Månadsrapport – November 2019

560

Ännu en månad har gått och vi tar en ny blick på vad som hänt under den senaste månaden. Dessutom får månadsrapporten ett nytt upplägg.

Som sagt kommer månadsrapporterna från och med få ett litet annat upplägg. Jag kommer i fortsättningen endast redogöra för vilka aktier som lämnat utdelning samt summan på dessa. I övrigt utelämnas köp, sälj och annat relaterat till aktier ur rapporten. Aktuellt innehav och värde för aktieportföljen ser du fortsatt på statistiksidan. Anledningen till att jag gör så är att det finns en uppsjö bra och intressanta bloggar och liknande som diskuterar utdelningsaktier. Däremot är det väldigt tunt med svenska sidor som tar upp Peer-to-peer. Och jag misstänker att det är just det ämnet som gör att du läser denna sida och då håller jag mig till det. Hoppas förändringen är något ni uppskattar.

Månadens ränteinkomster

Från och med nu kommer jag börja med att lista månadens ränteinkomster per plattform. Du ser namn, senaste månadens räntor, totalt insatt kapital och slutligen det totala värdet. Eftersom jag håller på att avsluta de svenska innehaven kommer dessa att nämnas separat och alltså inte synas i redovisningen nedan.

wdt_ID Plattform Månadens ränta Insatt kapital IRR Totalt värde
1 Crowdestor 2,34 400 7,06 403,73
2 DoFinance 1,21 146,10 11,57 151,92
3 EvoEstate 0 185 338,80 200
4 Fast Invest 1,50 260 10,02 265,27
5 Grupeer 2,77 330 10,36 340,37
6 Mintos 9,52 1215 12,02 1367,52
7 PeerBerry 3,02 290 9,61 297,93
8 Swaper 0,31 450 1,33 450,31
9 Viventor 1,95 328,14 10,84 344,15
10 TOTAL 22,62 3604,24 12,17 3821,20

Crowdestor

Under månaden har jag ökat innehavet i Crowdestor med 50€. Dessa pengar investerades i ett företag i Lettland som är verksamma inom partihandel för livsmedel. Man söker via Crowdestor finansiering av rörelsekapital på ett belopp mellan 30.000-130.000€ med en löptid på 5 månader och en årsränta på 12%.

Jag har sedan tidigare investeringar i följande projekt hos Crowdestor

Förväntat årsavkastning på mina nu aktiva projekt är 15,94%. Under månaden har jag fått 2,34€ i räntor som återinvesterats. Ränteinkomsterna per månad kommer dock att variera då det är olika upplägg för återbetalningar i flera av projekten. Gillar Crowdestor och kommer att försöka gå in med som minst 50€ per månad.

DoFinance

Inget nytt kapital har tillförts under månaden. Detta då jag har bestämt mig för att dra mig ur DoFinance. Jag har funderat över detta en tid nu då jag inte helt nöjd med deras upplägg. När jag loggade in häromdagen möttes jag dessutom av ett meddelande om att det för tillfället saknas lån att göra nya investeringar i. Tog ut 3,90€ som låg oinvesterade. Har cirka 150€ investerat som löper fram till februari. Låter dessa fortlöpa till dess och tar då ut hela summan och flyttar till andra plattformar.

Meddelande om brist på nya lån

DoFinance är väl i sig ingen dålig plattform men deras upplägg passar inte in i min strategi. Under november fick jag 1,21€ i ränta.

EvoEstate

EvoEstate som är en av de nyare innehaven i portföljen har det ännu inte kommit in någon ränta alls. Har tillfört ytterligare 100€ till mitt konto varav 50€ har investerats i ett renoveringslån för en fastighet i Potenza, Italien. Man har sökt ett belopp på 300.000€ med en löptid på 18 månader och en årsränta på 12%. Projektet kommer i grunden från plattformen Re-Lender.

Projektsida för Carmen Street Alicante AirBnb

De kvarvarande 50€ har jag investerat i ett AirBnb i Alicante, Spanien. Investeringen är sk ”Buy to let then flip”. Helt ärligt är jag lite osäker på hur detta funkar men tydligen ska det handla om att man investerar i projektet och får del av hyran samt del av vinsten av en eventuell försäljning av lägenheten. Den förväntade avkastningen anges vara 5.08 + 5.14% där den första är avkastningen på hyran och den andra en förväntat avkastning på en eventuell försäljning. Som sagt… Är lite osäker hur denna typ av investering funkar men ska man lära sig måste man väl prova sig fram. Har du erfarenhet av ”Buy to let” och ”Buy to let then flip” får du gärna dela med dig av dessa i kommentarerna. Projektet kommer i grunden från plattformen Brickstarter.

Jag har sedan tidigare investeringar i följande projekt hos EvoEstate

Tillsammans med projektet i Italien och Alicante är den förväntade årsavkastningen 12,50%. Den observante kanske reagerar på den höga IRR:en. Det beror helt enkelt på att jag räknat de 15€ jag fick i bonus när jag öppnade konto hos dom som ränteintäkt. Vill du också testa EvoEstate så får du och jag 15€ i samband med att du gör din första investering på minst 50€ om du registrerar dig via denna länk.

Fast Invest

Under månaden har 130€ satts in på mitt konto hos Fast Invest. 50€ av dessa skulle ha satts in i oktober men strul med överföringen som jag nämnt tidigare gjorde att detta belopp hamnade på november istället. Alla lån ramlar på utan problem och min autoinvest återinvesterar pengarna i nya lån vartefter jag får in återbetalningar.

Med andra ord är det inte så mycket att säga om Fast Invest just nu. Under november fick jag 1,50€ som återinvesterats i nya lån.

