämföra dessa mot varandra. En snabb titt på saldot den sista juni visar att jag fått 0,90€ mer i ränta hos ViaInvest under dessa två månader. Nu är det ju alldeles för tidigt att dra några slutsatser kring detta men på en längre tidshorisont ska det bli intressant att se hur stor skillnad det är.

Viventor

Det är fortfarande väldigt segt på ViVentor men detta beror som jag tidigare nämnt på att jag hade i stort sett alla investeringar i Atlantis Financiers. Nu har jag fått ner delen av krediter i Atlantis Financiers till 77,2% av det totala innehavet. Detta då jag sålde av flera av dessa lån med rabatter på 0,1-0,2%. Kanske inte den mest ekonomiskt bästa varianten men jag kände att jag ville ha ner exponeringen snabbt och då har man inte så mycket andra val.

I juni fick jag bara blygsamma 0,64€ i räntor.

Innehavet på ViVentor i juni

SaveLend, Toborrow och Kameo

3,13:- i räntor från Kameo och SaveLend. Fortsätter att minskning mina totala investeringar hos dessa tre aktörer. Händer inte direkt mycket och därför nämner jag inte mer än så om detta.

Aktieutdelningar

Under juli månad fick jag utdelningar på totalt 122,95:- från fem av mina innehav. Beloppen är efter avdragen källskatt.

   • NorthWest Healthcare Properties REIT 16,25:-
   • Exchange Income Corp 38,77:-
   • Realty Income Corp 17,96:-
   • Coca-Cola Co 32,23:-
   • Digital Realty Trust Inc 17,74:-

Sammanfattning juli

Sammanfattningsvis fick jag in 512,76:- i räntor samt utdelningar under juli månad. 389,81:- av dessa kom från P2P/P2B och resterande 122,95:- var aktieutdelningar.

Även denna månad var alltså över totalt 500:-. Min förhoppning är väl att månadsinkomsten bara på räntesidan ska ligga på över 500- i månaden och utdelningarna fylla på detta. Förhoppningsvis är jag där snart.

I övrigt innehöll månadens rapport lite mer bilder som jag tidigare lovat. Hoppas att detta uppskattades. Snart är det dags för augustis rapport och kanske bjuder denna på ytterligare tillskott till rapporten.

På återseende!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here