Månadsrapport – December 2019

438

Då var det dags att ta en titt på årets sista månad. På P2P-fronten rörde det till sig en del då centralbanken i Kosovo bestämde sig för att ge sig in i leken.

Om vi börjar i Kosovo så bestämde sig alltså centralbanken där för att dra in licenserna för de två aktörerna Monego och Iutecredit. Beslutet kom lite som en blixt från klarblå himmel för oss investerare och det verkar som att beslutet även var oväntat för aktörerna själva. Personligen har jag inte varit så insatt i hur diskussionerna gått i Kosovo men ska man tro andra med bättre insikt så var det oväntat.

Personligen hade jag inga investeringar i lån via Iutecredit men en del hos Monego. Hos Monego har jag 132.64€ i utestående kapital. I nuläget är jag inte så värst nervös över att jag inte får tillbaka en del av dessa pengar. Att få tillbaka alla pengar kanske är att hoppas på för mycket. Skulle jag förlora hela mitt nu utestående kapital hos Monego skulle det äta upp cirka 70% av de räntor jag fått via Mintos sedan min start där. Detta skulle självklart vara riktigt trist. I övrigt blåser det väldigt kyliga vindar över plattformen Kuetzal. Har inte satt mig in i hela historien eftersom jag inte har några investeringar där, men klart är att man har problem.

I övrigt blev det en lugn månad och endast en ny insättning gjordes och då till Grupeer. Mer om de respektive plattformarna och inkomsterna i dessa kan du läsa nedan.

Månadens ränteinkomster

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 1,45 400 6 405,18
2 DoFinance 1,28 146,10 11,34 153,20
3 EvoEstate 0,17 185 77,78 200,17
4 Fast Invest 2,59 260 10,62 267,86
5 Grupeer 3,27 370 10,57 383,64
6 Mintos 11,34 1215 11,87 1378,86
7 PeerBerry 3,36 290 10,60 301,29
8 Swaper 3,35 450 6,09 453,66
9 Viventor 3,53 328,14 9,93 345,60
10 TOTAL 30,34 3644,24 11,70 3889,46

Crowdestor

Inget nytt kapital tillfördes till Crowdestor under månaden. I januari kommer jag sätta in minst 50€då jag sett att iaf ett intressant projekt kommer att läggas upp senare. Det handlar om ett projekt med eldrivna go-kart i Belgien. Helt rätt i tiden så vad kan gå fel liksom. =)

Under december fick jag 1.45€ i räntor på mina investeringar hos Crowdestor.

Jag har investeringar i följande projekt hos Crowdestor.

DoFinance

Som jag tidigare berättat kommer jag att avsluta mina investeringar på DoFinance. En av tre investeringar löper ut i början av januari och ett annat i slutet av samma månad. Under december månad visades samma meddelande gällande brist på nya investeringsalternativ så det känns som att jag tagit rätt beslut.

Under december fick jag 1.28€ i räntor. Dessa kommer att tas ut och flyttas i samband med att första avtalet löper ut i början av januari.

Meddelande om brist på nya lån

EvoEstate

EvoEstate som alltså är en av de nyare innehaven i portföljen fick jag i december min första ränteutbetalning. Hela 0.17€ från AirBnb i Alicante. Inget nytt kapital tillfördes till plattformen även om man hade ett intressant projekt som jag så här i efterhand kanske skulle ha investerat i. Men, men… Så är livet!

Jag har investeringar i följande projekt hos EvoEstate

Vill du också testa EvoEstate så får du och jag 15€ i samband med att du gör din första investering på minst 50€ om du registrerar dig via denna länk.

Fast Invest

Fast Invest fick jag under månaden 2.59€ i räntor. Alla lån ramlar på utan problem och min autoinvest återinvesterar fortsatt pengarna i nya lån vartefter jag får in återbetalningar.

Finns en del som har tvivel kring Fast Invest, bara att googla så hittar ni säkert en del. Personligen har jag inga problem och är inte heller direkt orolig över saker som andra drar upp. Nu säger jag inte att dom har fel och jag rätt men jag känner mig trygg i mina beslut. Sen är det väl så att jag är medveten om de åsikter som framförts kring företaget och det finns självklart med i bakhuvudet och min inställning kan ju ändras. Men i nuläget ser jag inget som skulle få mig att lämna plattformen.

Grupeer

Grupeer tickar på ganska obemärkt vilket känns bra. Autoinvesten gör det den ska och man behöver inte lägga ner många minuter i månaden på sina investeringar. I december började några långivare att tillfälligt höja räntorna på sina lån till 14%. Självklart ändrade jag min autoinvest till att göra alla nya investeringar i dessa lån. Erbjudandet om förhöjd ränta är aktivt fram till 12/1-2020.

Överförde 40€ under månaden som investerades i lån med förhöjd ränta. 3.27€ kom in i ränta under månaden.

