Viventor imponerar

670

Som jag tidigare berättat har jag börjat investera i utländska aktörer men i nuläget bara hos Bondora och Viventor. Nu tänkte jag dela med mig av mina intryck av Viventor, som så här långt imponerat på mig.

Viventor är ett P2P-företag med säte i Lettland. Man erbjuder investeringar på den spanska marknaden, dels i en typ av snabblån med upp till 30 dagars kredittid samt längre lån med fastigheter som säkerhet. Om man ska se det från en svenskt synvinkel påminner Viventors upplägg ganska mycket om Savelend. Självklart finns det en hel del olikheter men jag har ända sedan jag började investera hos dom haft den tanken i bakhuvudet.

Att komma igång var inga större problem även om det för mig personligen blev en tur till den lokala polisstationen för att skaffa ett nytt pass. Detta då man kräver en giltig id-handling och då godkänner man inte våra svenska id eller körkort utan ett pass eller nationellt id-kort. Utöver detta vill man ha en kopia på exempelvis din elräkning. Vill du inte att det ska dras skatt på dina investeringar i Lettland måste du även bifoga ett intyg från Skatteverket att du deklarerar din skatt i Sverige. Gör du inte detta riskerar du att få betala skatt både här hemma och i Lettland.

När du fixat detta går det mycket snabbt att flytta över pengarna till deras konto och sedan få pengarna i arbete. Valutan man använder sig av är Euro och minsta investering i ett enskilt lån är 10€. Till en början satte jag bara in 100€ för att testa på lite men redan efter ett par veckor gick jag in med 400€ till då jag tycker att deras lösning funkar bra. För tillfället har jag 80% i snabblånen och 20% i lånen med säkerhet. Min faktiska ränta uppges när jag skriver detta vara 9,71%. Men kom nu ihåg att du nån gång ska skatta på detta och sen måste du även tänka på valutakursen du har haft vid insättningar samt uttag. Ska jag vara ärlig vet jag inte om mina mattematiska kunskaper räcker till för att reda ut den kalkylen.

Viventor har även något som man kallar för ”Buyback Guarantee” vilket innebär att om en låntagare uteblir med sin återbetalning längre än 60 dagar så får du tillbaka din investering. Detta har jag dock ingen erfarenhet av ännu då alla snabblånen jag haft pengar i hittills betalats tillbaka. Utöver detta så har de som utfärdar lånen även minst 5% kapital i dessa vilket innebär att man är lika intresserade som oss investerare att pengarna betalas tillbaka.

Vill du bli av med dina investeringar snabbt finns det en andrahandsmarknad där du kan sälja dina andelar till andra investerare. Har själv inte provat detta men jag har fått uppfattningen av att läsa på olika forum att andrahandsmarknaden är aningen sval. Förmodligen handlar det väl om att det inte är så värst många som investerar hos Viventor ännu. Men har man huvuddelen i lånen med kort återbetalningstid ser jag inget problem i detta.

Lovar att återkomma framöver när jag har mer än, som nu, två månaders erfarenhet av nämnda plattform. Jag får dock rent allmänt en bra känsla av Viventor då man är mycket hjälpsamma och svarar på frågor kring eventuella oklarheter. Man har även en hög social närvaro i olika grupper på Facebook samt i olika forum där man är snabba med att bemöta frågeställningar samt delge information kring verksamheten. Ni kommer väl ihåg vad jag sa om likheterna med Savelend?

- Annons -

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here