Månadsrapport – November 2018

521

Mitt sparande för november gav en mycket svag ökning för mitt aktieinnehav. På P2P-sidan blev det även där en blygsam intäkt då jag valde att lämna en aktör.

Börsen (OMXS30) gjorde tappade även under november med -1,53%. Mitt innehav slutade dock på +0,12% så även den här månaden lyckades jag slå börsen med min portfölj.

Utdelning från Investor

November bjöd på en utdelning och då från Investor. Mitt nuvarande innehav i Investor är blygsamt och därför rörde det sig om 12:-. Men även det är pengar som jag i princip fått utan att göra något.

I november ökade jag på innehavet i Atlas Copco, BillerudKorsnäs, Castellum, ICA, Intrum, Swedish Match samt Volvo. Detta i form av månadens sparkapital samt en del kapital från den aktör jag valde att lämna i mina P2P-investeringar.

Ut med Lendify och ökning i Mintos

I november valde jag att lämna Lendify. Mer om detta längre ner. I övrigt ökade jag på innehavet i Mintos med delar av pengarna från försäljningen av kontot på Lendify samt lite inkomster från försäljningar på Tradera.

Mintos

Har ökat på kapitalet hos Mintos varpå jag nu har lagt exakt 1000€ i egna pengar som nu ligger där och förhoppningsvis drar in lite räntor i framtiden. Dock har de nya pengarna jag gått in med inte ännu gett någon avkastning varpå november endast bjöd på 4,16:- i ränta. Vilket för övrigt är ca 9:- mindre än förra månaden. Förklaringen till detta är nog att jag valde att ändra om i min autoinvest mot lån med högre ränta och även ökade på återbetalningstiden för dessa från 1 till 3 månader. Nettoårsavkastningen låg vid månadsskiftet på 10,05% och ett lån låg som 1-15 dagar sent.

I övrigt ser jag mer och mer Mintos som ryggraden i mina P2P-investeringar. Det är en ordentlig plattform med flertalet låneaktörer i olika länder och valutor. Även om jag i nuläget bara investerar i Euro.

Kameo

Inga nya insättningar eller investeringar gjorda. 4,20:- i ränta på det enda lån jag har där.

Bondora

Inga nya insättningar. 8,68:- utbetalt i november. Hela 5 öre mer än i oktober.

Viventor

Inga nya insättningar. 7,44:- i ränta under månaden. Jag kommer på sikt att öka innehavet hos Viventor. Detta då jag genom åren varit näst intill noll strul med deras plattform och pengarna lånas ut och betalas tillbaka i stort sett utan avvikelser.

XIRR (Extended Internal Rate of Return) låg i slutet av månaden på 10,95%.

Lendify

Ja så var vi där. I november kom månaden då jag bestämde mig för att lämna Lendify. Gillar egentligen Lendify med deras plattform och antalet lån som erbjuds. Men deras räntor har minskat och avgifterna ökat genom åren vilket väger tyngre än en bra plattform.

Jag började investera hos Lendify relativt tidigt när dom var nya på marknaden. Om man tittar på bilden ovan så blir det ganska tydligt vad som föranledde mitt beslut. Jag kan förstå att det är enklare att investera i ett svenskt företag som i stort sett sköter allt åt dig. Men personligen tycker jag det är värt att jobba lite mer och få där ca 4% extra i avkastning jag för närvarande har hos både Mintos och Viventor.

Hade strax över 10000:- investerat hos Lendify och valde att sälja kontot för det faktiska värdet. Redan ett par timmar efter att jag la ut kontot på andrahandsmarknaden var det sålt. Funderar du på att sälja av ditt innehav och inte har någon brådska så är det nog fullt möjligt att sälja med 1 eller 2% vinst.

Men jag kommer fortfarande att snegla lite på vad Lendify pysslar med och det är inte helt omöjligt att jag någon gång i framtiden återvänder.

Toborrow

Vi börjar i den positiva änden. Det kom in 33:- och jag gjorde en ny investering där jag lyckades få 8,8% i ränta. Utöver detta kommunicerade man under månaden att man kommer att erbjuda låntagarna att göra månatliga återbetalningar. Ja tack säger jag på den!

Sen kommer vi till det mindre positiva. Jag insåg under månaden att jag missat att ett annat företag jag investerat i faktiskt även det satts i konkurs, redan i Maj. Där saknar jag ”bara 410” kronor innan investeringen gått jämnt ut. Det sammantaget med den andra konkursen gör att jag har ca 1648:- minus på de båda företagen. Sen jag började investera hos Toborrow har jag fått totalt 1101:- i ränta efter skatter och avgifter. Med andra ord har jag från 2015 då jag började mina investeringar till dagens datum förlorat 547:-. Alltså har inte mina val hos Toborrow varit vidare bra. Årsräntan är alltså negativ.

Savelend

Inga nya inbetalning. 2,64:- i ränta.

74 kronor upp

Totalt i oktober fick jag 62,36:- i ränta efter skatter och avgifter och 12:- i utdelningar. Inkomsterna i P2P var mindre utifrån försäljningen av kontot på Lendify och omstrukturering i autoinvesten hos Mintos.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here