I vad investerar jag nu och varför

1484

Året var 2015 och jag sålde av mina aktier för att ge mig in i Peer-to-Peer djungeln med stor nyfikenhet. Det gick bra och jag lärde mig mycket nytt.

Har du tidigare varit inne på denna sida har du säkert läst det absolut första inlägget jag gjorde. Om du mot förmodad inte läst ”Aktier hej då – Hej P2P!” eller kanske bara glömt bort vad som stod där så är det bara att läsa igen.

- Annons -

Jag gav alltså upp aktierna för P2P då jag inte hade tid för aktierna, eller så var det så att jag inte hade rätta kunskapen, eftersom jag då inte uppmärksammat det där med utdelningsaktier. Var liksom helt inställd på att försöka sälja och köpa vid rätt tidpunkt vilket är svårare än man kan tro.

Sen rullade det på med P2P. Både sett till inkomst och lärande. För det fanns faktiskt ganska mycket att lära om P2P året 2015. Men så kom en dag då intresset svalnade, pengarna behövdes till annat och jag gav i stort sett upp allt kring fenomenet. Behöll dock en del mindre kapital i Bondora, Viventor, Savelend och Toborrow bara för att lite slött hålla koll på branschen. Men så kom den där dagen som jag beskrev i det här inlägget.

Min strategi är nu en helt annan och jag investerar i både utdelningsaktier samt P2P. Det där med utdelningsaktier kommer jag gå in på senare, nu koncentrerar vi oss på P2P då det är huvudsyftet med denna sida.

Savelend saknar andrahandsmarknad och är lite för avskalat.

Eftersom jag insett vissa saker här i livet kommer jag framöver nästan bara att gå in med nya pengar hos aktörer som erbjuder någon form av andrahandsmarknad och har funktioner i sin plattform för att ta fram statistik månadsvis. Följande gäller för de som inte dessvärre inte erbjuder denna tjänst.

 

  • Redan investerat kapital får ligga kvar
  • Kan gå in med kapital för att testa olika aktörer

Varför tänker ni då. Det handlar helt enkelt om att jag inte vill låsa upp mina pengar helt och hållet. Det finns så mycket som kan hända här i livet att jag inte vill binda upp kapital i flera år framöver. För det är så att om du investerar i ett lån på 7 år så får du gott vänta dessa 7 år innan du har fått igen dina pengar. Nu gör ju räntan att du går jämt ut tidigare men ni förstår kanske dilemmat. Kom ihåg att varken du eller dina anhöriga är odödliga.

Vad det gäller investeringar nu och en tid framöver så kommer dessa huvudsakligen göras hos följande aktörer.

  • Lendify
  • Toborrow
  • Mintos
  • Viventor
Hamnar i gruppen med 0-5% avkastning. Inte godkänt Bondora!

Vän av ordning reagerar nu kanske på att Bondora inte finns med. Dom erbjuder ju faktiskt en andrahandsmarknad och dessutom har jag ju redan pengar investerade hos dom. Anledning är att jag haft en riktigt dålig resa ihop med Bondora. En nettoavkastning på 2,76% är helt enkelt för dåligt. Då är inte ens skatten medräknad. Dessutom är deras upplägg i mina ögon överdrivet otydligt av någon anledning. Möjligtvis är det så att man spottar ur sig grafer och siffror i såna mängder i hopp om att investerarna ska tappa fokuset på hur det egentligen går. Men redan investerade pengar får ligga kvar så får vi se vad framtiden hos Bondora kan tänkas erbjuda.

Vad det gäller Toborrow, som faktiskt inte har någon andrahandsmarknad, får dom vara kvar för att jag gillar deras upplägg med budande. Alltså att det är jag själv som sätter räntan, upp till 15%, och sedan tävlar med andra för att få mitt bud med i det slutliga lånet.

Sneglar på Brocc men de faller bort då 10000:- för tillfället inte är aktuellt. Men så fort jag får lite mer snurr kommer jag att gå in där också. Har även ett mindre kapital kvar hos Savelend och hoppas att dom dels inför någon form av andrahandsmarknad och dels får en plattform där man kan följa sitt innehav på ett lite bättre och tydligare sätt än nu.

Där har ni min något grova plan på den närmsta framtiden inom P2P.

- Annons -
Föregående artikelViventor erbjuder nu investeringar i Litauen via KredituCentras
Nästa artikelByte av kreditkort kan ge mer pengar i plånboken

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here