Månadsrapport – Maj 2020

338

Ännu en månad har lagts till handlingar. Månadens ränteinkomster blev årets sämsta men ändå mer än denna månad tidigare år. Slår man ihop räntorna med utdelningarna blev det andra bästa månaden sedan starten 2018.

Ska jag vara helt ärlig har jag inte gjort någon större analys av varför ränteintäkterna hamnade på den nivå dom gjorde denna månad. Lite snabbt kan jag väl konstatera att vissa av mina investeringar inte betalat ut räntor varje månad utan istället kvartals eller halvårsvis. Detta är självklart något som kan spela in. Missen med vilka lån jag investerade i hos Viventor spelar också in likväl som det faktum att jag slutade investera hos PeerBerry. Vad det gäller just PeerBerry kommer jag dock att återuppta mina investeringar på deras plattform. Möjligen är jag lite svajig i min strategi men mer om detta beslut kommer i ett senare inlägg.

Toborrow bjöd på ny kreditförlust

Förra månaden nämnde jag att jag fått min första konstaterade kreditförlust. Det rörde sig om en investering på en kredit via Toborrow. Nu kom ytterligare en kreditförlust i en investering via Toborrow, denna gång på 434,20:-. Den totala kreditförlusten sammanslaget blir 1996,60:- och Toborrow är hittills mitt största misslyckande inom P2P/P2B. Det ser dock ut som att Grupeer snart petar ner Toborrow från den tronen. Men än så länge räknar jag av olika anledningar inte innehavet hos Grupeer som en kreditförlust.

De två kreditförlusterna har räknats av från den ackumulerade avkastningen på statistiksidan vilket gör att denna nu är nere på 3339:- vilket avspeglar sig på den röda grafen.

 

Månadens ränteinkomster

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 0 450 4,45 455,77
3 EvoEstate 2,38 1 083,34 8,75 1113,53
5 Grupeer 0,31 370 7,60 392,30
6 Mintos 12,59 1000 12,93 1245,14
7 PeerBerry 0 0 11,38 0
8 Swaper 3,77 500 9,49 525,32
9 Viventor 0,95 560 8,76 594,05
10 TOTAL 20 3963,34 10,67 4326,11

Crowdestor

Noll och ingenting kan man lite snabbt sammanfatta inkomsterna från Crowdestor för maj månad. Tittar man lite framåt ser det ut som att det är på väg att komma igång med lite ränteutbetalningar igen vilket självklart känns skönt. I övrigt kommer inge ytterligare pengar att tillföras till portföljen hos Crowdestor innan man inför en andrahandsmarknad. Detta är något man sagt ska komma i framtiden så vi får väl vänta och se när detta kan bli verklighet.

EvoEstate

Denna månad gjordes endast en insättning på 48€ som investerades i en tre projekt som fanns tillgängliga på andrahandsmarknaden till mindre summor. Utöver dessa återbetalades ett projekt och jag investerade i två nya.

På räntesidan kom det in 2,38€ vilket var ungefär en tredjedel mot för månaden innan. Inget konstigt alls då projekten jag investerat i har helt olika utbetalningsintervaller.

Portföljen maj 2020

Tre köp gjordes på andrahandsmarknaden (Secondary Market), utöver detta gjordes två investeringar i nya projekt.

Grupeer

Det svarta fåret fortsätter att förbrylla. Det har kommit viss kommunikation från Grupeer där man anger att man rättat till tekniska problem relaterade till investerarnas konton. Utöver detta säger man att man under juni ska presentera en plan för att lösa problemen som varit. Klart är att det fortsatt inte är möjligt att ta ut pengar från Grupeer.

För egen del fick jag in 0,31€ i räntor till kontot. Det är mycket möjligt att detta endast handlar om fiktiva siffror som inte på något vis har någon förankring i verkligheten. Jag fortsätter att redovisa alla siffror relaterade till Grupeer även om det är mycket möjligt att det redan nu borde hanteras som en kreditförlust. Framtiden får utvisa.

Mintos

Mintos sjönk ränteintäkterna med ca 8€ från förra månaden ner till 12,59€ denna månad. Kan nu konstatera att samtliga utestående skulder Monego har återbetalats. Med andra ord lyckades jag klara mig undan ”kosovoröran” utan några kreditförluster. Det har dock dykt upp andra orosmoln på Mintos som stavas Akulaku, Capital Service, Cashwaggon och ExpressCredit.

Dessa fyra långivare granskas just nu av Mintos på grund av olika grader av problematik. Totalt har jag kring 68€ investerat i dessa fyra långivare där i stort sett hela beloppet ligger hos ExpressCredit med 61€ av de 68€. Nu är problemen med lånen hos ExpressCredit relaterade till dessa utfärdade i Zambia. Personligen har jag inga investeringar i Zambia utan bara Namibia. Risken är väl att problemen spiller över även på ExpressCredits verksamhet i Namibia.

Portföljen hos Mintos maj 2020

Är man ute efter en passiv investeringsplattform är inte Mintos något att tänka på. Det gäller att vara observant och följa med i svängarna för att hålla koll på långivarna på Mintos vilket inte är det lättaste. Är du ovan eller ny i denna investeringsform rekommenderar jag dig att läsa på ordentligt innan du investerar på Mintos så minskar du risken för att förlora pengar. För just nu är Mintos allt annat än en plattform där man kan sätta in pengar och luta sig tillbaka.

PeerBerry

Inga räntor från PeerBerry eftersom jag tagit ut allt kapital från plattformen. Kommer dock att åter gå in med pengar i denna plattform. Mer om detta senare i ett eget inlägg.

 

 

Swaper

Hos Swaper kom det in 3,77€ i räntor. Swaper har de senaste månaderna bjudit på en relativt jämn inkomst strax under 4€ i månaden.

Framöver kommer jag att öka kapitalet lite smått men i nuläget räcker det med de 500€jag satt in.

Viventor

Investeringarna hos Viventor gav inte mer än 0,95€ denna månad. Detta beror som jag berättat tidigare på att jag lyckats investera i en hel del lån där räntan betalas ut när lånet löper ut. Inget fel på det då ränteinkomsten i slutändan blir den samma men det ser lite trist ut när man sammanfattar intäkterna.

Procentuell fördelning på innehavet för utländska P2P/P2B sista maj.

SaveLend, Toborrow och Kameo

12,79:- i räntor från Kameo och SaveLend. Toborrow bjöd på en kreditförlust. Fortsätter att minskning mina totala investeringar.

Aktieutdelningar

Under maj månad fick jag utdelningar på totalt 847,10:- från åtta av mina innehav. Beloppen är efter avdragen källskatt.

  • XACT Högutdelande 75,40:-
  • Intrum 308:-
  • BillerudKorsnäs 202,10:-
  • Boliden 161:-
  • NorthWest Healthcare Properties REIT 16,96:-
  • Exchange Income Corp 20,23:-
  • Realty Income Corp 15,47:-
  • AT&T Inc 47,94:-

Sammanfattning maj

Sammanfattningsvis fick jag in 1069,07:- i räntor samt utdelningar under maj månad. 221,97:- av dessa kom från P2P/P2B och resterande 847,10:- var aktieutdelningar.

På räntesidan blev det en sämre månad men tillsammans med utdelningarna blev det ändå den näst bästa månaden sedan starten januari 2018. Strax över 1000:- i ”passiv” inkomst. Tack och bock…!

På återseende!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here