EvoEstate – En oslipad diamant

583
EvoEstate.com

I början av hösten 2019 blev jag kontaktad av Audrius Visniauskas, CIO på Evoestate, som kortfattat informerade mig om deras plattform och erbjöd mig att testa denna. Till en början var jag skeptisk men nu inser jag att EvoEstate är en oslipad diamant.

Efter att Audrius kontaktat mig via e-post försökte jag svara på detta. Dessvärre lyckades jag inte och mina svar kom tillbaka. Självklart kändes detta lite oseriöst men jag ville ändå lämna mitt svar till Audrius och lyckades jaga tag i hans privata profil på Facebook och skickade mitt svar till honom via Messenger. Efter detta har man även rättat till problemen med sin e-post.

Jag besökte EvoEstates hemsida och var väl helt ärligt inte sådär vidare imponerad. Det var avskalat och enkelt. Jag fick inte någon direkt känsla för plattformen men kände väl att jag måste testa. Audrius erbjöd mig även en bonus på 15€ efter min första investering. Minsta belopp att investera är 50€ och jag kände väl att bonusen kontra det lilla belopp jag måste investera gjorde att det var värt besväret.

Under hösten och vintern har sidan fått sig ett rejält lyft. Utöver detta har jag lagt ner tid och energi på EvoEstate och nu känner jag att plattformen är något av en oslipad diamant. Jag känner ett högt förtroende till plattformen och dess skapare. Jag tror att man är helt rätt ute och jag ser bara ljust på deras framtid.

Vad är EvoEstate?

Några av plattformarna som erbjuder investeringar via EvoEstate

EvoEstate har helt enkelt skapat en plattform där man sedan samlat investeringsmöjligheter från flertalet andra aktörer. I skrivandet stund publicerar man projekt från 20 olika aktörer verksamma i 10 olika länder på sin sida. Detta gör att man bara behöver registrera sig på en plattform istället för samtliga 20. Dock ska man komma ihåg att EvoEstate inte lägger upp precis alla projekt från de andra aktörerna på sin plattform. Men det är ändå tillräckligt för mig. Tittade igenom alla aktörer och såg att jag bara har konto på en av dessa sedan tidigare och det handlar om Crowdestor. Finns en del aktörer som jag varit lite intresserade av att öppna konto hos men nu känner jag, som det ser ut nu, att jag klarar mig med att investera i deras projekt via EvoEstate.

Att investera på EvoEstate är gratis, även om jag faktiskt sett vissa undantag. EvoEstate uppger att man i sin tur tjänar pengar på att ta ut en avgift från sina partnerplattformar. Ytterligare en fördel med EvoEstate är att du kan investera så lite som minst 50€ i enskilda projekt. Detta även om projektet kommer från en plattform som har högre investeringskrav om du hade varit registrerad på den aktuella plattformen. Om exempelvis Brickstarter på sin plattform skulle ha ett minimumkrav på exempelvis 1000€ så kan du på EvoEstate investera 50€ i det projektet. Förutsatt att projektet finns publicerat på EvoEstate.

Själv har jag de senaste tre månaderna investerat 400€ på plattformen och har för avsikt att öka vartefter. I bilden ovan kan du se hur fördelningen i min portfölj ligger i dagsläget.

Enkel registrering och snabba överföringar

Registrerade mig på plattformen och överförde 50€. Både registrering och överföring till mitt konto på EvoEstate var enkelt och gick snabbt. Jag gör alltid mina utländska överföringar via Revolut då det är dels enkelt och dels ger mig en bättre växlingskurs än på min vanliga bank. Mina överföringar till EvoEstate brukar finnas på kontot inom några timmar, allra senast dagen efter. Så fort pengarna anlänt till kontot får man ett mail som bekräftar detta så det finns igen anledning till att konstant besöka kontot för att dubbelkolla.

Tre investeringsformer

Man erbjuder tre former av investeringar

På EvoEstate finns tre typer av investeringsmöjligheter i form av Buy to let, Fixed interest loans och Equity. Till en början var jag lite frågade till But to let då jag aldrig sett den typen av investering tidigare.

But to let tyckte jag först verkade helt ointressant. Dels för att jag inte visste vad det innebar och dels för att jag tyckte att räntenivåerna såg låga ut. Nu har jag lärt mig lite mer om detta och inser nu att räntorna är förhållandevis låga på grund av att även risken är det. Buy to let innebär att du köper en viss del i en lägenhet eller fastighet och sedan tar del av de hyresintäkter som dessa genererar. Utöver detta får du även ta del av vinsten vid en eventuell försäljning av objektet. Detta sammantaget innebär att man ändå kan uppnå en årsavkastning på runt 10%. Investeringsformen har dock relativt långa löptider, på runt 5 år, och för att uppnå så hög avkastning som möjligt måste du alltså behålla investeringen under hela tiden. Du vill väl inte missa att få ta del av vinsten vid en eventuell försäljning?

Fixed-interest loans innebär att du investerar i lån med fast ränta och ger finansiering för fastighetsutvecklingsföretag. Denna investeringstyp har underliggande tillgångar i form av fastighetssäkerhet som ger en viss säkerhet. Investerar du i denna form av projekt kan du förvänta dig en att få en årsavkastning på 8-13% beroende på vilka projekt du investerar i. Det här typen av investering är något mer riskfylld än Buy to let då de är mer benägna att misslyckas under lågkonjunkturer. Detta då marknaden svalnar och fastigheter och projekt kanske måste säljas till ett sämre pris.