Mintos

Om man bortser från de indragna licenserna i de två Kosovobaserade plattformarna så bjöd inte december på några konstigheter hos Mintos. Under månaden kom 11.34€ in i räntor. Eftersom jag valt att investera summor på mellan 10-12.50€ per lån så ökar mitt innehav i princip med ett nytt lån varje månad. Även om effekten är liten börjar man nu se och förstå hur ränta på ränta fungerar.

Hade fortfarande investeringar i ett lån från ryska lånoriginatorn Metrokredit. Detta återbetalades i december så sammanfattningsvis kan jag säga att jag gjorde en bra deal då min autoinvest köpte upp flera av dessa lån med rejäla rabatter. Ibland lönar det sig att sitta lugnt i båten och titta på de som följer med ner i djupet. Fast man ska komma ihåg att det kanske är så att man nästa gång sitter kvar i båten och ser de andra simma in till land medans man själv sakta sjunker ner i samma djup.

Mintos är som sagt mitt största innehav och jag har som sagt tänkt minska ner exponeringen. I november var 35,79% av mitt P2P kapital placerat hos Mintos, i slutet av december hade den siffran stigit till 36,82% vilket inte direkt är i linje med mina planer.

PeerBerry

Inte heller denna månad bjöd PeerBerry på några överraskningar. 3.36€ kom in i räntor under månaden. Ska man säga något så är det att autoinvestfuktinonen ibland är rejält seg. Har för vana att logga in på PeerBerry lite oftare och manuellt investera i lån. Gick in nu och hade 38€ oinvesterade fast det finns 1847 lån att tillgå. Här har man något att försöka hitta en lösning på.

Swaper

Nu har det börjar röra sig hos Swaper som är ett av mina senaste tillskott i portföljen. Under december fick jag 3.35€ i ränta. Något som Swaper haft en del problem med är sk Cashdrag. Alltså att pengar inte investeras i nya lån direkt kapital blir tillgängligt.

I december sa man att detta skulle rätta till sig men jag ser att jag nu haft 55€ oinvesterade under 7 dagar vilket är lite trist. Vi får väl se vad som händer i framtiden.

Viventor

Trotjänaren Viventor är också en sån där plattform som bar aramlar på utan att göra några väsen av sig. Visst var det så att man under hösten blev indragna i Aforti-affären. Men bortser man från detta så finns det inget att bråka om. Appropå Aforti så har jag fortfarande 0.40€ utestående i deras lån. En summa som jag faktiskt överlever utan.

Under månaden fick jag 3.53€ i ränta hos Viventor.

SaveLend, Toborrow och Kameo

Kortfattat så fortsätter jag att minska ner i dessa plattformar för att helt lämna. 15.26:- i räntor blev det under månaden. Inte så mycket mer än så att säga.

Aktieutdelningar

Under månaden fick jag utdelning på totalt 148,11:- från sju av mina innehav. Beloppen efter avdragen källskatt.

  • Boston Pizza 16.12:-
  • Enbridge Inc 22.41:-
  • Six Flags Entertainment Corp 46.95:-
  • Archer Daniels Midland Co 24.94:-
  • 3M Co 22.80:-
  • NorthWest Healthcare Properties REIT 6.85:-
  • Exchange Income Corp 8.04:-

Sammanfattning november

Sammanfattningsvis fick jag in 480.38:- i räntor samt utdelningar under december. 332.27:- av dessa kom från P2P och resterande 148.11:- var aktieutdelningar. Senaste två månaderna har jag legat precis under 500-lappen i inkomst vilket självklart känns kul. Pengar som hela tiden återinvesteras för att bli nya pengar framöver.

Var lite besviken i slutet av månaden då jag insåg att jag ”bara” tillfört 3300:- i nya pengar till mitt sparande. Men det är då man får ta ett steg tillbaka och faktiskt inse att det ändå är en riktigt bra summa att lyckas spara undan. Dessutom ökade ju innehavet med de 480.38:- kronorna som jag fick i räntor och utdelningar. Men det är väl lika med mig som med alla andra som fastnat för det här med sparande. Man vill liksom spara så mycket det bara går.

Nu säger många att man måste leva också. Ja och det är ju det jag gör och därför blev det ”bara” 3300:- i december. Några tusenlappar gick åt till julklappar, biljetter till In Flames och Iron Maiden. Vill jag göra saker gör jag saker och då får sparandet stå tillbaka. På något vis måste man ändå komma ihåg att livet man lever kanske inte blir så långt som man tänkt sig. Att då leva ett snålt och trist liv för att ha mycket pengar när man blir gammal känns lite fel med tanke på att man kanske inte får njuta av dom innan det är klart. Nu har jag självklart barn och sambo som får ta del av mitt sparande om jag skulle försvinna tidigare än jag tänkt mig. Man måste ha en balans i livet och inte snöa in sig helt på vissa saker. Men alla är vi olika.

På återseende!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here