Mina tankar kring Swedbank

579

Om man läst en tidning, kollat på internet eller överhuvud taget varit vaken de senaste dagarna så har man inte kunnat undgå turbulensen kring Swedbank.

Själv äger jag bara ett mindre antal aktier i Swedbank men det svider ändå att se värdet minska och i rutan för utveckling sedan köp se de röda elaka siffrorna. Nu är det dock så att jag köpt på mig mer, både under förra veckan och så sent som igår (onsdag). Hade även för avsikt att köpa på mig mer idag men aktien handelsstoppades innan jag hann köpa. När handeln återupptogs på eftermiddagen så bestämde jag mig dock för att avvakta och köpa imorgon eller till veckan.

Vad händer nu

Ja jag vet inte, förmodligen ingen annan heller. Min personliga åsikt är att det säkerligen har förekommit penningtvätt, men det tror jag även att flera andra banker har problem med. Jag tror att det finns flera saker i det här som inte kommit upp till ytan och då även saker som kan förklara en del och även vara till Swedbanks fördel. Framtiden får utvisa.

Riskfylld investering

Att säga att Swedbank inte skulle vara en riskfylld investering just nu vore korkat. Samtidigt är alla investeringar riskfyllda även om just detta värdepapper är mer riskfylld än många andra just nu. Vill du sova gott om nätterna kanske du ska hålla dig ifrån Swedbank för tillfället. Men själv är jag långsiktig och tänker behålla samt köpa på mig mer som jag skrev tidigare. Även om myndigheterna kommer fram till att Swedbank handlat fel så är det inte bankens undergång. Ser man till beloppen det handlar om så ligger man i lä jämfört med Danske Bank och dom finns kvar även om aktien tagit bra med stryk. Swedbank kommer kanske att få böter, det vet vi inte ännu, men att man skulle mista tillståndet att handla med dollar finner jag som helt osannolikt. Swedbank kommer att överleva det här och på sikt återhämta sig. Investerar man långsiktigt tror jag inte att man behöver vara orolig. Men återigen så är det min personliga åsikt och du har förmodligen en annan. Och du ska självklart investera efter hur du själv känner och inte vad jag eller någon annan säger är bra eller dåligt. Klart är dock att Swedbank för tillfället är att se som en (väldigt) riskfylld investering.

Swedbankägare ökar hos Avanza

En intressant sak kring Swedbank är att antalet ägare av aktien ökat kraftig bland Avanzas kunder enligt Placera. Antalet ägare av Swedbank har sedan årsskiftet ökat med 89% till 60 446 stycken. Det ser jag som ett tecken på att fler personer än jag ser en framtid i Swedbank.

Utdelningen satt till 14,20:-

Att inte ta upp utdelningen vore nästan straffbart på en sida som denna. På dagens bolagsstämma beslutade man att fastslå utdelningen för 2018 till 14,20:-. Det innebär en direktavkastning på 9,99% sett till dagens stängningskurs på 142,15:-. Idag var för övrigt sista dagen att köpa Swedbank för att ha rätt till utdelningen.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here