Osäkerhet i branschen – Ändrar om i portföljen

248

De senaste månadernas något turbulenta tillvaro inom P2P/P2B har fått mig att fundera lite och jag har kommit fram till att göra justeringar i min portfölj.

Nu vet jag inte hur pass insatt just du som läser detta är men eftersom du ändå läser här så antar jag att du har lite koll på vissa av problemen som varit både tidigare och nyligen. Utan att gå in på var och en för sig kan jag väl nämna Trustbuddy, Kuetzal, Envestio och nu senast Grupeer som några exempel. Vad det gäller Grupeer så är det väl inte helt klarlagt att det handlar om en bluff men mycket tyder på det.

Först Aforti, sen Monego och nu Grupeer

Utöver dessa så har det varit problem med specifika kreditgivare anslutna till exempelvis Mintos och Viventor. Personligen hade jag fram till relativt nyligen klarat mig från några direkta förluster. I härvan kring Aforti visade det sig att jag inte ens hade 1€ i utestående kapital via Viventor. Jag har inte haft pengar i vare sig Trustbuddy, Kuetzal eller Envestio. Sen damp nyheten ner om att Iute och Monego stoppats från att verka i Kosovo och helt plötsligt blev också jag drabbad.

Vad det gäller Monego har det fortsatt att ramla in återbetalningar och jag har nu bara cirka 50€ kvar i utestående kapital där. Även om det också är pengar så är det pengar jag har råd att förlora. Skulle det inte återbetalas mer på lånen hos Monego kommer jag med andra ord inte ligga sömnlös för detta även om det självklart har en negativ påverkan på den totala avkastningen.

Nästa smäll mot min portfölj kom när rejält mörka moln började torna upp sig på himlen ovanför Grupeer och deras verksamhet. Personligen kände jag mig trygg i att ha pengar investerade via Grupeer och jag tänkte flertalet gånger tillföra ytterligare kapital. Men så dök det upp andra investeringsalternativ som fick gå före vilket så här i efterhand var tur för mig. Allt började kännas väldigt fel efter att jag kollade på Bernhard Hummels första intervju med folket på Grupeer. (Dessa intervjuer finns inte längre att se) Inte nog med att Bernhard hade fått en liten grön planta mitt i ansiktet på personen han intervjuade, i det här fallet Alla Kisika, som ska, eller kanske inte ändå, vara CEO för Grupeer.

Svaren hon gav i denna intervju gjorde att jag direkt gick in och stoppade mina återinvesteringar i min autoinvest. Nånting kändes helt fel och jag tillsammans med många andra som investerar i denna form fick direkt känslan av att något är väldigt fel.

Grupeer försvann ner i källaren

Bernhard gjorde tillsammans med representanter från Grupeer besök på några av de projekt man finansierat och inget direkt oroväckande kom fram i dessa klipp. Sen anordnades ytterligare en avslutande intervju där flera personer från Grupeer närvarade och tanken var att man skulle klargöra vissa otydligheter i svar Alla gav i den första intervjun. Blev det något klarare? NEJ! Efter detta har det gått rätt ner i källaren för Grupeer.

Grupeer själva har gjort flera uttalandet efter detta där man hänvisar till bland annat covid-19 som en anledning till att man inte kan betala ut pengar till investerarna. Nu är problemet bara att det som anges som tillgängligt kapital på en investerares konto normalt kan betalas ut direkt. Detta eftersom dessa pengar ska finnas på ett klientelkonto och vara skiljt från Grupeers kassa eller från andra aktiva projekt. Att Grupeer inte kan betala ut dessa pengar tyder mer på att pengarna används någonstans, oklart var, och siffrorna investerarna sett på sina kontot är just bara siffror.

Återigen så är det värt att nämna att historien kring Grupeer ännu inte tagit slut och allt kan fortfarande hända. Hoppet är dock litet och med tanke på den kompakta tystnad som råder från Grupper själva så är jag inte så hoppfull. Även om det nu skulle visa sig att Grupeer ändå är en seriös aktör och allt är något fantastiskt missförstånd som fått oanade konsekvenser så kommer jag personligen aldrig att investera en cent på deras plattform. Jag har ca 370€ investerat hos Grupeer och jag är ganska inställd på att aldrig få dessa åter. Dock kommer detta belopp att finnas kvar på statistiksidan fram till dessa att jag och alla andra får någon klarhet i vad som verkligen har hänt med Grupeer.

Rensar ut för att få bättre koll

Ja vad har då all röra lett fram till? Jo helt enkelt den att jag måste rensa i min portfölja för att få bättre koll. Sedan tidigare, innan all röra, hade jag beslutat att avsluta alla mina innehav i de svenska plattformarna. Nu har jag alltså även bestämt mig för att rensa bland de utländska aktörerna. Varför? Jo för att jag känner att jag inte har riktigt bra koll just nu i förhållande till allt som händer. Jag har bestämt mig för att i nuläget ha pengar hos fem av de utländska aktörerna. Dessa är som följer…

  • Mintos
  • EvoEstate
  • Crowdestor
  • Swaper
  • Viventor

De som försvinner, bortsett från de svenska, är alltså…

  • Grupeer
  • PeerBerry
  • Fast Invest

Hur tänker jag kring de som får stanna?

