Månadsrapport Jan-Feb 2019

492

Tiden går fort och jag insåg precis att jag inte hunnit med månadsrapporten för januari varpå denna rapport tar upp båda av årets två första månader.

I ärlighetens namn så var jag säker på att jag skrivit en månadsrapport för januari men uppenbarligen hade jag inte det. Så kan det gå när man har fullt upp med annat. Vad har då hänt under de båda månaderna då? Ja inte så mycket. Har ökat på innehavet både inom P2P samt aktierna. Fördelning är nu 64% aktier och, naturligt nog, resterande 36% i P2P.

Lämnar Bondora

Har den senaste tiden funderat på hur jag ska gå fram med mitt sparande inom P2P-lånen. Som ni kanske minns lämnade jag tidigare Lendify då jag sett återbärningen minska procentuellt till följd av sämre ränta och höjda avgifter. Dock ska jag väl vara snäll och påpeka att Lendify faktiskt höjt räntan för inte så länge sedan. Och det ska dom ha cred för.

Nu har jag dock kommit till nästa plattform där jag väljer att slänga in handduken. Och det är mina investeringar hos Bondora som jag kommer att sälja av och flytta. Anledningen till detta är att jag dels helt enkelt inte får något grepp om deras plattform. Den är rörig, eller så är jag dum i huvudet, oklart vilket men båda är en anledning nog att dra sig ur.

Utöver det så har inte avkastningen varit den bästa och över hälften av de lån jag har där har det inte betalats tillbaka på under en lång tid. Nettoavkastningen (XXIR) stod vid tidpunkten för detta inlägg på 3,38% som ni även kan se från skärmdumpen ovan. Godkänt? Långt ifrån. Ska man se till de båda andra utländska aktörerna jag investerar hos ligger avkastningen på mellan 10-12%.

Inga utdelningar, ökar i bland annat Swedbank

I nuläget har jag inga aktier som lämnar utdelning i januari och februari. Sneglar dock mot att utöka med Hemfosa (utd: januari) och Starbucks (utd: februari) som båda delar ut kvartalsvis och då skulle jag ha utdelning på årets alla månader. Utvecklingen under de två första månaderna låg 1/1-28/2 på +11,38%.

Under de båda första månaderna har jag ökat innehaven i följande företag.

 • ICA Gruppen
 • Telia Company
 • Castellum
 • Investor B
 • Skanska B
 • Swedbank A
 • Atlas Copco B
 • Axfood
 • Intrum
 • BillerudKorsnäs
 • Volvo B

Inget köp som sticker ut mer än möjligen Swedbank. Swedbank låg inte med på de tänkta ökningarna nu men det stora raset efter uppgifterna om misstänkt penningtvätt gjorde att jag ökade på nu för att få ner GAV*. Mitt GAV för Swedbank låg på 207:- och är nu nere på 191:-. Vad det gäller uppgifterna om eventuell penningtvätt är jag inte så orolig och tror att det kommer att vända uppåt snart. Ner ca 17% i februari, upp 2,58% de sista tre handelsdagarna innan denna text. Framtiden får utvisa hur det går för Swedbank.

Ökar hos Mintos, minskar hos Toborrow

Om vi ser till P2P-investeringarna är kurvan för ränteinkomsterna stadigt på uppåtgående vilket illustreras i grafen nedan. (Total ränteinkomst per månad)


Ett lån jag hade investerat i hos Toborrow betalades nu i februari av helt och dessa pengar valde jag att ta ut och flytta över till Mintos. Utöver flytten av kapital tillförde jag även nya pengar till Mintos som jag trivs riktigt bra med. Det tillkomer nya låneaktörer och nya länder med jämna mellanrum.

Mintos

Ränteintäkterna hos Mintos var i januari 133,33:- och i februari 130,86:-. Ännu inget lån som blivit försenat mer än 60 dagar vilket alltså innebär att alla lån hittills har gett mig avkastning i form av ränta. Investerar bara hos låneföretag som även ger mig ränta på försenade lån. I övrigt är Mintos plattform tydlig med en stor mängd företag som erbjuder investeringar i flertalet olika länder, och valutor, även om jag bara kör på Euro. I skrivandets stund ligger avkastningen på 10,80% (NAR).

Kameo

Fortfarande bara investeringar i ett lån. Gillar enkelheten med Kameo och deras relativt höga räntenivå. Dock är det så att jag i nuläget inte går in med pengar i plattformar som inte erbjuder någon andrahandsmarknad. 3,87:- in i januari och 3,70:- i februari.

Bondora

7,66:- in i januari och 8,62:- i februari. Klar bättring mot för den knappa kronan som ramlade in i december. Men det hjälps inte och jag kommer alltså att överge Bondora.

Viventor

Kapitalet ligger och småputtrar hos Viventor. 4,24:- i ränta under januari och 9,39:- i februari. Viventor är en liten outsider som jag faktiskt gillar. Funderar på att öka på innehavet här framöver. Avkastning 11,02% (XIRR)

Toborrow

Som sagt betalades ett lån av helt nu under februari och då togs det kapitalet ut och flyttades över till Mintos. 29:- in i januari och 33:- i februari. Fortsatt inget nytt om de pengar som investerats i de företag som försatts i konkurs och alltså fortsatt negativ avkastning totalt. Återigen… Toborrow har inte varit någon kul resa för mig.

Savelend

Samma här som hos Kameo och Viventor. Ingen ökning av kapital och det ligger bara och småputtrar. Knappt det heller… Bara lite som när man börjar se bubblorna i botten på kastrullen när man ska till att koka upp vatten. 1,92:- för januari och 1,37:- i februari.

367:- i ränteintäkter

Som sagt inga utdelningar under januari och februari. Dock 367:- i ränta, 180:- i januari och 187:- i februari. Ska man se till bara ränteintäkterna så ger det mig med nuvarande investerat kapital i runda slängar 2200:- i ränta årsvis. 2018 kom det in 811:- i räntor.

Nu har vi även gått in i en period där det kommer att ramla in en del pengar från utdelningar. Dessa kommer självklart att återinvesteras och därmed öka flödet på den passiva inkomsten.

*Genomsnittligt anskaffningsvärde

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here