Utökar P2P-portföljen med DoFinance och Grupeer

278

Efter att ha utökat portföljen med två nya aktörer i juni så väljer jag att även denna månad utöka med ytterligare två. Den här gången blev det DoFinance och Grupeer.

DoFinance

Vi börjar med Lettiska DoFinance som jag faktiskt råkade hitta på av en slump när jag låg och läste i en grupp på Facebook. Efter att man registrerat sig på plattformen kan man börja investera i belopp från minst 10€.

Vy över autoinvest-portföljer

DoFinance kör med en lite annorlunda taktik än många andra P2P-plattformar. Om vi exempelvis vill investera 50€ så kan du välja mellan 7 olika autoinvest-portföljer som kan ses i exemplet ovan. Jag själv har bara börjat med 50€ som placerats i 11%-portföljen med löptid på 6 månader. Det är möjligt att lägga längre löptider i portföljerna än de som syns på bilden. Men jag väljer att lägga så kort tid som möjligt för att kunna välja att ta ut beloppet när portföljens löptid är slut.

Det finns ingen andrahandsmarknad men det finns möjlighet att få ut pengarna i förtid. Baksidan är att man då förlorar rätten till räntan du tjänat in. Dessutom är villkoren för detta olika för de olika strategierna. I ärlighetens namn är det lite smått rörigt. Investeringarna kommer med en återköpsgaranti som köper tillbaka lånen från första dagen de blir sena. Det är även möjligt att investera i enskilda lån men räntorna ligger då på 5-6% vilket är för dåligt för att det ska vara värt jobbet.

Lista över aktiva portföljer

DoFinance har en relativt enkel plattform men spontant så saknar jag inget. Det är enkelt och tydligt. Att investera på plattformen är gratis och man tar inte heller ut några avgifter i samband med uttag eller liknande. Det ska bli intressant att se hur investeringarna utvecklar sig framöver.

Grupeer

Den andra nya aktören in i portföljen är Grupeer som även de håller till i Lettland. Hos Grupeer kan man i nuläget investera i enskilda lån eller i olika projekt med samma upplägg som Kameo. Hos Grupeer har både enskilda lån och de olika projekten en återköpsgaranti som löser ut om lånen är mer än 60 dagar försenade. Investeringarna för de båda alternativen ligger på räntenivåer mellan 10-15% vilket är helt ok.

Man jobbar nu även med att ta fram en tredje investeringsmöjlighet i from av ”Grupeer Stability Fund”. Tanken är att man i princip ska kunna köpa valfritt antal kvadratmeter i olika färdigställda projekt som redan går med vinst. Man kan jämföra det med att man är med och tar en del av hyran i exempelvis ett köpcentrum. Grupeer anger att räntan man kan förvänta sig är mellan 4-8% vilket kanske är lite lågt. Men självklart måste man se till vad exakt det kommer att gå ut på och hur. Lovar att återkomma till detta framöver.

Man kan investera från 10€ och uppåt och Grupeer tar inte ut några avgifter från oss investerare.

Autoinvest men ingen andrahandsmarknad

Hos Grupeer finns det möjlighet att ställa in olika autoinvesteringsalternativ vilket man nog får säga är ett krav. En plattform utan den möjligheten känns som ett plattform man avstår ifrån.

I nuläget har man ingen andrahandsmarknad och det finns inte heller någon annan möjlighet att få tillbaka sina investerade pengar i förtid. Grupeer har dock aviserat att man kommer att införa en andrahandsmarknad. Det finns även en knapp för det på plattformen nu men den är inte aktiv ännu. Ytterligare något att återkomma till i framtiden.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here