Månadsrapport – Januari 2020

445

Nästan två veckor över tiden men här kommer månadsrapporten för årets första månad. Utöver hög aktivitet i EvoEstate har jag inte gjort några större förändringar eller investeringar.

Januari bjöd på fortsatt turbulens och stora förluster för flera investerare. Som jag skrev i ett tidigare inlägg försvann Kuetzal plötsligt från marknaden. Kort efter detta uppstod diskussioner om Envestio och många investerare började plocka ut sina pengar från plattformen. Plötsligt försvann Envestios hemsida och Envestio själva uppgav att man drabbats av en cyberattack och sen har det i ärlighetens namn inte hänt så mycket. Det är för mig ganska uppenbart att både Envestio och Kuetzal har lurat investerarna.

Personligen hade jag inget kapital i någon av dessa två aktörer så jag sover fortsatt gott på nätterna. Jag tycker självklart att det är mycket trist både för de som drabbats ekonomiskt och för investeringsformen i sig som självklart fått sig en rejäl törn. Eftersom jag inte själv drabbats tänker jag inte gå in så mycket djupare på saken. Detta då det finns massa bloggare som är mer insatta i saken än mig och som personligen drabbats. Om du vill läsa mer om dessa två fall rekommenderar jag dig att göra en googling på ämnet.

Nu har jag däremot drabbats av andra typer av bakslag i min framfart bland låneinvesteringarna. Det handlar dels om uteblivna betalningar från projekt hos Toborrow och problem med Aforti Finance samt Monego. Vad det gäller Aforti så har jag inte ens 1€ utomstående så det har inte direkt gett mig någon huvudvärk. Glädjande är dock att Viventor meddelat att Aforti kommer att återbetala utomstående krediter under 2020 och jag ser fram emot att återfå mina 0,40€. Vad det gäller Monego har det även där börjat hända lite och jag har under januari återfått 14,30€ av de 132,64€ som är utestående. Så det finns fortfarande hopp och jag ser varken fodringarna hos Aforti eller Monego som förlorade.

Vad jag dock ser som förlorade pengar är två projekt hos Toborrow. Det handlar om H-G Elektronik AB samt Aktern & Fören AB. Båda företagen har försatt i konkurs och jag har 1648,20:- i fodringar på de båda företagen. Att jag ska återfå något av dessa pengar finner jag högst osannolikt och vissa kreditförluster har jag räknat med. Dock måste jag säga att jag tycker att Toborrow har varit och är fruktansvärt dåliga på att hålla sina investerare uppdaterade kring fall som dessa. Senast man kommunicerade något kring Aktern och Fören var för 65 veckor sedan, alltså i november 2018. Även om det inte framkommit något nytt i de båda processerna så tycker jag att man kan kommunicera just detta. Att man inte ens bemödar sig att nämna ett av företaget på 65 veckor är anmärkningsvärt. Har framfört detta till Toborrow som lovat att bättra sig på den punkten.

Månadens ränteinkomster

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 3,44 540 6,68 458,62
2 DoFinance 0,78 33,60 11,19 41,48
3 EvoEstate 0,20 535 27,09 550,37
4 Fast Invest 2,70 312 10,32 322,56
5 Grupeer 3,41 370 10,31 387,05
6 Mintos 13,54 1115 11,77 1292,40
7 PeerBerry 2,52 290 10,23 303,81
8 Swaper 7,13 450 10,58 460,79
9 Viventor 2,52 438,14 10,29 460,20
10 TOTAL 36,24 4083,74 11,41 4277,28

Crowdestor

Kastade in 50€ till Crowdestor under januari. Dessa tillsammans med innestående kapital investerades i projektet med eldrivna go-kart i Belgien Varpå investeringen hamnade på 52,80€ med en löptid på 24 månader med förväntad avkastning på 14%. Under januari fick jag 3,44€ i räntor från mina investeringar.

Jag har investeringar i följande projekt hos Crowdestor.

DoFinance

Under januari återbetalades två av mina tre investeringsposter hos DoFinance. Pengarna, 112,50€ har tagits ut och omplacerats. Under februari väntas den sista posten att återbetalas och även dessa pengar kommer att tas ut och omplaceras. Efter detta lämnar jag DoFinance men osvuret är bäst och jag kanske återkommer i framtiden. 0,78€ betalades ut i räntor under januari.

EvoEstate

EvoEstate hände det en hel del under januari då jag både sålde och köpte innehav på andrahandsmarknaden. Utöver detta investerade jag även i nya projekt som publicerades. EvoEstate är efter detta mitt näst största innehav i portföljen.

Anledningen till att jag sålde några projekt är dels att jag inte ville ha högriskprojekt på fler än en plattform och dels att jag inte vill ha projekt som betalar ut ränta i samband med att kredittiden är slut. Jag anser att Equity-projekt på EvoEstate är hög risk varpå investeringarna i 29 IN Fase 3 och BrickBro Operational Fund såldes av.

