Månadsrapport – Mars 2020

172

Då var det dags för den återkommande månadsrapporten. Ska jag vara helt ärligt har det varit lite svårt att hitta energi till att sammanställa den.

Under de senaste månaderna har det varit rejält turbulent kring fenomenet P2P/P2B på den europeiska marknaden. Kuetzal, Envestio och Monethera har slagit igen sina plattformar av olika suspekta anledningar och investerarna har därmed förlorat sitt investerade kapital. Själv hade jag inga pengar investerade i någon av dessa plattformar varpå jag bara följt händelseutvecklingen från sidlinjen. Men självklart har det ändå påverkat mig då jag tappat lite av min motivation och fått mig att börja fundera på min framtid inom branschen.

Är Grupeer nästa bluff?

Sen seglade problemen kring Grupeer upp över horisonten och branschen drabbades av ytterligare en förtroendekris. Dessutom drogs jag denna gången in i soppan själv då jag har kapital investerat på deras plattform. Inget större belopp och inget jag inte har råd att förlora men mitt syfte är ju inte att förlora pengar på mina investeringar utan tvärs om. Grupper kändes för mig som en säker och seriös plattform fram till dessa att investeraren Bernhard Hummel publicerade en video från en intervju med Alla Kisika som ska vara VD för Grupper, i intervjun uppgav hon dock någon överraskande att hon inte är det. Även om hon senare i blogginlägg på Grupeers hemsida titulerar sig som VD. Efter att ha sett intervjun som Bernhard gjorde väcktes ett rad frågetecken både för mig och många andra investerare.

Helt plötsligt började alla prata om Grupper, som de flesta fram till nu sett som seriösa. Kunde det vara språket som hade ställt till det för Alla i intervjun? Hade hon inte full på koll på hur Grupeer funkar? Ja frågorna blev många och svaren få. Alla väntande på förtydliganden kring Grupeer och de konstiga svar Alla gett i första intervjun. Sen kom den där intervjun där Bernhard satte sig ner med flera personer från Grupeer för att reda ut en del frågetecken. Blev det så? Inte direkt! Själv hade jag redan stoppat mina återinvesteringar på plattformen efter första intervjun men efter den andra kände jag att dom här pengarna kommer jag aldrig se igen. Grupeer hävdar fortfarande att man är en seriös aktör och skyller mycket av det som händer nu på Covid-19 vilket i sammanhanget känns aningen desperat då viruset inte borde påverka vem som är VD eller inte, vilka långivare på plattformen som är riktiga eller påhittade. Inte heller borde viruset påverka möjligheten för investerare att ta ut sitt oinvesterade kapital. Jag kommer att återkomma till Grupeer i framtiden men om du som läser detta hade tänkt att börja investera på Grupeer så uppmanar jag dig att avstå.

Covid-19 ger rejäl ombalansering i innehavet

Börsen fortsätter att storma på grund av Covid-19 varpå mitt innehav där tappat ytterligare värde. Detta har påverkat den procentuella fördelningen mellan P2P och börsen till den nivån att mitt innehav mot P2P/P2B i nuläget balanserar på precis 40%. Detta var tidigare den maximala nivån jag kunde tänka mig att ha i denna form av investering. Med tanke på den senaste tidens händelser inom branschen har jag tänkt ändra den nivån till 20-25% och då inser ni alla att jag ligger aningen högt just nu.

Jag tvivlar inte på fenomenet som sådant utan mina tvivel just nu är vilka aktörer som är seriösa och inte. Därför kommer jag att dra ner min exponering både gällande totala investeringar samt i antalet plattformar. Ändras läget framöver kan även jag ändra strategi igen.

Månadens ränteinkomster

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 1,11 500 5,54 512,02
3 EvoEstate 4,89 785 11,80 806,75
5 Grupeer 2,49 370 9,40 391,99
6 Mintos 21,80 1000 12,33 1211,83
7 PeerBerry 2,60 290 9,84 308,56
8 Swaper 3,72 500 9,58 518,10
9 Viventor 2,02 500 10,92 532,97
10 TOTAL 38,63 3945 11,11 4282,22

Crowdestor

I mars gjordes en överföring på 50€ som placerades i projektet TOP-5 egg production company in Baltic States. Projektet har senare avbrutits och pengarna återbetalats till investeringskontot. Anledningen var att man inte fick ihop det belopp man önskade låna. I övrigt bjöd mars på 1,11€ i räntor.

Vad det gäller investeringarna hos Crowdestor kommer det vara sparsamt med ränteinkomster de närmsta månaderna då man gett alla låntagare möjligheten att stå över återbetalningar under tre månader till följd av läget kring covid-19. Personligen ser jag det som positivt då det ger låntagarna andrum om förhoppningsvis bidrar till fortsatt överlevnad istället för att kräva återbetalningar som får de aktuella aktörerna på obestånd.

