Vad är en utdelningsaktie

991

För de flesta som investerar är uttrycket utdelningsaktie inget nytt. Men för dig som är helt ny inom detta kan det värdefullt att förstår vad det är och varför det är en bra idé att investera i dessa.

En utdelningsaktie är en vanlig aktie som alla andra på börsen. Det speciella med en utdelningsaktie är att bolaget i fråga en gång, ibland oftare, om året delar ut pengar till sina aktieägare. Dessa pengar får du självklart själv välja vad du ska göra med men oftast, och kanske det smartaste om du vill få pengarna att växa, är att återinvestera dessa i samma aktie. Eller någon annan aktie för all del.

Investera i både upp och nergång

Resten av tiden går ”utdelningsaktien” både upp och ner i värde som alla andra aktier på börsen. Just detta är kanske inget som oroar en person som investerar i utdelningsaktier då man normalt köper en gång i månaden och därmed köper i både upp och nergång. Att som vissa försöka köpa och sälja i rätt tidpunkt har i många fall visat sig vara väldigt svårt.

Jag sparar i ett investeringssparkonto

Själv har jag mina utdelningsaktier i ett investeringssparkonto (ISK) hos Avanza. Det självklart går lika bra att ha dessa i ett vanligt aktiekonto eller i en kapitalförsäkring. Tidigare hade jag ett även ett konto hos Nordnet men för mig passar Avanza bättre. Anledningen till att jag har mina i ett isk är att jag vill slippa arbetet med deklarationen som ett vanligt aktiekonto kräver. På ett investeringssparkonto betalar du en schablonskatt varje år, oavsett om du gör en vinst eller en förlust.

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier och fonder och i andra finansiella produkter. Sparandet är inte bundet, utan du kan sälja innehav när och hur ofta du vill. Du betalar inte någon skatt de gånger du säljer med vinst, men däremot en årlig skatt (schablonskatt) på värdet av ditt sparande. Källa: Konsumenternas.se

Återinvestera alltid dina utdelningar

Personligen anser jag att man alltid ska återinvestera sina utdelningar i nya utdelningsaktier för att på så vis få en ränta på ränta effekt som ger dig större utdelningar nästa gång. Får du 1000:- i utdelning från ett bolag och återinvesterar dessa kommer du nästa gång få utdelning även på de pengar du investerat från en tidigare utdelning. Därav ränta på räntan.

Mina utdelningsaktier

Min tanke är att ha cirka 60% av mina investeringar i sk utdelningsaktier. När detta inlägg skrivs äger jag aktier i följande bolag som ger utdelning. Hittills i år har dessa gett mig 1115:- i utdelning som har återinvesterats i nya utdelningsaktier.

  • AstraZeneca
  • Atlas Copco
  • Nobina
  • Ratos
  • Skanska
  • Swedbank

Hur många bolag man ska ha i sin utdelningsportfölj är upp till var och en. Antingen köper man på sig flertalet bolag för att få en stadig utdelning över året där man samtidigt spridit sina risker över flera bolag. Eller så köper man få bolag vilket ger större utdelningar mer sällan. Är man av den typer som vill sätta sig in i bolagen på djupet och konstant följa vad som händer inom just det företaget är ett mindre antal att föredra.

Se det som en långsiktig investering

Att bygga upp en portfölj med utdelningsaktier är ingenting du kommer bli rik på kortsiktigt. Utdelningsaktier är en långsiktig investering där utdelningen stadigt ska öka värdet ihop med ditt månadssparande. Det finns många personer som sparat på detta vis som nu i stort sett lever på pengarna som de olika bolagen man har innehav i delar ut. Tror man att man kan köpa en stabil utdelningsaktie och efter ett år eller två vara rik får man tänka om.

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here