Tänkte till och öppnade kapitalförsäkring

768

Satt på jobbet en lite gråblaskig kväll och funderade på det här med ISK kontra Kapitalförsäkring utifrån mina egna framtidsplaner. Funderandet resulterade i att jag öppnade en kapitalförsäkring.

Som ni tidigare vet valde jag att köpa aktier i Coca-Cola och då valde jag att göra det i mitt befintliga ISK. Helt enkelt för att jag just då tyckte att det var enklast. Dock har funderingar kring den utländska källskatten funnits där hela tiden.

Se upp med begränsningar i ISK

Nu är det så, om jag förstått det rätt, att man i ett ISK beskattas med 15% vid utdelningen (Kan skilja för vissa länder) men det görs sedan en automatisk avräkning för det beloppet på din deklaration. Du får alltså tillbaka källskatten i samband med deklarationen. Dock finns det en ganska viktig detalj i förfarandet när det kommer till källskatten i ett ISK, och det är som följer. Citat: ”Om du har ett underskott av kapital så får du avräkning med som mest 500 kronor.”

De flesta av oss sitter säkert i med någon form av lån, jag är en av dom, vilket innebär att du har ett underskott av kapital. Vilket alltså innebär att du förmodligen inte kan få tillbaka mer än 500:- av den källskatt du betalat. Nu motsvarar visserligen 500 kronor i avräkning en årlig utdelning i utländska aktier på ca 3300:-, om jag räknat rätt. Jag har en bit kvar till de beloppen men min tanke är ju att i framtiden ha en högre årsutdelning än så i utländska aktier.

Öppnade kapitalförsäkring

De ovan nämnda gällande avräkning kontra underskott av kapital gjorde att jag öppnade en Kapitalförsäkring hos Avanza redan nu. Det kändes liksom som att det var mindre krångel, och billigare, att göra det nu när jag har ett relativt litet innehav i utländska aktier.

Nu finns det inget som hindrar dig eller mig från att ha allt innehav i en kapitalförsäkring. Ser man till skatterna på de båda sparformerna så är det inte, i mina ögon, så mycket som skiljer. I en kapitalförsäkring är det dock inte du som står som ägare av aktierna utan bolaget som står för försäkringen.

Och det är här som frågan kring källskatten åter kommer upp. I en kapitalförsäkring betalar du också källskatt. Men sen kommer ägaren av kapitalförsäkringen, i mitt fall Avanza, att begära avräkning för denna och återbetala beloppet till ditt konto. Detta kan dock ta några år.

I vår kapitalförsäkring betalar du ingen avgift för preliminärskatt för utdelningar på aktier. Dock belastas försäkringen med en avgift för utländsk källskatt på utdelning från utländska aktier. Denna källskatt yrkar Avanza Pension att få avräkna från avkastningsskatten. Den skatt som Avanza Pension får tillbaka från Skatteverket sätts in på din kapitalförsäkring.

Utländska aktier i kapitalförsäkring

För att sammanfatta. Tänker du handla med utländska aktier se till att ha dessa i en kapitalförsäkring. Sen finns det som sagt inget som hindrar dig från att även ha ditt svenska innehav i en kapitalförsäkring. Kom dock ihåg att det är försäkringsbolaget och inte du som står som ägare på aktierna i en kapitalförsäkring. Jag själv har nu alltså valt att ha de svenska i ett ISK och de utländska i en kapitalförsäkring.

3M in i portföljen

I samband med öppnandet att kapitalförsäkringen valde jag att utöka den utländska portföljen med 3M. Med varumärken som Post-It, Scotch Tape, Tegaderm, Thinsulate, Scotch-Brite och Peltor tycker jag inte att 3M behöver någon närmare förklaring.

Vad det gäller utdelningen sker den var tredje månad och man har höjd utdelningen de senaste 60 åren. I samband med att denna artikel skrevs låg direktavkastning på 2,77%. Det handlar alltså om en ganska låg direktavkastning men det är inget ovanligt när det kommer till dessa stora stabila företag. Om man ser till, mitt i nuläget enda andra utländska innehav, Coca-Cola Co ligger deras direktavkastning på 3,44%.

Hur tänker du själv kring ISK kontra Kapitalförsäkring? Kanske du har åsikter om att investera i 3M?

- Annons -

2 KOMMENTARER

  1. Har isk för mina svenska innehav och kf för utländska. Har kf på både avanza och nordnet. Nordnet lyckas av någon anledning betala tillbaka 100%. Avanza är mer oklart. Jag ligger 90% I utländskt. Med några undantag (alphabet exempelvis) så är det endast utdelningsaktier. 3M har jag ägt sedan länge. Fantastiskt bolag.

    • Ja jag har läst lite om det där med Avanza och återbetalningsgraden. Samtidigt så påstår ju ganska många att dom får tillbaka hela beloppet. Ska bli intressant att se, om några år, hur det är med den saken.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here