En närmare titt på Mintos

470
Startsidan du kommer till när du loggat in på Mintos.

Tidigare har jag lovat att titta närmare på de olika plattformar som jag använder mig av för investeringar inom Peer-To-Peer. Först ut blir Mintos där jag i skrivandet stund har mest pengar investerat.

De flesta som har ett intresse för P2P-investeringar har förmodligen hört talas om Mintos så jag tänker inte dra någon presentation utan i huvudsak visa lite hur deras plattform ser ut och vilka investeringsmöjligheter som finns.

Startsidan

Om vi börjar med bilden längst upp i artikeln så visar det sedan du hamnar på när du loggat in på ditt konto. Den innehåller en meny för att ta dig vidare till olika platser i ditt konto. Du får upp tre rutor där den vänstra anger ditt totala kontovärde, tillgängligt kapital samt investerat kapital samt knapp för att sätta in pengar. Som ni ser är i stort sett allt mitt kapital investerat, sånär på 15 cent. Den mittersta rutan visar din Net Annual Return, personligen bryr jag mig inte om denna siffra utan jämför alla mina konton i Internal Rate of Return (IRR). Då kan man bättre jämföra olika plattformar mot varandra eftersom du räknar på samma sätt för samtliga aktörer. Min IRR för Mintos var i skrivandet stund 11,52%. I mittersta fältet ser du även några nyckeltal. Exempelvis hur mycket du fått i ränta från din första investering fram till dagens datum. I den högra rutan ser du statusen för dina aktiva investeringar. För dig som är observant så kanske du noterat att jag har 20€ som har en status som anger 60+ days late. Av någon anledning lyckades jag tidigare köpa på mig ett lån utan buyback guarantee. Självklart har ju det lånet blivit försenat. Normalt investerar jag bara i lån med återköpsgaranti så det normala är att det står 0 på den raden.

Sätta in, ta ut pengar och växla

Vy när man valt Trustly

Att sätta in och ta ut pengar på Mintos är enkelt. För insättningar i Euro erbjuder man för oss Svenskar insättningar via Trustly, banköverföring samt insättning via Transferwise. Personligen har jag bara satt in pengar på Mintos via Trustly. Det är klart enklast och man tar inte heller någon avgift för detta. Till mina andra plattformar använder jag mig av Revolut för att göra insättningar och det ska funka bra att göra det till Mintos också enligt de som testat.

Jag har även testat att göra uttag och även det är mycket enkelt. Du går bara in på fliken Withdraw, väljer hur mycket du vill ta ut. I första rutan står det hur mycket av ditt kapital som är giltigt för uttag. Vill du ta ut mer än det belopp som står som tillgängligt måste du antingen vänta tills några investeringar löpt ut eller sälja av önskat antal på andrahandsmarknaden. Sedan väljer du till vilket konto utbetalningen ska göras. Du kan bara ta ut pengar till konton varifrån du gjort inbetalningar.

Sidan för valutaväxling

På Mintos kan man även investera i lån i andra valutor än Euro. Jag personligen har inte testat detta ännu men funderar på att prova lite investeringar i Rubel. På Mintos kan du välja att växla pengar till flera olika valutor, självklart tar Mintos ut en växlingsavgift för detta. Om jag förstått det rätt kommer man sedan kunna växla mellan två vyer i ditt konto. En för varje aktiv valuta. Men återigen, jag har inte testat detta men om du har erfarenhet av investeringar i andra valutor än Euro på Mintos får du gärna lämna en kommentar kring detta.

Investera på primära samt andrahandsmarknaden

Det finns några olika alternativ för att investera på Mintos. Dels kan du själv välja vilka lån du vill investera i på antingen den primära marknaden eller andrahandsmarknaden. Själv använder jag mig i stort sett uteslutande av auotinvestfunktionen, mer om den senare.

Vyerna för primära och andrahandsmarknaden är likadana. Bilden ovan är från andrahandsmarknaden och det ända valet jag gjort är att visa tillgängliga lån i Euro. Filtreringsmöjligheterna är oändliga och du kan alltså söka på lån precis utifrån de krav du själv har. I det här fallet visas alltså bara lån i Euro.

Följande information om lånen visas, från vänster till höger.