För att detta inte ska bli för tjatigt så kommer jag bara rent allmänt och kortfattat att gå in på de innehav jag valt att behålla. Detta då jag av naturliga skäl kommer att ta upp dessa framöver i bland annat månadsrapporterna.

Vad det gäller Mintos är det en inarbetat plattform med flertalet olika kreditgivare från stora delar av världen. Detta ger mig möjligheter att ha en rejält diverserad portfölj. Dessutom har man en aktiv andrahandsmarknad som ger helt okej möjligheter till ett tidigt avslut om man känner för det. Det finns visserligen en del negativa aspekter med Mintos i form av deras Pending Payments och strul kring vissa kreditgivare.

EvoEstate är när detta skrivs mitt näst största innehav precis efter Mintos. Dock är jag säker på att det blir det största innehavet inom kort. EvoEstate är en plattform som erbjuder investeringar från ett antal andra aktörer och man agerar alltså som en typ av mellanhand. Jag har absolut bara positiva saker att säga om plattformen och personerna bakom denna. Man utvecklas hela tiden och har en bra och öppen dialog gentemot investerare. Man har även en väldig aktiv andrahandsmarknad vilket jag gillar starkt. Det går ibland att hitta projekt till salu med riktigt fina rabatter där.

Crowdestor får vara kvar för att jag hel enkelt gillar deras upplägg och stora variation på investeringsmöjligheter. Investeringar i värmeverk, filmprojekt eller skog för att nämna några. Man är aktiva i kommunikationen med investerarna och man har en egen grupp på Facebook där man måste vara investerare för att få bli medlem vilket gör att det blir relevanta diskussioner kring olika projekt och plattformen som sådan. Man har i nuläget ingen andrahandsmarknad vilket är en negativ aspekt för mig. På en direkt fråga om detta har jag dock fått svar från deras CEO, Janis Timma, att en sådan är på gång. Troligen redan i år.

Viventor är den plattform jag investerat i längst och även den första jag började min P2P-karriär i. Jag tycker plattformen funkar bra och ger en stabil avkastning utan problem. Visst, man har haft blåsväder i samband med Aforti, men det var man inte ensamma om. Flera kreditbolag, andrahandsmarknad och en aktiv ledning gör att dom får stanna kvar.

Jag har haft en del funderingar kring Swaper och hur jag skulle göra här. Men jag landade i att behålla innehavet här ett tag till. Jag bygger inte det beslutet på så mycket mer än en magkänsla. Jag vet att det finns vissa frågetecken kring deras finanser och detta är en sak jag håller ögonen på. Skulle jag ta bort eller byta ut någon plattform så är det Swaper som kommer att försvinna först.

Tack och hej… För stunden!

Jag har alltså valt att lämna tre aktörer, eller två, den tredje avvecklade sig själv på något vis. Då pratar vi alltså om Grupeer och jag ger ingen närmare förklaring här utan jag tror det framgått längre upp varför.

PeerBerry ut från portföljen. Här vet jag att det är många som är insatta som förmodligen lyfter på ögonbrynen. Ja jag gillar också PeerBerry, ja dom har levererat även för mig, ja allt har varit perfekt! Jag är ganska säker på att jag kommer att återkomma till PeerBerry men just nu vill jag ha fem innehav och då fick inte PeerBerry plats. Jag hade bara 290€ investerat här och det tog cirka tre veckor att få alla lån återbetalda och pengarna insatta på mitt konto. Detta även fast att man inte har någon andrahandsmarknad eller andra alternativ till tidigt avslut. Toppbetyg! Deras plattform hade tidigare en del problem men detta har man åtgärdat och allt flyter nu på som förväntat. Nu när jag sitter här och skriver blir jag lite fundersam på om det kanske var dumt att ge sig av.

Den tredje aktören som försvinner är Fast Invest. Googlar du Fast Invest kommer du förmodligen hitta på positiva och rejält negativa åsikter. För mig har dom levererat det dom lovat och jag har haft noll problem. Om vi bortser från en insättning som tog väldigt lång tid på sig att hitta in på kontot. Ja det finns en del frågetecken kring FI det kan jag hålla med om. Och det är därför FI är en av aktörerna som försvinner. Även om jag som sagt inte haft några problem har det ändå funnits en lite gnagande oro, en liten känsla av att det bara är en fin fasad. Jag litar inte helt 100 på plattformen, jag kan ha fel, och jag säger inte att du inte ska investera där. Jag kan mycket väl tänka mig att återuppta mina investeringar hos FI men just nu avstår jag.

Framtiden…

Jag har som sagt avslutat innehav och omplacerat kapitalet i andra plattformar men även flyttat lite till min aktieportfölj. Framöver kommer jag att fortsätta att öka innehavet i P2P/P2B även om jag kommer att minska exponeringen från mina tidigare max 40% till max 25%. Den här typen av investering är nog att anse vara hög risk och det känns inte riktigt bra att ha så hög exponering med tanke på världsläget och osäkerheten kring en del plattformar. Jag tror att det närmsta året kommer att visa vilka som är stabila aktörer och vilka som kanske inte hade rent mjöl i påsen.

När krutröken lagt sig kommer jag med all säkerhet att gå in i fler plattformar igen, både de jag nu lämnat och en del andra. Exempelvis hör jag mycket positivt om Viainvest och dom är en stark kandidat vid en framtida utökning.

Sköt om er! På ”återseende”!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here