Grupeer

Statusen för Grupeer är lite som Fast Invest. Alla lån ramlar på utan problem och intjänad ränta återinvesteras i nya lån. Lånoriginatorn Lime som erbjuder lån från Sydafrika har lagts till i min autoinvest.

Inga nya pengar har tillförts till kontot på Grupeer och jag har fått 2,77€ i ränta under månaden.

Mintos

Plattformen Mintos där jag i nuläget har mitt största innehav tuggar också på utan några större problem. Det finns lite saker som gnager i bakgrunden på Mintos men inget som jag blivit negativt drabbad av. Jag lyckades snarare tjäna lite på det.

I början av månaden släppte Mintos nyheter om ryska lånoriginatorn Metrokredit som av många uppfattades som mycket negativa. Detta gjorde att merparten av investerarna började lägga ut sina lån på andrahandsmarknaden med, i vissa falla rejäla, rabatter. Själv var jag borta på jobb och såg inte detta förrän nån dag senare då jag plockade bort Metrokredit från mina två autoinveststrategier. En snabb koll visade att jag hade ett tiotal investeringar i deras lån och merparten av dessa hade min autoinvest för andrahandsmarknaden snappat upp. Till en början blev jag lite småsvettig men i skrivandets stund har jag fått alla av dessa lån utom ett återbetalt. Med andra ord blev det en helt okej investering för mig. Rent generellt har blåsvädret kring Metrokredit i mina ögon varit rejält överdrivna. Men vi får se vad framtiden bjuder på, hur som är Metrokredit i nuläget borta från mina autoinveststrategier.

Under månaden har det tickat in 9,52€ i räntor som likt de andra plattformarna återinvesterats i nya lån. Återigen minskade den totala ränteutbetalningen för månaden lite. Dock ser jag det som helt normalt då allt beror på hur lånen återbetalas. Blir många lån försenade en månad flyttas den räntan helt enkelt framåt i tiden. Inga nya pengar har överförts till mitt konto och det är inte något jag planerar att göra i den närmsta framtiden heller. Detta då jag i nuläget har hela 35,79% av mitt P2P kapital hos Mintos vilket kanske är lite i överkant.

PeerBerry

Inte heller PeerBerry bjuder på några direkta överraskningar den här månaden. 3,02€ fick jag i ränta och det är nästan det dubbla mot för någon tidigare enskild månad. 40€ har satts in på kontot.

I övrigt har man infört möjlighet för tvåstegsverifiering vid inloggning. Tack för den!

Swaper

En nykomling till min P2P portfölj är Swaper. Har satt under månaden satt in 450€ och hunnit få en in hela 0,31€ i ränta. Hade faktiskt inte räknat med att hinna få något alls den här månaden så det var ju positivt.

Till en början hade jag tänkt prioritera att öka kapitalet på Swaper. Dock har jag under månaden konstaterat att plattformen verkar ha en del problem med sk Cashdrag. Alltså att pengar inte investeras i nya lån direkt kapital blir tillgängligt. Tror inte det är så att antalet lån minskat den senaste tiden utan snarare att man fått in en hel del nya investerare till plattformen och därmed även mera kapital.

I övrigt gillar jag deras plattform och funktioner. Kommer hålla lite koll på pengarna på kontot och tillföra nya pengar när jag ser att cashdraget minskat.

Viventor

Viventor är tillsammans med Mintos den plattform jag investerat i under längst tid. Innan jag började skriva om Peer-to-peer så hade jag mer kapital investerat än nu. Har alltid varit nöjd med Viventor och kommer försöka öka vartefter.

Under de år jag haft med Viventor att göra är det väl bara Aforti-affären som varit ett mörkt moln på himlen. Men nu var det ju inte bara investerare hos Viventor som drabbades och ännu är det inte helt omöjligt att man får tillbaka sina investerade pengar. Personligen har jag bara 0,40€ investerat i ett lån hos Aforti Finance så jag ligger inte direkt sömnlös och funderar över en eventuell kreditförlust.

Har överfört 77€ till Viventor under månaden som gick. 1,95€ i ränta fick jag på mina investeringar.

SaveLend, Toborrow och Kameo

Kortfattat så fortsätter jag att minska ner i dessa plattformar för att helt lämna dessa. 53,57:- i räntor blev det under månaden. 643:- har tagits ut och flyttats till mitt utländska innehav istället. Framöver ska jag ta kontakt med Toborrow för att höra vad som händer och framtidsutsikterna för de tre investeringar jag har som låntagarna av olika anledningar slutat betala på. I ett av fallen har man kommunicerat att man inte räknar med att kunna få in mer pengar. Men fortfarande så står siffran 0 i min rad för kreditförluster. Frågan är väl när exakt Toborrow anser att det räknas som en kreditförlust.

Om det är någon annan som läser här som investerar hos Toborrow vore det intressant att höra hur dina investeringar där presterar.

Aktieutdelningar

Under månaden fick jag utdelning på totalt 203,35:- från sju av mina innehav. Beloppen efter avdragen källskatt.

  • BillerudKorsnäs 90,30:-
  • Investor B 32,00:-
  • Boston Pizza 8,56:-
  • AT&T 45,59:-
  • Mowi 11,67:-
  • Exchange Income Corp 8,22:-
  • NorthWest Healthcare 7,01:-

Sammanfattning november

Fördelning P2P innehav november

Sammanfattningsvis fick jag in 495,31:- i räntor samt utdelningar under november. 291,96:- av dessa kom från P2P och resterande 203,35:- var aktieutdelningar.

Jag hoppas att du uppskattar det nya upplägget på månadsrapporten där fokus läggs på mina investeringar i P2P och P2B. Saknar du något så är det bara att säga till.

På återseende!

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here