Månadsrapport – Augusti 2018

863

Då var det dags för den första månadsrapporten, augusti 2018. I denna tänkte jag sammanfatta månaden som gick och lägga upp strategin för nästa månad.

Tänkte börja med aktierna där jag ökade innehavet i Nobina, Swedbank, Ratos och Skanska. Köpte även lite i Altlas Copco vilket alltså innebar att det blev en nykomling i portföljen denna månad.

- Annons -

Inga utdelningar – Svag värdeökning

I augusti var det inga av mina aktier som lämnade någon utdelning varpå det egentligen inte finns så mycket att ta upp. Portföljen ökade 0,8% i augusti och hittills i år är siffran 6,48%.

Utvecklingen augusti samt i år

Ser man till mina investeringar i helhet så måste jag öka mitt innehav på aktiesidan. Jag har som mål att ha lägst 60% procent i utdelningsaktier och vid avstämningen nu vid månadsskiftet så ligger den siffran på 45,2%. Utöver detta så ligger 44% av portföljens totala innehav i Ratos vilket också måste viktas ner, rejält!

Släpper in två nya aktörer i P2P-portfäljen

Om vi börjar med de två nykomlingarna så handlar det om Mintos och Kameo. Har sneglat på Mintos ganska länge och i stort sett bara hört positivt om dessa. Då de är nya för månaden tillsammans med Kameo så finns inte så mycket att redovisa.

Mintos

Har valt att bara köra Euro på Mintos och har hittills under månaden köpt in mig på lån i Armenien, Kazakstan, Ukraina, Danmark och Lettland. Ska man säga något negativt så är det väl att man måste investera minst 10€ i varje enskilt lån, om man bortser från andrahandsmarknaden. Hade gärna sett att gränsen låg på 5€.

Han med att få en ränteutbetalning på motsvarande 0,10:- under augusti.

Kameo

Registrerade mig på Kameo för att få något som väger upp företagslånen hos Toborrow. På Kameo är räntan fast och man budar alltså inte som hos Toborrow. Kameo gör utbetalningar månadsvis mot för Toborrow kvartalsvis vilket jag anser att de förstnämnda är en fördel. Lägsta summan i ett enskilt lån är 500:- och jag har hittils bara investerat i ett lån.

Bondora

Har de senaste månaderna sålt av merparten av mina lån hos Bondora. Kommer i nuläget ligga lågt med nya insättningar hos Bondora och låta det mindre kapital som ligger kvar på puttra på. I augusti ramlade det in 1,07€ i ränta vilket motsvarar 11,05:- i den aktuella valutakursen.

Viventor

Har precis återupptagit investeringarna hos Viventor varpå månaden som gick endast bjöd på blygsamma 0,06€ i ränta vilket motsvarar 0,63:- i aktuell valutakurs. Har dock ökat på innehavet under månaden och siffran borde öka framöver. Investeringarna ligger i konsumentlån, företagslån samt fakturaköp fördelat i Holland, Polen, Spanien och Litauen.

Lendify

Lendifys graf för augusti

Börjar med att säga såhär. Jag hoppas att Lendify kommer att släppa någon slags funktion där man kan skapa månadsrapporter som i stort sett alla andra aktörer har. Det blir en hel del klickande och räknande för att få fram erhållen ränta efter skatt. Den graf man presenterar på sidan visar inkomst efter avgifter men före skatt. Jag skulle gärna se att denna graf visade summan efter skatt. Men det kanske är ett sätt att få det att se ut som att vi investerare fått mer i utbetald ränta än vi fått. Man kanske skulle ha ett alternativ där man kunde klicka i hur det presenterades. Med och utan skatt samt avgifter i olika kombinationer.

Hur som helst fick jag 11,57:- i ränta i augusti. Tre av mina lån är försenade och obetalda i augusti. Gått in ganska hårt i Lendify i augusti varpå ränteutbetalningarna borde öka i september. Kommer bara att återinvestera räntorna i Lendify ett tag framöver innan jag eventuellt fyller på. Det finns två anledningar till detta. För det första har Lendify lite för höga avgifter och för det andra så är hela 50% av mina totala placeringar i P2P nu hos Lendify.

Toborrow

Hos Toborrow kom det in 22:- i ränta under månaden som gick. Toborrow har utbetalningar kvartalsvis varpå siffran variera ganska rejält från månad till månad. Har för tillfället lagt bud på 8,8% i ytterligare ett lån. Får se om det går hem.

Har problem med hela tre lån hos Toborrow. Ett företag där hade jag investerat 500:- har försatt sig i konkurs. Och där kommer jag, om nu inget oförutsett händer, göra en förlust på 412:-.

Ytterligare att företag har helt slutat betala tillbaka på sitt lån. Där har nu Toborrow sagt upp lånet och ett inkassokrav har skickats till både företaget och till borgensmannen. Sker ingen betalning kommer ärendet att lämnas över till Kronofogden. Här hade jag tyvärr gått in med 2500:- och saknar nu 1239:-.

I det tredje fallet har ett företag lite betalningssvårigheter men det kommer mindre summor fortfarande så här har jag inte gett upp ännu. Har saknas 650:- innan lånet iaf går jämt ut.

Sett till detta ligger jag rejält back hos Toborrow. Vad framtiden har att erbjuda återstår att se. Klart är att det är en lång uppförsbacke kvar innan jag ligger plus minus noll på Toborrow.

Savelend

Inte satt in mer pengar i Savelend. Beloppet har ökat något men då det saknas rapportsystem och liknande vet jag inte hur mycket som varit ränta. Har skrivit upp alla siffror 1/9 och ska se om jag kan räkna fram något i slutet av månaden.

45 kronor upp

Totalt i augusti fick jag 45:- i ränta efter skatter och avgifter och 0:- i utdelningar. Värdet på portföljen ökade med 7908:- under månaden vilket innebär att jag alltså gått in med nästan 8000:-. Detta ligger en bra bit över vad jag tänkt lägga in per månad och det beloppet kommer nog generellt att vara lägre framöver.

- Annons -
Föregående artikelRyska Kviku nu hos Mintos
Nästa artikelLendify höjer serviceavgiften

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here