Equity är den investeringsform som ger bäst avkastning men har då även högst risk. När man gör investeringar i denna typ av projekt kan du enkelt sagt jämföras med en delägare. Som delägare får du ta del av vinsterna och kan förvänta dig en avkastning på mellan 14-30% årligen. Men att vara delägare innebär också att du får ta del av eventuella förluster och det är alltså möjligt att du kan förlora ditt kapital vid investeringar i Equity-projekt.

De två skaparna av EvoEstate investerar själva pengar i vissa projekt. Dessa listas som Skin in the game

Vissa av projekten på EvoEstate hamnar ibland under kategorin Skin in the game vilket innebär att Gustas och Audrius har investerat personligt kapital i dessa. I skrivandets stund har de båda 101.742€ investerade i olika projekt som publicerats på plattformen. Skin in the game är i sig ingen säkerhet men självklart känns det bättre att investera i projekt som även plattformens ägare investerar i. Skulle dom inte tro på projektet skulle dom förmodligen inte riskera pengar i detta.

Ränteutbetalningar i de olika projekten sker vanligen månadsvis även om andra former förekommer. Exempelvis kvartalsvis eller hela beloppet då projektet avslutas.

Autoinvesteringsfunktion

Inställningar för autoinvest

EvoEstate har en autoinvestfunktion som jag personligen inte använder mig av. Detta då jag tycker att jag investerar låga belopp relativt sällan. Då kan jag lägga ner tid på att gå igenom projekten och investera manuellt. En sak jag sett är att man inom 24 timmar från att en investering gjorts via autoinvesten kan avbryta denna utan kostnad. Detta är riktigt bra för de som vill använda sig av funktionen och kanske inte gillar en viss investering som plockats upp.

Andrahandsmarknad ger möjligheter

Andrahandsmarknaden

Det många plattformar saknar och något jag själv vill ha är möjligheten att köpa och sälja lån på en andrahandsmarknad. Detta då det ger en viss möjlighet att få ut sina pengar i förtid om man nu vill det. EvoEstate själva anger att 50% av ordrar som listats på andrahandsmarknaden gått igenom inom ett dygn. Alla projekt som gjorts på EvoEstate kan kostnadsfritt köpas och säljas på plattformen. Detta oavsett om den funktionen finns på den ursprungliga plattformen eller inte.

Går man in på projekten på andrahandsmarknaden ser man aktuella köp och säljorder.

Vill man sälja ett projekt kan man välja att göra detta med en prisrabatt eller påslag. Har du bråttom att avsluta din investering kommer du med all säkerhet få den såld snabbare om du lägger upp denna med lite rabatt, eller iaf endast för de pris som du har utestående i investeringen. Köpare kan också lägga upp order där man anger hur mycket man vill investera i ett visst projekt och vad man är villig att betala för detta.

Personligen har jag inte sålt något via andrahandsmarknaden men däremot har jag köpt in mig i ett projekt. Detta gjorde jag mest för att jag ville se hur det funkade innan jag skrev denna artikel. Att köpa något via andrahandsmarknaden visade sig vara hur enkelt som helst och köpet genomfördes direkt. Normalt köper jag inte investeringar som säljs med ett prispåslag men i det här fallet fanns det inget projekt på andrahandsmarknaden som intresserade mig utan ett påslag. Detta resulterade i att jag köpte ett med 0,8% prispåslag. Jag köpte i det här fallet en investering på 50€ för 50.40€ i ett But to let-projekt i Nederländerna.

Öppenhet och bra kommunikation

Skaparna av EvoEstate – Gustas Germanavičius och Audrius Visniauskas

En sak jag verkligen gillar med EvoEstate är deras engagemang och kommunikation gentemot oss investerare. Strax innan jag började skriva på denna artikel hade jag några funderingar. Jag skickade ett mail till deras support som inom några minuter återkopplade och berättade att man skulle vidarebefordra frågorna och ett svar lovades senare under dagen. Att jag skulle få svar samma dag kändes dock osannolikt men döm om min förvåning då det några timmar senare kom ett svar från Gustas Germanavičius som är CEO på EvoEstate. Har även sett att Audrius flera gånger svarat på kommentarer i grupper på Facebook. Gustas själv ska enligt egen utsago tydligen inte hänga på sociala medier.

Jag hoppas att man även i framtiden kommer att fortsätta med att ge personliga svar. Dock finns det väl kanske en risk att avståndet mellan investeraren och ledningen blir längre ju större plattformen växer sig. Detta är väl i sig helt naturligt men jag hoppas som sagt att man fortsatt tar sig tid till denna typ av kontakter även i framtiden.

15€ väntar på dig

Du ska självklart göra dina egna val här i livet. Speciellt när det kommer till investeringar. Men är du minsta intresserad av den typ av investeringar som finns på EvoEstates plattform kan jag inte se varför du inte ska testa denna. Vill du testa kan du precis som jag få 15€ insatt på ditt konto efter att du gjort din första investering. Skulle du mot all förmodan inte gilla upplägget eller plattformen kan du sälja din investering på andrahandsmarknaden och sedan ta ut dina pengar.

Vill du ta del av detta erbjudande klickar du på denna länk. När du har registrerat dig och gjort din första investering (min 50€) sätts automatiskt 15€ in på ditt konto på EvoEstate. Och för att ingen ska känna sig lurad så får även jag 15€ då du gjort din investering.

*Artikeln ovan är skriven utifrån mina egna åsikter och jag har inte fått ersättning eller på annat sätt påverkats att ta med något av innehållet.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here