Månadsrapport – April 2020

317

Då var april slut och vi har gått in i maj månad. Under månaden som gick ändrade jag om i innehavet och fick min första bekräftade kreditförlust hos Toborrow.

Förutom att april precis som vanligt bjöd på ena dagen riktigt varmt och fint väder så kunde det nästa dag ligga snö på backen igen. Att bo i södra Norrland kan ha sin tjusning då det så här på våren kan vara en överraskning att dra upp persiennen på morgonen.

Grupeer, första kreditförlusten och ändrat innehav

I april skrev jag en lite längre artikel om mina tankar kring Grupeer. Innehavet syns fortsatt i min sammanräkning även om jag mentalt förberett mig på att pengarna är borta.

Och när vi ändå är inne på att vara mentalt förberedd så meddelade Toborrow att en av mina investeringar nu kan räknas som en kreditförlust vilket du kan läsa mer om här. I mitt fall hamnade kreditförlusten på 1562,40:- och att det skulle bli en kreditförlust på denna investering var inget oväntat. Frågan var väl bara vilken summa det skulle handla om och nu vet jag detta. Kreditförlusten är avdragen från grafen för ackumulerad avkastning på statistiksidan.

Som jag tidigare nämnt har jag bestämt mig för att ändra om i mitt innehav till följd av det något skakiga läget inom P2P/P2B. PeerBerry och Fast Invest är redan borta från portföljen och näst på tur är Grupeer. Vad det gäller Grupeer så är väl frågan bara om det blir som en kreditförlust eller inte.

En ändring i månadsrapporterna

Tidigare har jag listat varje projekt jag har investeringar i på EvoEstate och Crowdestor. Börjar inse att det kommer bli långa onödiga listor då jag nu exempelvis passerat 25 aktiva investeringar bara hos EvoEstate. Framöver kommer jag bara att redogöra för köp, försäljningar samt återbetalade projekt i månadsrapporten. Funderar dock på att lista alla aktiva projekt på portföljsidan istället.

Månadens ränteinkomster

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 0,70 450 5,35 455,77
3 EvoEstate 6,06 1035 12,10 1062,81
5 Grupeer 0 370 8,70 391,99
6 Mintos 20,72 1000 13,13 1232,55
7 PeerBerry 3,35 0 11,38 0
8 Swaper 3,45 500 10,11 521,55
9 Viventor 0,13 560 10,09 593,10
10 TOTAL 34,41 3915 11,52 4257,77

Crowdestor

I april kom det in 0,70€ i räntor från projekt på Crowdestor vilket nästan var lite förvånande. Man har tidigare kommunicerat att låntagarna fått uppskov med avbetalningar under en tremånadersperiod med anledning av covid-19 om man så önskar. För min del ser jag detta som positivt då jag hellre ser att låntagarna överlever och kan betala senare än att man tvingas betala nu och kanske hamnar på ekonomiskt obestånd vilket i slutändan skulle göra att jag inte återser mina investerade pengar från aktuellt företag. Flera låntagare har dock under de senaste veckorna meddelat att man kommer att börja göra återbetalningar tidigare än de tre månaderna man erbjudits.

EvoEstate

I april överfördes 250€ till EvoEstate och en del av dessa pengar är överföringar från de aktörer som försvunnit från min portfölj. Under april fick jag 6,06€ utbetalt i räntor.

Tre köp gjordes på andrahandsmarknaden (Secondary Market) och två av dessa med viss rabatt. Utöver detta gjorde två investeringar i nya projekt.

Grupeer

Inte direkt förvånande så kom det inte in några räntor på kontot hos Grupeer under månaden. Frågan är ju som sagt om det rör sig om en bluff, vilket mycket tyder på, eller om det är något annat som ligger bakom hela den här röran. Innehavet hos Grupeer redovisas fortsatt som aktiv investering fram till facit kommer.

 

Mintos

Mintos kom det även denna månad in strax över 20€ som räntor, mer exakt 20,72€. En viss del av denna summa är även denna månad från rabatter på lån jag köpt på andrahandsmarknaden.

Den senaste tiden har det diskuterats flitigt om Mintos i sociala medier. Med all rätt skulle jag väl vilja påstå. Mintos är en aktör som varit med länge och man är även en av de största på marknaden. Men den senaste tiden har det varit problem kring flera av företagen som erbjuder investeringar på plattformen och det förkommer fortsatt även en del tekniska strul. Mintos använder sig även att ett förfarande med ”pending payments” vilket kortfattat är när pengarna är på väg från låntagaren till investerarnas konton. Jag personligen tycker att det är ett lite smått luddigt och rörigt förfarande som det är svårt att ha koll på. Många menar även att systemet utnyttjas av kreditföretagen. Själv är jag för dåligt insatt i detta för att ha en åsikt om just den detaljen.

PeerBerry

Under månaden återbetalades de sista av mina investeringar på PeerBerry och alla pengar har nu tagits ut från plattformen. 3,35€ i räntor hann jag även med att få under april. Helt ärligt ångrar jag mig lite och har redan starka funderingar på att gå in med nya pengar. PeerBerry är enkla, har hittills haft en stabil avkastning och har en grym kommunikation gentemot sina investerare.

Swaper

Hos Swaper kom det in 3,45€ i räntor. Finns i övrigt inte direkt något att säga om dessa investeringar. Det tickar på i stabil takt och allt ser ut att funka i övrigt. Ska man nämna något så skulle det väl vara att 75% av mina investeringar för tillfället är sena eller har förlängts. Tror dock inte att det i slutänden har någon större påverkan på min avkastning.

Viventor

April bjöd på en liten överraskning gällande Viventor. Det kom bara in 0,13€ i räntor under hela månaden. Detta känns lite konstigt men när jag började undersöka saken såg jag att min autoinvest i stort sett bara plockat upp Invoice financing-krediter från Atlantis Financiers. Dessa investeringar har ingen månadsvis utbetalning av räntor utan detta sker i slutet av kredittiden. Har nu plockar bort Atlantis Financiers från autoinvesten. Inte för att jag direkt har något emot just det förfarandet utan det faktum att hela 86,6€ av alla mina investeringar hos Viventor just nu visade sig ligga på krediter hos Atlantis Financiers. Inte alls direkt något som känns helt okey. Lite mer riskspridning än så vill jag ha.

Procentuell fördelning på innehavet för utländska P2P/P2B sista april.

SaveLend, Toborrow och Kameo

10,70:- i räntor. Fortsätter att minskning mina totala investeringar.

Aktieutdelningar

Under april månad fick jag utdelningar på totalt 268,62:- från sex av mina innehav. Beloppen är efter avdragen källskatt.

  • NorthWest Healthcare Properties REIT 6,83:-
  • Exchange Income Corp 8,01:-
  • Realty Income Corp 15,78:-
  • Atlas Copco B 52,50:-
  • Ica Gruppen 48:-
  • Swedish Match 137,50:-

Sammanfattning april

Sammanfattningsvis fick jag in 608,33:- i räntor samt utdelningar under april månad. 339,71:- av dessa kom från P2P/P2B och resterande 268,62:- var aktieutdelningar.

På återseende!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here