 • ID – Land och lånenummer.
 • Loan Type – Typ av lån, ex billån, korttidslån, lantbrukslån.
 • Loan Originator – Vilken kreditgivare det är som listat lånet.
 • Borrower APR
 • Interest Rate – Vad du får för ränta på din investering. Observera att siffran anger årlig ränta.
 • Term – Löptid på lånet i månad och dagar. Siffran under anger antal redan gjorda betalningar.
 • Status – Anger om lånet är betalt i tid eller försenat och då hur länge.
 • YTM
 • Available for investment – Belopp som är tillgängligt för att investera
 • Price – Pris för investering. Visas bara för andrahandsmarknaden då det kan finnas påslag eller rabatt för aktuellt lån.
 • Om det finns en ljusblå punkt långt till höger betyder det att du har kapital investerat i detta lån.
 • Invest – En knapp för att investera. Om lånet har återköpsgaranti visas en gul sköld i knappen.
Vy med information för ett enskilt lån

Man kan även klicka sig in på varje enskilt lån för att se ytterligare information om detta. Exempelvis kön, ålder, land, när lånet är utfärdat och vilken aktör som står som långivare. Du kan se återbetalningsschema, om man varit sen med tidigare betalningar och siffror på hur mycket andra investerare samt långivaren har investerat i aktuell kredit. Vill man sitta och pilla i de olika krediterna och handplocka dessa finns det alltså en hel del alternativ och siffror att titta på. Personligen tycker jag inte att det är värt att lägga ner den energin.

Funktionen Autoinvest

Startsidan för autoinvesten

Går du in i menyn för autoinvest hamnar du först på en sida där du kan välja att skapa olika autoinveststrategier utifrån dina egna önskemål. Du ser även dina tidigare skapade autoinveststportföljer på denna sida och hur mycket du har i vardera av dessa. Här väljer du även vilken prioritet de olika strategierna ska ha. Mintos försöker alltid att hitta investeringar som stämmer med kriterierna i den högst prioriterade portföljen först. Stämmer inget in på kriterierna i denna hoppar man vidare till nästa för att se om man kan matcha dina krav i denna mot de lån som finns.

Inställningar för autoinveststrategier

Om du vill skapa en strategi för autoinvesten trycker du på den blå knappen. Då har du möjlighet att välja bland tre standardstrategier eller skapa en utifrån dina preferenser.

Om du väljer Custom strategy får du själv välja hur du sätter upp din portfölj. Du väljer först i vilken valuta och mot vilken marknad strategin ska investera i. Sedan kan du välja fritt vilka kreditbolag och länder du vill investera i. Det finns en uppsjö inställningar och alternativ och jag tänker inte säga hur du ska ställa in din strategi. Det är något du själv måste komma fram till. Personligen har jag efter en tids knåpande hittat en strategi för den primära och en för andrahandsmarknaden som passar mig. Dock kan jag med gott samvete rekommendera att ställa in så att du bara investerar i lån med återköpsgaranti, Buyback.

Allmänna inställningar för autoinveststrategin

När du valt bland de olika kreditgivarna samt inställningarna för varje av dessa måste du göra några ytterligare inställningar som gäller för hela den strategi du skapar.

I vilken räntenivå du vill investera. Högre ränta innebär högre risk. Investerar du i lån med återköpsgaranti försvinner risken i stort sett gentemot låntagaren men kom ihåg att det ändå finns en risk att kreditgivaren inte håller sitt löfte om återköp. Det är alltså de olika kreditgivarna och inte Mintos som lovar att återköpa försenade lån.

Nästa steg är att välja längsta löptid på de krediter du vill investera i. Ge din strategi ett namn, maxstorlek på denna och välja hur mycket du vill investera i varje enskilt lån. För primära marknaden är lägsta belopp 10€ men på andrahandsmarknaden kan du köpa in dig i lån från 0,01€.

Sen väljer du om du vill återinvestera de räntor och återbetalningar räntor du. Om du vill investera i lån som du redan har kapital investerat i och om du vill sprida dina investeringar jämnt bland de olika kreditgivarna du valt in i din strategi. Slutligen klickar du i rutan för att godkänna villkoren för autoinvesten innan du klickar på Spara och aktivera.

Komplext men ändå ganska enkelt

Är man ny på Mintos plattform kan det kännas ganska komplext och svårt att få ett grepp om hur man ska göra. Det var iallafall min första känsla. Men sätter man sig ner och klickar runt lite får man ganska snabbt klart för sig hur det är uppbyggt. Utöver detta finns det en uppsjö av hemsidor som går in på det hela mer på djupet än vad denna text gör. Syftet med detta text är att ge dig en liten blick på Mintos och inte att lära dig exakt hur deras plattform fungerar.

Jag kommer självklart att svara på eventuella frågor så gott jag kan eller ge dig tips på var du kan hitta bra information.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here