Totalt överförde jag 350€ till plattformen i januari som jag tillsammans med pengarna från de två sålda projekten köpte jag in mig i 8 nya

Jag har sedan tidigare även investeringar i följande projekt hos EvoEstate

Läs gärna min lite mer ingående artikel om EvoEstate som jag skrev nyligen. I övrigt fick jag 0,20€ i räntor under januari.

EvoEstate

Fast Invest

Fast Invest fick jag under månaden 2.70€ i räntor. Alla lån ramlar på utan problem och min autoinvest återinvesterar fortsatt pengarna i nya lån vartefter jag får in återbetalningar.

Det diskuteras fortsatt kring Fast Invest och hur vida det är en seriös plattform eller inte. Diskussionerna tog inte oväntat ny fart efter Envestio och Kuetzals öden. I slutet av januari presenterade man en nya långivare från Polen i form av CAPITAL SERVICE S.A. Nu har man alltså avslöjat tre av långivarna man samarbetar med och det borde ju höja deras trovärdighet. Men klart är att många fortsatt tvivlar och alla ska självklart, precis som jag gör, göra sina egna bedömningar. Tillförde 52€ till plattformen under januari.

Grupeer

Inga nya insättningar till Grupeer i januari där jag tog emot 3,41€ under månaden.

Grupeer är en riktigt självgående plattform där inget direkt sticker ut. Det har hittils inte heller varit några problem varpå det inte finns så mycket att säga. Problemfritt är bra!

Mintos

Som jag nämnde i början av denna rapport har jag fått in 14,30€ av de utestående fodringarna jag har på Monego. Nu återstår ”bara” 118,34€ och varje cent jag återfår är positiva nyheter.

I övrigt bjöd Mintos på 13,54€ i räntor under januari månad. Som jag tidigare nämnt har jag en väldigt hög viktning mot Mintos varpå jag i januari tog ut 100€ och flyttade till andra aktörer. Detta tillsammans med annat tillfört kapital till andra aktörer gjorde att exponeringen minskade från 36,82% till 30,22%. Fortfarande lite högt men ett steg i rätt riktning.

PeerBerry

PeerBerry är lite som Grupeer. Problemfritt och sköter sig själv. 2,52€i ränteinkomst under månaden. I övrigt inte mycket att skriva hem om.

Som jag tidigare skrivit kan deras autoinvest vara lite seg på att investera tillgängligt kapital även fast det finns lån som matchar. Tycker mig se att detta har blivit mindre påtagligt. Förhoppningsvis har man hittat en lösning på detta eller så är det bara så att jag lyckats pricka in de tillfällen då jag inte haft tillgängligt kapital när jag tittat.

Swaper

Hos Swaper kunde jag inkassera 7,13€ i räntor under januari. Den näst högsta siffran efter Mintos. Problemet med Cashdrag ser ut att, iaf för mig, ha minskat vilket är positivt. Avvaktar dock med nya insättningar då jag fortfarande ser andra fortsatt klaga över detta.

Viventor

Trotjänaren Viventor fick en insättning på 110€. I gengäld fick jag 2,52€ i ränta från mina tidigare investeringar där.

Har fortfarande 0,40€ i fodring på ett lån hos Aforti men som jag tidigare skrev så har Viventor meddelat att återbetalningar på utestående fodringar kommer att ske under 2020.

SaveLend, Toborrow och Kameo

Kortfattat så fortsätter jag att minska ner i dessa plattformar för att helt lämna. 14,91:- i räntor blev det under månaden. Inte så mycket mer än så att säga.

Aktieutdelningar

Under månaden fick jag utdelning på totalt 52,59:- från fyra av mina innehav. Beloppen efter avdragen källskatt.

  • Boston Pizza 16,17:-
  • Walt Disney 21,24:-
  • NorthWest Healthcare Properties REIT 6,98:-
  • Exchange Income Corp 8,20:-

Sammanfattning november

Sammanfattningsvis fick jag in 454,49:- i räntor samt utdelningar under januari. 401,90:- av dessa kom från P2P och resterande 52,59:- var aktieutdelningar. Ligger fortsatt precis under 500-lappen i månaden men nu börjar ju snart vårens utdelningar att trilla in varpå beloppet kommer att öka. Men ser man till räntor samt de månadsutdelare jag har så borde jag inom kort passera 500-lappen i återkommande månadsinkomst.

När det här skrivs har nästan halva månaden gått och jag kan redan nu konstatera att det kommer bli en ganska händelsefattig månad på investeringsfronten. Detta då jag hittade ett oväntat hål att stoppa in pengar i. Men lite skoj ska man väl kunna hitta på kanske.

På återseende!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here