Aforti Finance i blåsväder

1380

Den polska långivaren Aforti Finance har under veckan hamnat i blåsväder och nu funderar många P2P-investerare vart vinden ska ta deras investeringar.

Personligen blev jag lite orolig när Viventor gick ut med att man inte fått in pengar från Aforti Finance och därmed inte kunde betala tillbaka investerade pengar och de räntor man hade rätt till. Loggade in på mitt konto och kunde se att jag dessbättre bara hade investeringar i ett lån hos Aforti. Dessutom visade det sig att utomstående belopp på detta endast var 0.66€, alltså ca 7:-. Inte mycket att gråta över och skulle det gå så långt att jag aldrig får se dessa igen så överlever jag utan problem. Dock ska man komma ihåg att det är 7:- som faktiskt är mina och jag vill ändå ha dessa tillbaka.

Vem undanhåller sanningen?

Som sagt var Viventor först ut med att berätta att det uppstått problem med Aforti.

We would like to inform you that due to delay in payments by the loan originators Aforti Factor and Aforti Finance to Viventor’s bank account, all repayments for the loans including the buyback guarantees are currently put on hold until the late payments have been received. Viventor.com/blog

Inte så långt efter detta gick Mintos ut med liknande information.

We would like to inform you that Mintos has suspended automatic repayments and buybacks for loans originated by Aforti Finance on our marketplace (EUR and PLN). The decision was made based on Aforti Finance’s overdue transfers of borrower’s payments to the Mintos marketplace. blog.mintos.com

Ja då har alltså två plattformar som erbjuder investeringar i lån från Aforti gått ut med att man inte fått in betalningar som planerat. Det rör sig alltså om två olika P2P-plattformar som dessutom konkurrerar med varandra och således inte borde ha någon vinning i att gemensamt ”ljuga” ihop detta.

Om man tar i beaktande vad dessa två plattformar gått ut med för information blir man aningen förvånad när man senare läser ett uttalande från Aforti Finance som helt lugnt meddelar att dom är mitt uppe i att avsluta sitt samarbete med Viventor och att man självklart har gjort sina dagliga betalningar och ställer sig frågande till Viventors påstående. Läs Afortis uttalande här. Man nämner dock inte ett ord om det faktum att Mintos påstår samma sak som Viventor gör. Mystiken tätnar…

Kan det röra sig om ett tekniskt fel?

På torsdagen hade både representanter från Mintos och Viventor ett möte med Aforti. Det har inte framkommit någon information om vad dessa möten lett fram till. Däremot utlovar Mintos en uppdatering i början av nästa vecka samtidigt som rykten från Viventorkretsar uppger att de uteblivna betalningarna beror på ett teknisk missöde och att detta borde ordna sig under nästa vecka. Misstänker att det är ganska många investerare som är nervösa inför den kommande veckan.

Överreagerar investerarna?

Mintos stängde snabbt all sin handel med lån från Aforti varpå det inte var möjligt att försöka sälja sina innehav i aktuella lån. Viventor har dock valt att fortsatt tillåta handel i dessa lån på andrahandsmarknaden. Investerare har sålt av sina investeringar med rabatter kring 20% som andra gladeligen köpt upp. I skrivandets stund finns det gott om lån att köpa med 16% rabatt för den som är intresserad.

Men jag funderar lite kring de personer som säljer av sina innehav på så pass knapphändig information som det faktiskt varit hittills. Är det kanske så att dessa investerare överreagerar? Tänk om det nu visar sig att de uteblivna betalningarna faktiskt berodde på något tekniskt? Ja då har man gjort en ganska taskig investering samtidigt som de som chansat lite och köpt dessa med bra rabatter kommer att skratta gott. Ja vissa kommer nog deppa framöver samtidigt som andra kommer att le lite smått.

Fast vem vet… Det kanske visar sig att Aforti är konkursmässigt och investerarna inte kommer att se röken av sina pengar. Tyvärr är det inte direkt lite pengar som investerarna riskerar att bli av med. Bara Mintos uppger att det är 21896 stycken av deras investerare som har en fodring gentemot Aforti på den nätta summan av totalt 2.236.123€. Strax under 24.000.000:- i dagens valutakurs. Sug på den ni…

Uppdatering…

Mintos meddelade tidigare i veckan att det hela beror på ett tekniskt fel relaterat till betalningarna från Aforti. Man uppger att betalningarna till investerarna ska återupptas som vanligt. Man har av någon anledning valt att fortsatt undanta dessa lån från andrahandsmarknaden.

Viventor meddelade sent på fredagen (16/8) även de att betalningarna från Aforti kommer att påbörjas igen inom kort. Även Viventor nämner tekniska problem relaterat till betalningsrutinerna.

Vad har vi lärt oss av det här då? Ja alla får väl göra sin egen analys men själv tycker jag det här visar att det kan vara bra att ha lite is i magen och avvakta lite innan man i panik säljer sina lån på andrahandsmarknaden. Tror det finns en del personer som just nu har lite ångest av att veta att man sålt av sina investeringar med rabatter mellan 20-30%. Gratulerar de som var kyliga och köpte lån på andrahandsmarknaden till en riktigt bra affär.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here