Jag har investeringar i följande projekt hos Crowdestor.

EvoEstate

I mars satte jag inte 70€ på EvoEstate. Dessa tillsammans med pengar jag redan hade på kontot investerades i två olika projekt. Det rörde sig om två lån, dels EDIFICIO TÁRREGA in Castello, Spain (Development loan) och Casa de Sant Marià in Viladecans, Spain (Development loan). Det sistnämna köptes på andrahandsmarknaden till en rabatt på 2,5%. vilket i slutänden påverkar den totala avkastningen positivt. Under månaden landade 4,89€i ränteinkomster på kontot.

Sedan tidigare har jag följande investeringar på EvoEstate.

Fast Invest

Alla investeringar på Fast Invest har stoppats och en begäran om utbetalning av kapitalet har gjorts. Detta är den första av plattformarna jag valt att avsluta mina investeringar i för tillfället.

 

Grupeer

Inga nya insättningar till Grupeer gjordes under månaden. 2,49€ angavs som ränteinkomst men utifrån det jag skrivit ovan är det oklart om detta är pengar som är förlorade eller inte. Jag kommer att fortsätta att redovisa siffror för Grupeer fram till dess att vi med säkerhet vet vad som händer med investerat kapital.

 

Mintos

Månadens inkomster från Mintos hamnade på 21,80€. En del av denna inkomst består av rabatt på lån som köpts på andrahandsmarknaden. Det har under en tid funnits lån att köpa där med en rabatt på 10-20% på i mina ögon helt okej investeringar.

Mitt kapital investerat hos Monego har minskat till 51,43€ vilket är skönt att se. Jag har i nuläget alltså återfått mer än hälften av mina utestående investeringar i lån via Monego. Min bedömning är att jag kommer att återfå hela beloppet framöver. Så här i efterhand så skulle jag gissa på att de som sålde av sina investeringar i lån hos Monego med höra rabatter i samband med att deras tillstånd drogs in ångrar sig lite nu.

I övrigt funkar allt bra hos Mintos även om man bitvis verkar dras med mindre tekniska problem.

PeerBerry

PeerBerry bjöd på 2,60€ i räntor i mars. Jag har stoppat utlåningen via PeerBerry och kommer att ta ut mitt kapital vartefter. Detta som ett led i att minska min exponering. Är nöjd med plattformen som sådan och det är mycket möjligt att jag återkommer till denna i framtiden igen.

 

Swaper

Hos Swaper kom det in 3,72€ i räntor. Har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra med innehavet hos Swaper men eventuellt kommer de bli så att jag även här tillfälligt stoppar mina återinvesteringar och tar ut pengarna.

 

Viventor

Viventor anlände det 2,02€ i räntor. Kan konstatera att ränteinkomsterna via Viventor penlat rejält från månad till månad. 2 -> 8 -> 2… I övrigt är Vientor den plattform jag investerat i under längst tid och jag kommer att fortsätta med detta och även öka mitt kapital här framöver.

 

SaveLend, Toborrow och Kameo

10,47:- i räntor. Fortsätter att minskning mina totala investeringar.

Aktieutdelningar

Under mars månad fick jag utdelningar på totalt 374,72:- från elva av mina innehav. Beloppen är efter avdragen källskatt.

 • Boston Pizza 26,57:-
 • Enbridge Inc 24,42:-
 • NorthWest Healthcare Properties REIT 6,74:-
 • Exchange Income Corp 7,98:-
 • Mowi 18,02:-
 • Archer Daniels Midland Co 25,77:-
 • Six Flags Entertainment Corp 30,92:-
 • 3M Co 24,20:-
 • Astra Zeneca 91,60:-
 • Castellum 58,50:-
 • Axfood 60,00:-

Sammanfattning mars

Sammanfattningsvis fick jag in 812,40:- i räntor samt utdelningar under mars månad. 437,68:- av dessa kom från P2P/P2B och resterande 374,72:- var aktieutdelningar.

Som ni kanske anar är det lite förändringar på gång inom mitt investerande inom P2P/P2B. Jag kommer för tillfället alltså att minska ner i antalet plattformar jag investerar med tanke på vad som hänt under de senaste månaderna. De plattformar jag nu väljer att helt eller delvis lämna tillfälligt eller permanent är valda utifrån mina egna strategier och ska inte ses som att någon är säkrare eller mer osäker än någon annan. Det är helt enkelt mina egna val och du väljer själv vart du placerar dina pengar. Men avslutningsvis återupprepar jag uppmaningen av att avstå Grupeer fram till dess att läget klarnar.

På återseende!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here